9 Yıl Sonra Gelen Çifte Şans - Son Dakika
Sağlık

9 Yıl Sonra Gelen Çifte Şans

9 Yıl Sonra Gelen Çifte Şans

Konya'da yaşayan ve 9 yıldır böbrek yetmezliği çeken 17 yaşındaki Mehmet Çakmak'a, Gümüşhane'deki ev yangınında dumandan etkilenerek beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in iki böbr...

21.10.2013 12:08

Konya'da yaşayan ve 9 yıldır böbrek yetmezliği çeken 17 yaşındaki Mehmet Çakmak'a, Gümüşhane'deki ev yangınında dumandan etkilenerek beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in iki böbreği nakledildi.

Konya'nın Meram ilçesinde yaşayan Mehmet Çakmak, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle gittiği Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde böbrek yetmezliği çektiğini öğrendi. Hayatının baharında iki böbreği de işlevini görmemeye başlayan Çakmak'a ilaç tedavisi uygulanmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığının Ulusal Bekleme Listesi'ne kaydolan Çakmak, 1 yıl önce de diyalize girmeye başladı. Haftanın 3 günü diyalize giren Çakmak'ın yaşaması için acil böbrek nakli gerektiği bildirildi.

Bu sırada Gümüşhane'de çıkan yangında karbonmonoksit gazından etkilenen, kaldırıldığı Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki Malik Özdemir'in organları bağışlandı. Bağışlanan organlardan iki böbrek, Akdeniz Üniversitesi Hastanesine gönderildi.

Burada yapılan testlerde böbreklerin Çakmak'a uyumlu olduğu tespit edildi. İki böbreğin de vericinin bebek olmasına bağlı küçüklüğü nedeniyle Çakmak'a takılmasına karar verildi. Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan tarafından gerçekleştirilen ameliyatla iki böbrek Çakmak'a nakledildi. Başarıyla geçen naklin ardından Çakmak, yeni hayata "merhaba" dedi.

"Çifte bayram yaşadım"

Naklin ardından sağlığına kavuşan Çakmak, "9 yıldır bir böbrek için bekliyordum. Umutlarımın bittiği anda iki böbrek birden nakledildi. Çifte bayram yaşadım. Çok mutluyum" dedi.

Yeni hayatında liseyi açık öğretimden bitirip üniversiteye gitmek istediğini anlatan Çakmak, üniversiteyi de tamamlayarak hayallerini gerçekleştirmek istediğini dile getirdi.

"İki böbreğin aynı anda nakli nadir görülen durum"

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Dinçkan ise vericinin bebek olması nedeniyle böbreklerin çok küçük olduğuna dikkati çekti.

Bu nedenle iki böbreğin aynı anda nakledilmesi gerektiğine işaret eden Dinçkan, şöyle konuştu:

"Belli bir kilonun altındaki bebeklerin böbrekleri oldukça küçük oluyor. Tek böbreğin nakledilen kişide işlevini görmeyeceğini düşünüyorduk. Teknik olarak da bu ameliyatı yapmak çok zordu. En-blog (İki böbreğin aynı anda nakledilmesi) çok nadir görülen bir olay. Bu alıcı için büyük bir şans. Alıcının vücudunda şu an 4 böbrek bulunuyor. İkisi çalışıyor, ikisi ise çalışmıyor."

Dinçkan, küçük böbreklerin hızla büyüyeceğini sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık 9 Yıl Sonra Gelen Çifte Şans - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement