Şahin'den 'Yeni Anayasa' Açıklaması - Son Dakika
Politika

Şahin'den 'Yeni Anayasa' Açıklaması

Şahin\'den \'Yeni Anayasa\' Açıklaması

Mehmet Ali Şahin, Büyükanıt'ın 'Sözde Değil Özde Laiklik' ile İlgili Son Söylediği Sözlerini, 'Cumhuriyetimiz 85. Yaşına Basacak. Cumhuriyet, Dünden Daha Güçlüdür ve Yarın Daha Güçlü Olacaktır.' Dedi.

31.07.2007 13:03

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın 'sözde değil özde laiklik' ile ilgili son söylediği sözlerini, "Cumhuriyetimiz bu yıl 85. yaşına basacak. Cumhuriyet, dünden daha güçlüdür ve yarın daha güçlü olacaktır. Milletimize mal olan Cumhuriyet'i, milletimiz özümsemiştir. O nedenle bu tür beyanlar sadece Cumhuriyetimiz temel nitelikleriyle birlikte geleceğe daha sağlam adımlarla yürüsün düşüncesiyle sarf edilmiş beyanlardır.

Bunları eleştirmek değil takdir etmek gerekir" şeklinde değerlendirdi.

Şahin, bugün parlamentoya gelerek milletvekili kaydını yaptırdı. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şahin, Anayasa değişikliği ve Zafer Üskül'ün 'sivil' anayasa açıklamalarını değerlendirdi. "Anayasa değişikliğiyle ilgili tasarımız netleşmedi" diyen Bakan Şahin, "Kuşkusuz ki partimizin yetkili organlarında görüşülecek, tartışılacak. Bu ortaya çıktıktan sonra bir takım özel konuları değerlendirmenin daha doğru olacağı kanaatindeyim. Tabii ki Anayasa değişikliği konusunda Türkiye Cumhuriyeti her

vatandaşın ve bireyin olduğu gibi milletvekillerinin de bireysel düşünceleri olacaktır. Bunu saygıyla karşılamamız gerekir. Ama bizim iktidar partisi olarak nasıl bir anayasa düşündüğümüz, partimizin yetkili organlarında görüşülüp kamuoyu ile paylaşılmadan onun üzerinden bir değerlendirme yapılmasını, olumlu veya olumsuz görüş serdedilmesini şu aşamada erken buluyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Şahin, "Kendi şahsi fikriniz açısından nasıl bir anayasa?" sorusuna, "Ben hem 20. dönemde hem 21. dönemde Anayasa değişikliği çalışmalarında, uyum komisyonunda görev yapmış bir parlamenterim. Burada 50 maddeyi aşkın anayasa değişikliği konusunda o dönemde partiler arası uyum komisyonu mutabakat sağlamıştı. Bunlardan bir bölümü parlamentodan da geçmişti. Şimdi çok daha kapsamlı, sivil karakteri ön plana çıkacak olan bir anayasa değişikliği konusunda hem bizim partimiz, hem diğer grubu bulunan siyasi

partiler mutlaka çalışma yapacaklar ve birlikte milletimizin arzusuna uygun, daha çağdaş bir anayasayı veya bir anayasa değişikliğini gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi.

Bakan Şahin, Üskül'ün açıklamalarını erken bir anayasa tartışması açmak olarak nitelendirirken, "Sayın Üskül'ün görüşü üzerinden anayasa değişikliği konusunda şu anda bir tartışma açılmasını da çok erken biraz da abartılı bir tartışma olarak değerlendiriyorum" dedi.

Bakan Şahin, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın son konuşmasındaki 'sözde değil özde laiklik' sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Cumhuriyetimize sahip çıkma ve Cumhuriyetimiz konusunda hassasiyet belirtme ancak takdirle karşılanabilecek bir davranıştır. Cumhuriyetimiz bu yıl 85. yaşına basacak. Dünden daha güçlüdür cumhuriyet, yarın daha güçlü olacaktır. O bakımdan Cumhuriyet milletimize mal olmuştur, milletimiz özümsemiştir. O nedenle bu tür beyanlar sadece Cumhuriyetimiz temel nitelikleriyle birlikte

geleceğe daha sağlam adımlarla yürüsün düşüncesiyle sarf edilmiş beyanlardır. Bunları eleştirmek değil takdir etmek gerekir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün adaylığıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı yönündeki bir soruyu da Bakan Şahin, "Bunları birbirine karıştırmayın. Bunlar çok ayrı şeylerdir. Zaman zaman ben de, diğer arkadaşlarımız da Cumhuriyetimize sahip çıkma, onu çağdaş uygarlık düzeyinin önüne geçirme düşüncemizi kamuoyuyla paylaşırız. Genelkurmay Başkanımız'ın da o ifadesi bu amaçla söylenmiş olan bir ifada diye değerlendiriyorum. Bunu siyasi polemik konusu yapmanın da doğru olmadığı düşüncesindeyim. Ben

milletimizin özellikle bu seçimler dolayısıyla Cumhuriyetimize her zamankinden daha çok sahip çıktığını ve onu özümsediğimizi görüyorum. Cumhuriyet konusunda hiç kimsenin geriye gitme, herhalde padişahlığa geri dönme, imparatorluğa geri dönme gibi bir düşüncesi asla olamaz. Temel nitelikleriyle birlikte onu daha ötelere götürmek hepimizin temel arzusudur" diye cevaplandırdı.

Bakan Şahin, Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili "Uzlaşma arayacak mısınız?" sorusuna ise, "Sayın Başbakanımız ve genel başkanımız bu konuda partimizin görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. Benim söyleyebileceğim o görüşlerin altına imza atmaktır" dedi.

(AU-MAY-NÇ-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Şahin'den 'Yeni Anayasa' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement