Tsyd 52. Yıl Eğitim Semineri Devam Ediyor - Son Dakika
Spor

Tsyd 52. Yıl Eğitim Semineri Devam Ediyor

Tsyd 52. Yıl Eğitim Semineri Devam Ediyor

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri’nin ikinci gününde hakemler kendi pencerelerinden Türk futbolunu değerlendirdi.

15.01.2015 12:05

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nin ikinci gününde hakemler kendi pencerelerinden Türk futbolunu değerlendirdi. Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, futbol keyfinin artmasının hakem-futbolcu birlikteliğinden geçtiğini söyledi. FIFA kokartlı hakem Hüseyin Göçek ise maçı kontrol altında tutmak için çok düdük çaldıklarını ve Türkiye'de Avrupa'nın iki katı sarı kart gösterildiğini kaydetti.

TSYD'nin bu yıl 52.'sini düzenlediği Sporun Zirvesi Semineri Antalya'nın Belek bölgesinde bir otelde devam ediyor. TSYD üyeleri, hakemler, ulusal gazetelerin spor müdürleri, teknik direktörlerin katıldığı ikinci gün seminerinin ilk oturumunda hakemler, Türk futbolunu değerlendirdi.

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uılenberg, Hakem İşleri Müdürü Burçin Keskin, FIFA hakemleri Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya ilk oturumda "Hakem penceresinden Türk futbolu" başlığı altında değerlendirme yaptı.

NAMOĞLU: "AVRUPA'DAN GERİDEYİZ"

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, oyuncuların hakemlerin her kararına itiraz ettiğini kaydederek, "Futbolcularımız sert oynuyor. Acımasızca oynuyor. Rakibinin ayağına kramponla basmaktan hiç kaçınmıyorlar. Bu oyun anlayışını batı futbolunda az görürüz. Oyuncularımız hakemlerin her kararına itiraz ediyor. Maçlarda itiraz enflasyonları yaşanıyor. Sorun ve sorumluluk paylaşılmalıdır. Topun oyunda kalması konusunda Avrupa'dan gerideyiz" dedi.

Hakem ve oyuncu ilişkilerinin istenilen düzeyde olmadığına da değinen Namoğlu, eleştirel içerikli televizyon programlarının yanı sıra geliştirici programların da yapılması gerektiğini söyledi.

FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır ise hakemlik kariyerinde yaşadığı bir anıyı anlatarak bir Türk olarak FIFA Dünya Kupası deneyiminden bahsetti.

GÖÇEK: "AMACIMIZ OYUNUN AHENGİNİ KORUMAK"

FIFA kokartlı hakem Hüseyin Göçek, hakemlerin oyunlardaki amaçlarının oyunun ahengini koruyarak kontrol altında tutmak olduğunu belirterek, "Türkiye'de yönettiğimiz müsabakalarda çok düdük çaldığımız yönünde eleştiriler alıyoruz. Hakemin oyundaki amacı oyunu kontrol altında tutmasıdır. Biz de haklı olarak daha fazla düdük çalarak oyunu elimizde tutmaya çalışıyoruz. Türkiye'de futbol çok temaslı oynanıyor. Topu kapmak için birbirlerine çok sert müdahale ediyorlar. Biz de bu nedenle çok fazla düdük çalıp maçı kesiyoruz" diye konuştu.

"AVRUPA'DA İTİRAZ VE ALDATMAYA YÖNELİK HAREKETTEN SEYREK SARI KART GÖRÜLÜYOR"

Avrupa'daki maçlarda faul sayılarının 30'u geçmediğini Türkiye'de ise 40'ı bulduğunu ifade eden FIFA kokartlı hakem Hüseyin Göçek, "Avrupa'da maçlarda 3-4 sarı kart gösterirken, Türkiye'de 6-7'yi buluyor. Alt yapılarda kural eğitimine biraz daha eğitim verilirse, A takımına geldiklerinde daha donanımlı olurlar ve kart görmezler. Avrupa'da yönettiğim maçlarda hakemin kararlarına itiraz şeklinde ya da hakemi aldatmaya yönelik yapılan hareketlerden dolayı daha seyrek sarı kart verildiğini gördük. Türkiye'de bu iki konu başlığı altında iki kat daha fazla sarı kart veriliyor" değerlendirmesini yaptı.

FIFA kokartlı bir diğer hakem Halis Özkahya da, bir hakem olarak günün nasıl geçtiği konusunda bir konuşma yaptı. Yalova'da beden eğitimi öğretmenliği yaptığını belirten Özkahya, okul çıkışı Yalova'daki bir stadyumda antrenman ve spor yaptığını kaydetti.

UEFA HAKEM KOMİTESİ ÜYESİ UILENBERG, HAKEM ÇAKIR'A HEDEF BELİRLEDİ

UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, konuşmasında son yıllarda futbolun çok değiştiğine değindi. Hakemlerin maç başına 13 kilometre koşmak zorunda kaldıklarını ve bu nedenle çok sıkı testlere tabi tutulduklarını belirten Uilenberg, hakemleri zorlu testlerden geçirmek zorunda olduklarını söyledi.

FIFA Hakemi Cüneyt Çakır'ın daha önce hiç final maçı yönetmediğinin hatırlatılması üzerine Uilenberg, Çakır'a bir hedef tavsiyesinde bulundu. Çok üst düzey bir hakemin dahi hayatında sadece bir kere final maçı yönettiğini ifade eden Uilenberg, şöyle konuştu:

"Bu arada 4 yıldır birlikte çalışıyoruz adım adım ilerlemek lazım. Basamakları birer birer çıkmak lazım. Cüneyt kendi kategorisinde en genç hakemlerden birisi. Bana göre Cüneyt'in kesin hedeflerinden birisi bir final olmalıdır."

Seminer maçlarda yapılan hatalara ilişkin sunumla devam etti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Spor Tsyd 52. Yıl Eğitim Semineri Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement