Gölü tekneyle geçip, buz tutan şelaleye tırmandılar (2) - - Son Dakika
Spor

Gölü tekneyle geçip, buz tutan şelaleye tırmandılar (2) -

Gölü tekneyle geçip, buz tutan şelaleye tırmandılar (2) -

Türkiye'de buz tırmanışını geliştirmek ve Erzurum'da düzenlenecek, "Buz Tırmanış Çalıştayı"na katılmak üzere kente gelen dünyanın ünlü dağcıları, deniz seviyesinden bin metre yüksekliğindeki Tortum Gölü'nü tekneyle geçerek, buz tutan şelaleye tırmandı.

08.02.2014 11:20

SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Türkiye'de buz tırmanışını geliştirmek ve Erzurum'da düzenlenecek, "Buz Tırmanış Çalıştayı"na katılmak üzere kente gelen dünyanın ünlü dağcıları, deniz seviyesinden bin metre yüksekliğindeki Tortum Gölü'nü tekneyle geçerek, buz tutan şelaleye tırmandı.

Uzundere ilçesindeki Tortum Gölü'nü tekneyle geçen milli dağcılar Tunç Fındık, Emrah Özbay ve Efecan Aytemiz, kayalıklar arasında buz tutan biri 20, diğeri yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki şelalelere tırmandı.

Milli dağcı Fındık, AA muhabirine, sabahın erken saatlerinde tekneyle gölün karşı kıyısında bulunan ve yüksekliği bin metreyi bulan kayalıkların arasındaki buz tutmuş şelalelere tırmanmanın kendisinde ayrı bir iz bıraktığını söyledi.

Bugüne kadar gerçekleştirdiği tırmanışların hiçbirinde tekneyle gölü geçmediğini ve bu şekilde tırmanış yapan dağcıda görmediğini belirten Fındık, "Bugün yaptığımız tırmanış geçekten fantastik oldu. Tekneyle gölü geçeceksiniz, buz tutan ve biri 20, diğeri yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki şelaleye tırmanacaksınız. Böylesi ancak Norveç veya Antartika'da olur. Acayip bir göl var ve buraya arabayla gelemezsiniz yürüyerek gelemezsiniz. Gerçekten çok güzel ve özel bir tırmanış oldu" dedi.

-"Dağcılar buradaki şelalelerin tadına bakmaya gelecek"

Fındık, Türkiye'de dağcılığın ve buz tırmanışlarının gelişmesinde yetkililere önemli görevlerin düştüğünü bu konuda Erzurum'da önemli adımların atıldığını dile getirdi.

Bölgede daha önce yapılan keşiflerin, buz tırmanışının gelişmesinde önemli rol oynayacağını ifade eden Fındık, şunları kaydetti:

"Buz tırmanışı Türkiye'de yapılmayan bir branş. Fakat ülkemiz buz tırmanışı yapmaya çok elverişli bir yapıya sahip. Bu bölgede yaptığımız keşifler ve tırmanışlar sonucu bir çok sabit şelale bulduk. Bu şelalelerin çoğuna tırmanış gerçekleştirdik. Bu tırmanışlar bir çok bölgede aynı etkinliklerin düzenleneceğinin kanıtı oldu. Fakat tekneyle geçiş ilk kez gerçekleşti. Türkiye'de buz tırmanışı konusunda başladığımız yolda bugün Türkiye'nin en ünlü 15 dağcısını buraya getiriyoruz. Sayımız birden, ikiye daha sonra 15'e çıktıysa bu gelecekte rakamların daha çok artacağını, buranın tanıtıldıkça ilgi odağı haline geleceğini gösteriyor. Erzurum'da yapacağımız buz tırmanışı kadınlı, erkekli olacak. Dağcılar buradaki şelalelere tırmanarak buranın tadına bakmaya gelecekler."

-"Dünyanın her yerinde bu tırmanışı yapamazsınız"

Fındık, tekneyle gölü geçip, buz tutan şelaleye tırmanmanın Erzurum'dan başka bir yerde olamayacağını ve yabancı dağcıların bu farklılığı yaşamak isteyeceklerini dile getirdi.

Her dağcının farklı coğrafyalarda tırmanma arzusu taşıdığını anımsatan Fındık, şöyle konuştu:

"Buraya gelip hem keşif yapıyoruz, hem antrenman yapmış oluyoruz. Bu antrenmanları burada yapmasak başka ülkelere gideceğiz. Türkiye'de olması muhteşem bir şey. Bu nedenle bölgenin tanıtımı açısından da çok güzel bir çalışma olacağına inanıyorum. Bütün tırmanıcılar, yani yabancı arkadaşlarımızda değişik coğrafyalarda, değişik yerlerde kültürleri yaşamak ister. Burası da öyle çok değişik bir yer ve kültür. Haftalardır burada keşifler yapıyoruz. Günlerce gittiğimiz, yaptığımız keşif tırmanışları oldu. Tırmanma öyle ilginçtir, günlerce gidip keşif yaparsın ama tırmanacak yer bulamazsın. Fakat bugün gölü tekneyle geçip tırmanmak, ayrı bur duygu. Tekrar söylüyorum dünyanın her yerinde yapılamayacak bir işi yapmış olduk. İnsanlar burayı bilmiyor. Erzurum soğuk insanların 'illallah' ettiği bir yer ama soğuğun ortaya çıkarttığı bir güzellik var. Burası muhteşem bir yer. Dağcılığı ve buz tırmanışını geliştirmek istiyorsak devlet desteği şart. Erzurum'da vali, belediye başkanları ve kaymakamlar bu işe destek veriyor ve bu desteklerin sayısı artmalı. Devlet desteği olmazsa insanlar bilinçlenmezse bu güzelliklerin varlığı sürmez."

-Tırmanışın ardından gölde yüzdü

Derinliği yaklaşık 100 metre olan gölün kıyısındaki donmuş şelaleye tırmanan milli dağcılardan Özbay, daha sonra soğuk havaya aldırmadan gölde bir süre yüzdü.

Bir süre ayaklarını suda beklettikten sonra suya dalış yapan ünlü dağcı Özbay, "Gölün muhteşem manzarasını görünce dayanamadım suya girmek istedim. Fakat soğuk havada gölde yüzmek, buz tırmanışı yapmaktan daha zormuş. Buza tırmanmak çok kolay, gölde biraz üşüdüm. Ama burası gerçekten muhteşem bir yer. Tırmanmak için tekneyle karşıya geçiyorsunuz, tırmanıyorsunuz ve hepsinden farklı olanı gölde buz gibi suda yüzüyorsunuz. Ama buz gibi suda yüzmek tırmanmaktan daha zor" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Gölü tekneyle geçip, buz tutan şelaleye tırmandılar (2) - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement