Gönlü Yerli Teknik Adamdan Yana - Son Dakika
Spor

Gönlü Yerli Teknik Adamdan Yana

Gönlü Yerli Teknik Adamdan Yana

TED'in başantrenörü Ercüment Sunter, A Milli Basketbol Takımı'nın başına yerli bir antrönörün getirilmesinden yana olduğunu söyledi.

15.05.2013 11:08  Güncelleme: 11:10

Hüseyin Yeşilkavak - Beko Basketbol Ligi takımlarından TED Ankara Kolejliler'in başantrenörü Ercüment Sunter, A Milli Basketbol Takımı'nın başına yerli bir antrönörün getirilmesinden yana olduğunu söyledi.

Sunter, AA muhabirine, A Milli Basketbol Takımı için başantrenör arayışlarının uzun süredir devam ettiğini, Türkiye Basketbol Federasyonundan bu konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadığını bildirdi.

A Milli Basketbol Takımı başantrenörünün şu ana kadar belirlenmiş olması gerektiğini vurgulayan Sunter, "Önümüzde Akdeniz Oyunları, hemen arkasından da Avrupa Şampiyonası var. Tahmin ediyorum artık bundan sonra başantrenör kısa sürede belirlenir diye umuyorum" dedi.

Sunter, Türkiye'de basketbolun son yıllarda oldukça ilerlediğini, Beko Basketbol Ligi'nin de Avrupa'nın önde gelen liglerinden biri olduğunu ifade etti.

A Milli Takım başantrenörlüğü görevi için Türkiye'de kaliteli çok fazla yerli teknik adamın bulunduğunu dile getiren Sunter, "Geçmişte A Milli Takım'da görev yapmış biri olarak gönlümden geçen takımın başına yerli bir antrenörün getirilmesi. Bunun oyuncular için de iyi olacağını düşünüyorum. Oyuncular, yerli teknik adamın daha iyi hissediyor. En azından basketbolu iyi bilen, içimizden birinin onları motive etmesi daha iyi olur. Ben Türk antrenörden yanayım" diye konuştu.

-"NBA'daki gibi denge sistemi gerekli"

Deneyimli başantrenör, Beko Basketbol Ligi'nin Avrupa'nın önde gelen bir lig olmasına rağmen takımlar arasında bütçe farkının oldukça fazlalaştığını anlattı.

Normal sezonunu tamamlanan ligde bu yıl çok fazla sürpriz sonuçlara imza atılmadığını dile getiren Sunter, şunları söyledi:

"Biz ve bizim gibi bir iki takımın dışında sürpriz yapan takımlar olmadı. Puan cetvelinin üst tarafındaki takımlar, alt taraftaki takımları yendiler. Buna biz de dahiliz. O yüzden takımların bütçelerindeki denge farklılıkları epey etkili oldu. Mesela üstteki takımların bir oyuncusunun değeri bizim bütçemize bedel. Hatta bizim bütçemizden daha da fazla. Öyle olunca da büyük farklılıklar oluşuyor. Bence bir denge olması lazım. Amerikan Ulusal Basketbol Ligi'nde (NBA) bu dengeyi koruyorlar. Bizim ligimiz için de NBA'daki gibi denge sistemi gerekli. Bunun zamanı geldi diye düşünüyorum. Üstteki takımlarla alttaki takımlar arasında bütçe dengelemesine gidildiğinde Türk basketbolunda verim daha da artacaktır. Basketbolun gelişimine katkı sağlayacaktır."

-"Altyapı için bir çare bulunmalı"

Sunter, son dönemde Türkiye'de basketbola büyük yatırımlar yapıldığını, NBA'de Türk oyuncuların forma giydiğini ifade ederek, bunların Türk basketbolu için sevindirici olduğunu bildirdi.

Bu gelişmelerin yanı sıra basketbolda altyapı için de hamleler olduğuna işaret eden Sunter, şöyle konuştu:

"Altyapı için yapılan hamleler bana göre yeterli değil. Şu an bu eğitim sistemiyle sadece basketbolcu değil, sporcu yetişmesi çok zor. Çünkü eğitim yarışının içine sporcuyu sokarsanız verim elde edemezsiniz. O zaman ya talebelik ya da spor yapacaksınız. Böyle ikilem ortaya çıkıyor. Bence en büyük sorun bu. İkisini birden götürmek çok zor. Avrupa'da, ABD'de bunu nasıl yapıyorlar incelemek lazım. 2020 olimpiyatlarına talip olduğumuz bu dönemde alttan sporcunun gelmeme sıkıntısı var. 2020'ye çok fazla zaman kalmadı ama bu insanları bir şekilde spora çekmek gerekiyor. Altyapı için bir çare bulunmalı."

-"Sonuna kadar mücadele edeceğiz"

Ercüment Sunter, TED Ankara Kolejliler olarak Beko Basketbol Ligi'nde sezon öncesi belirledikleri hedefe ulaştıkları için de memnun olduklarını söyledi.

Yeni hedeflerini 17 Mayıs Cuma günü başlayacak play-off'larda en iyi sonuçlara imza atmak olduğunu kaydeden Sunter, "Play-off'da Anadolu Efes ile karşılaşacağız. İşimiz kolay olmayacak. Seride durumu iki yapan kazanacak. Bu bizim için avantaj. 5'lik seride rotasyon nedeniyle işimiz zor olurdu. Takım olarak artık play-off'a kilitlendik. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sunter, play-off müsabakalarında taraftarlarını da yanlarında görmek istediklerini sözlerine ekledi.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Gönlü Yerli Teknik Adamdan Yana - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement