Kuzu, Akpm'nin Sünnet Karşıtı Kararını Değerlendirdi - Son Dakika
Politika

Kuzu, Akpm'nin Sünnet Karşıtı Kararını Değerlendirdi

Kuzu, Akpm\'nin Sünnet Karşıtı Kararını Değerlendirdi

"Bu, inanca ve değer yargılarına müdahaledir" "14 yaşının altında olmasın diye karar çıktıysa, bari damat olacağından birkaç ay önce ya da düğünüyle beraber yapalım"

11.10.2013 12:38

ESİN IŞIK - Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) kabul ettiği "14 yaşına gelmeden ve kendi rızası olmadan erkek çocuklarının sünnet edilmemesini" öngören rapora ilişkin, "Bu, inanca ve değer yargılarına müdahaledir" dedi.

Kuzu, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, AKPM'nin bu kararının bağlayıcı bir tarafı bulunmadığını ifade ederek, "Bir öneridir nihayet ama şık durmuyor" diye konuştu.

Sünnet için 14 yaş sınırının yüksek olduğunu belirten Kuzu, şöyle devam etti:

"Bu işin biyolojik tarafı var, psikolojik tarafı var. Psikolojik olarak çok doğru mu 14'e kadar beklemek. Bugün birçok yerde doğduktan kısa bir zaman sonra sünnet yapılıyor. '14 yaşının altında olmaz.' Böyle bir karar çıktıysa bari sünneti damat olacağından birkaç ay önce ya da düğünüyle beraber yapalım.  Eğer 'çocuğun rızası olmadan bunu yapmayalım ' diyorsan,  o zaman 18 yaşını beklemen lazım. 18'i de beklemeyeceğine göre 14 niye? Biyolojik dersen tutmaz, psikolojik dersen hiç tutmaz, sosyolojik dersen tutmaz, dini dersen tutmaz. Peki ne yapacaksın?  Neye göre bu kararı aldın? Oylamayla bu işler olmaz ki. Herhalde boş kaldılar, ne yapsın adamlar, bir iş çıksın diye bunu yaptılar."

Bu karara İslam ülkelerinden ve Musevi cemaatlerinden de çok büyük tepki geldiğini ifade eden Kuzu, "Sünnete karışıyor, kurbana karışıyor. Her şeye karışıyorlar. Bunlar doğru şeyler değil. İnsan  hakları dediğiniz şey elbette ki önemli ama burada insan haklarını ihlal edecek ne var? Hiçbir şey yok. Burada bir tek ne var? Çocuğun rızasını almadan üzerinde bir operasyondur. O zaman 18'i beklemen lazım. Nasıl bekleyeceksin? Ama 18'den sonra çocuk beni sünnet et der mi, utanır" şeklinde konuştu.

-"Sünnet olan Hristiyanlarda var"

Bunun "inanca ve değer yargılarına müdahale" olduğuna dikkati çeken Kuzu,  Avrupa'da da "sağlıklı" olduğunu düşünerek sünnet yaptıran Hristiyanlar bulunduğunu anımsattı.

Kuzu, dini konularda, inanç dünyasında bu tür müdahalelerin ters tepki yaptığını belirterek, "Burada hangi insan hakkı, neden ihlal ediliyor, onu göremiyorum doğrusu. Yapılan şey sağlıksız bir iş değil ki.  Tıp dünyasında (sağlıksız olduğunu) hiçbir yerde okumadım, duymadım. Zaten onların da böyle  bir kanaati yok. Ama niye 14 yaş, onu ben çözemiyorum" dedi.

Kuzu, çocuk hakları sözleşmesine göre, çocuğun dini terbiyesinde birinci elden yetkili ve sorumlunun baba olduğunu anımsatarak, "Ben çocuğumu evvela kendi inancımda yetiştirmek isterim. 18'inden  sonra kendi dinden çıkıyorsa çıksın, ben ne yapayım o ayrı bir mesele. Ama 18'e kadar ben ona gerekli telkinlerimde bulunurum. Bu çok doğal bir şey" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Kuzu, Akpm'nin Sünnet Karşıtı Kararını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement