Aynı Anda Bypass ve Böbrek Nakli Oldu - Son Dakika
Yaşam

Aynı Anda Bypass ve Böbrek Nakli Oldu

Aynı Anda Bypass ve Böbrek Nakli Oldu

Antalya’da üç damarı tıkalı olan böbrek hastası 51 yaşındaki Şahin Aydoğan’a aynı anda bypass ve böbrek nakli yapıldı.

02.04.2014 18:17

Antalya'da üç damarı tıkalı olan böbrek hastası 51 yaşındaki Şahin Aydoğan'a aynı anda bypass ve böbrek nakli yapıldı.

Gaziantep'te tekstil işi yapan Şahin Aydoğan'a (51), iki yıl önce diyabete bağlı böbrek yetmezliği teşhisi kondu. İlaç tedavisine başlayan Aydoğan'ın böbrekleri iki ay önce tamamen işlevini kaybetti. Eşinin diyalize girmesini istemeyen Emine Aydoğan, böbreğini vermek için gönüllü oldu. Aydoğan çifti, organ nakli için Antalya Medical Park Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde, Şahin Aydoğan'ın kalbine giden üç damarının tıkalı olduğu belirlendi. Doktorlar, bunun üzerine aynı anda hem bypass hem de böbrek nakli yapılmasına karar verdi.

ÜÇ DAMARI DEĞİŞTİRİLDİ

Geçtiğimiz hafta ameliyata alınan Şahin Aydoğan'ın ilk olarak tıkalı olan damarları değiştirildi. Aydoğan'ın bacağından ve göğsünden endoskopik yöntemle alınan üç damar, işlevini görmeyen damarların yerine nakledildi. Kalp damar cerrahının yaptığı bypassın ardından Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki ekip, Emine Aydoğan'dan alınan böbreği eşine nakletti. Yaklaşık 5 saat süren operasyonun ardından hasta servise çıkarıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen hastanın birkaç gün içerisinde taburcu edileceği ifade edildi.

BYPASS VE NAKİL OLAN 35'İNCİ HASTA

Operasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. Demirbaş, "Kalp damar hastalığı bulunun bir kişi normalde bypass olduktan 6 ay sonra böbrek nakli olabiliyor. Ama hasta bu süreçte diyalize girmek zorunda kaldığı için olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. Biz ikisini aynı anda yaparak hastayı hem kalp sorunlarından hem de diyalizden kurtarıyoruz. Şahin Aydoğan, aynı anda bypass ve böbrek nakli yaptığımız 35'inci hastamız oldu. Bu hastalardan sadece ikisini kaybettik" dedi.

KADAVRA İHTİMALİ 50'DE 1

Türkiye'de organ bulamadığı için her yıl 5 bin hastanın yaşamını yitirdiğini belirten Prof. Dr. Demirbaş, "Tüm çabalara rağmen kadavra bağışı yeterli değil. Ülkemizde 60 bin böbrek hastası var ancak geçtiğimiz yıl kadavradan 500 böbrek nakli yapıldı. Bu şartlarda bir kişiye böbrek bulma ihtimali 50'de 1'dir. Oysa böbrek nakli yaşam süresini en az 4 kat artırır. Bu nedenle canlı vericili böbrek nakilleri de önemlidir. Bugüne kadar böbrek veren kişilerle ilgili hiçbir sorun yaşanmamıştır" diye konuştu.

KALBİ DURDURULDU

Bypass ameliyatını gerçekleştiren Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü, Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, bu tür vakalarda bir kalbi durdurarak iki kalp çalışırken ameliyatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Kendilerinin kalbi durdurma yöntemini tercih ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Okutan, "Tecrübe ederek bu yöntemleri geliştiriyorsunuz. Bacaktan alınan üç damarı da endoskopik yöntemle kullandık. Hem hastanın vücudunu bozmadık hem de kısa sürede taburcu olmasını sağladık" dedi.

"ÇOK MUTLUYUZ"

Eşine böbreğini veren Emine Aydoğan ise çok mutlu olduğunu dile getirerek, "Eşim aynı anda hem böbrek nakli hem de bypass ameliyatı oldu. Daha önce de kornea nakli olmuştu. Sağlığımıza kavuştuk. Umarım bundan sonra her şey çok daha güzel olur" diye konuştu.

"ÜZERİMDEN TIR GEÇTİ"

Aynı anda hem bypass hem de böbrek nakli operasyonu geçiren Şahin Aydoğan ise 3 tane okuyan oğlunun olduğunu belirterek, en büyük oğlunun tıp fakültesinde eğitim gördüğünü söyledi.

Çocuklarının operasyonu gerçekleştiren doktorlar gibi vatana hayırlı bir birey olmasını isteyen Aydoğan, "Çok zor ameliyatlar geçirdim. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum. Aynı anda iki ameliyat geçirdiğim için bana 'üzerinden TIR geçti' dediler. Çok şükür sağlığım çok iyi" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Aynı Anda Bypass ve Böbrek Nakli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement