Türk Fin İş Forumu - Son Dakika
Politika

Türk Fin İş Forumu

Türk Fin İş Forumu

Finlandiya Başbakanı Katainen: "Kuşların bile Finlandiya'yı terk ettiği bu mevsimde siz buraya geldiniz. Şu an Finlandiya'nın eksikliğini hissetiği şey güneşti, ama güneş olmasa da sizler burad...

06.11.2013 16:37

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, "Kuşların bile Finlandiya'yı terk ettiği bu mevsimde siz buraya geldiniz. Şu an Finlandiya'nın eksikliğini hissetiği şey güneşti, ama güneş olmasa da sizler buradasınız" dedi.

Türk-Fin İş Forumu'nda iki ülke iş adamlarına hitap eden Katainen, Türkiye'yi 1,5 yıl önce ziyaret ettiğini hatırlatarak, bu seyahatinden aldığı geri dönüşlerin mükemmel düzeyde olduğunu söyledi.

Türk heyetinin de Finlandiya ziyaretinden aynı hislerle dönmesini dileyen Katainen, Türkiye ziyareti sırasında gösterilen misafirperverlikten dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Katainen, yaklaşık 200 Türk işadamı ile gerçekleşen ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bu çok büyük bir rakam, bu görüşmelerden, toplantılardan bir sonuç çıkmaması mucize olur. Yeni iş ilişkileri geliştirmeliyiz, bu anlamda size güvenimiz tam" dedi.

Katainen, Türkiye'nin geçen hafta 29 Ekim'de Cumhuriyetin 90. yıl dönümünü kutladığını anımsatarak, "Geçen hafta kutladığınız bağımsızlığınızın 90. yılını bende kutlamak istiyorum. Önümüzdeki sene bir 90. yıl kutlaması daha var Finlandiya-Türkiye arasındaki dostluk anlaşmasının 90. yılını kutlayacağız, artık ilişkilerimiz olgunlaşmıştır" diye konuştu.

Cumhuriyet Bayramında açılışı yapılan Marmaray için de Türkiye'yi kutlayan Katainen, "Türkiye'yi dünyanın en derin demiryolu tünelini açtığı için Asya'yı, Avrupa ile birleştirdiği için ayrıca tebrik ediyorum. İpek Yolu gibi eski ticaret yollarını, Doğu Asya ile Avrupa arasındaki ticareti bugün yine canlandırmaktasınız" değerlendirmesinde bulundu.

Katainen, "Kuşların bile Finlandiya'yı terk ettiği bu mevsimde siz buraya geldiniz. Şu an Finlandiya'nın eksikliğini hissettiği şey güneşti, ama güneş olmasa da sizler buradasınız" dedi.

Geçen yıl, 200 bin Finlandiyalının Türkiye'yi ziyaret ettiğini, vatandaşlarının en çok tercih ettiği üç ülkeden birinin Türkiye olduğunu anlatan Katainen, Türkiye'nin ne kadar misafirperver ve sıcak bir ülke olduğunu kendi ziyaretlerinden bildiğini belirterek, vatandaşlarına Türkiye'yi her fırsata iyi anlattığını söyledi.

Türkiye ile Finlandiya arasındaki dostluğun çok eskilere dayandığına dikkati çeken Katainen, "Finceye baktığımızda dil olarak da bir yakınlık olduğunu görüyoruz. Fince bile bazen hizmet alabiliyor turistler Türkiye'de. Güneydeki turizm merkezleri, İstanbul Finlilerin çok iyi bildiği yerlerdir. Sizlerinde iş adamları olarak Finlandiya'yı keşfetmenizi istiyorum. Geçen sene 1 milyon 400 bin vize verdik, bunların çoğu çoklu giriş vizeleriydi. Her yıl 1,3 milyon Rusya'ya verdiğimiz vizeye bakınca, size verdiğimiz desteği, önemi anlayabilirsiniz" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement