"Bu Öneriden Seçilmiş Padişahlar Çıkar" - Son Dakika
Politika

"Bu Öneriden Seçilmiş Padişahlar Çıkar"

"Bu Öneriden Seçilmiş Padişahlar Çıkar"

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Başkanlık sistemini sert bir dille eleştirdi.

10.01.2013 14:19  Güncelleme: 15:26

Eski Adalet Bakanı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Samsun'da bir internet sitesinde yazdığı yazıda, başkanlık sistemi önerilerini eleştirdi. Türk, " AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisi, başkana tek adam yönetimi yetkileri tanıyan, bir içeriğe sahiptir. AK Parti'nin önerisinden ancak 'seçilmiş padişahlar' çıkar. Dolayısıyla bu öneri, ancak 'seçilmiş padişahlık rejimi' olarak adlandırılabilir" dedi.

Eski Adalet Bakanı Prof.Dr. Hizmet Sami Türk, Samsun'un Bafra İlçesi'nde yerel 'bafrahabergazetesi.com' başlıklı internet sitesinde 'Başkan mı? seçilmiş padişah mı?' başlıklı makalesinde hükümetin başkanlık sistemiyle ilgili önerisine sert eleştirilerde bulundu. Yeni anayasa sürecinde Türkiye'nin en çok tartışılan konularının başında başkanlık sisteminin geldiğinin altını çizen Türk, "İktidar partisi 1876'dan beri zaman zaman bazı kesintilerle de olsa yürütmeye çalıştığımız parlamenter sistemde edindiğimiz deneyimleri bu sistemi daha iyi işler duruma getirmek için değerlendirmek yerine, dünyada yalnız Amerika Birleşik Devletleri'nin federal yapısı ve oradaki karşılıklı 'fren ve dengeler' içinde başarıyla uygulanan, karşılaşılan sorunların iki partili bir siyasi yapı ve yerleşmiş gelenekler içinde uzlaşma ile çözüldüğü başkanlık sistemine geçmeyi önermektedir. AK Parti'nin TBMM'nde dört siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na Anayasa'nın 'Devletin Temel Organları' başlıklı üçüncü kısmının 'yasama' ve 'yürütme' ile ilgili ilk iki bölümü için sunduğu 'taslak' olarak adlandırılacak metin incelenince önerilen model açıklık kazanmakta; bazı yönleriyle ABD'ndeki başkanlık sisteminden oldukça farklı bir Türk sistemi ortaya çıkmaktadır" ifadelerine yer verdi.

Prof.Dr.Türk'ün yazısında şu ifadeleri kullandı:

"AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisi, ABD'ndeki klasik başkanlık sistemi ile adından başka bir benzerliği bulunmayan, onu yozlaştıran, başkana tek adam yönetimi yetkileri tanıyan, üstelik 'fren ve denge' unsurlarından yoksun bir içeriğe sahiptir. Öyle ki başkan, ülkeyi başkanlık kararnameleri ile yönetebilecek, gerekli gördüğü zaman olağanüstü hal ve sıkıyönetim ilan edebilecektir. Sayın Başbakan'ın bu öneriyi 'Türk sistemi' olarak nitelendirmesi, belki onun bize özgü bir buluş olduğunu ifade edebilir. Ama Türkiye'de 136 yıllık bir deneyim birikimini ifade eden parlamenter rejime alternatif bir sistem olabileceği anlamına gelmez. Çünkü AK Parti'nin önerisinden ancak 'seçilmiş padişahlar' çıkar; dolayısıyla bu öneri, ancak 'seçilmiş padişahlık rejimi' olarak adlandırılabilir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Bu Öneriden Seçilmiş Padişahlar Çıkar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement