Başbakan Yardımcısı Arınç, Tiflis'te - Son Dakika
Politika

Başbakan Yardımcısı Arınç, Tiflis'te

Başbakan Yardımcısı Arınç, Tiflis\'te

Kurbani Geyik - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye ile Gürcistan'ın diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 20.yılı olduğunu belirterek, "Bugün hükümetler arasında, ilişkilerimiz fevkalade güzeldir" dedi.

31.05.2012 14:00

Kurbani Geyik - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye ile Gürcistan'ın diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 20. yılı olduğunu belirterek, "Bugün hükümetler arasında, ilişkilerimiz fevkalade güzeldir" dedi.

Gürcistan'ın Tiflis kentinde bulunan Arınç ve beraberindeki Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ve Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan tarafından Büyükelçilik Rezidansı'nda verilen yemeğe katıldı.

Arınç, buradaki konuşmasında, dost ve komşu ülke Gürcistan'a iki gün sürecek ziyaret programında, verimli görüşmeler yapmayı umduklarını söyledi.

Gürcistan ile Türkiye arasında ilişkilerin giderek geliştiğini ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

"Burada, büyükelçiliğimiz çok önemli çalışmalar yapıyor. Bildiğiniz gibi, Gürcistan ile diplomatik ilişkilerimizin kuruluşun 20. yılındayız. Gerçekten, Kafkasya'nın, Karadeniz'in birbirine komşu iki ülke, derin tarihi ve kültürel bağlarla birbirine bağlıdır. Bugün hükümetler arasında ilişkilerimiz fevkalade güzeldir. Ticaret hacmimiz 2011'de 1,5 milyar dolara ulaşmıştır."

Bakü-Tiflis- Kars demiryolları ve diğer alanlarda yürütülen projelerin Türkiye ile Gürcistan'ı stratejik müttefik iki ülke haline getirdiğini dile getiren Arınç, "Bu seyahatimizde de Sayın Başbakan ve diğer yetkililerle de görüşmeler yapacağız. Gündemimizde önemli konular var" dedi.

Arınç, enformasyon ve iletişim alanında karşılıklı muhataplarla görüşmeler yapacaklarını, mutabakat muhtıraları imzalayacaklarını belirterek, Gürcistan programının yarın da Batum kentine yapacakları seyahatle devam edeceğini ifade etti.

-Büyükelçi Burhan-

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Murat Burhan da Türkiye'nin Gürcistan ile ilişkilerinin her düzeyde iyi olduğunu, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın ziyaretiyle bu iyi ilişkilerin daha da pekişeceğini kaydetti.

"Türkiye'nin, özellikle ekonomik ilişkilerde, bir numara olduğunu" dile getiren Burhan, "Ekonomik olarak mevcudiyetimiz bu ülkede çok güçlü. Amacımız iki ülke ekonomisini bir entegrasyona yönlendirmek" diye konuştu.

Türkiye ile Gürcistan arasında yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını bildiren Burhan, şunları söyledi:

"Gümrüklerde tek pencere sistemine geçmeyi planlıyoruz. Gümrüklerde çıkış yapılan ülkede kontrol yapılacak. Bu da iki ülke arasında en üst düzeyde karşılıklı güven ve saygının ne kadar üst düzeye çıktığını gösteriyor, diğer ülkelere bir mesaj, bir örnek teşkil ediyor."

- TİFLİS

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Yardımcısı Arınç, Tiflis'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement