14 Kasım 2014 Dünya Diyabet Günü - Son Dakika
Yerel

14 Kasım 2014 Dünya Diyabet Günü

14 Kasım 2014 Dünya Diyabet Günü

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Özbek: "Diyabette tedavi sağlıklı beslenme, egzersiz, ilaçların ve insülinin düzenli kullanılmasıyla sağlanabilir"

14.11.2014 12:41

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek,  diyabette tedavinin sağlıklı beslenme, egzersiz, ilaçların ve insülinin düzenli kullanılmasıyla sağlanabileceğini ifade etti.

Özbek, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabetin kan şekeri yüksekliğiyle seyreden bir metabolizma hastalığı olduğunu ve Türkiye'de yaklaşık 40 milyon diyabetlinin bulunduğunu belirtti.

Diyabetin zamanında teşhis, düzenli takip ve tedavi edilmediği takdirde birçok organda hastalıklara yol açacağına dikkati çeken Özbek, şöyle devam etti:

"İnsülin olmadan vücudumuz alınan gıdaları istenilen şekilde kullanamaz. Eğer insülin hormonu tamamen eksikse bu diyabete insüline bağımlı diyabet denir. Genellikle çocuk veya genç yaştaki hastalarda görülür. Eğer insülin hormonu var ama miktarı azsa veya dokularda insüline karşı direnç varsa bu diyabete de insüline bağımlı olmayan diyabet denir. Genellikle 35 yaşından sonra görülür. İnsüline bağımlı diyabetli hastalar yaşam boyu insülin kullanmak zorundadır. İnsüline bağımlı olmayan diyabetli hastalar ise diyet, egzersiz ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. Gerekirse hastalığın ilerleyen dönemlerinde insülin kullanabilirler."

Özbek, diyabette tedavinin sağlıklı beslenme, egzersiz, ilaçların ve insülinin düzenli kullanılmasıyla sağlanabileceğini kaydederek, "Diyabet tedavisindeki amaç, hem kişinin yaşam kalitesini yüksek tutmak hem de uzun dönem komplikasyonların gelişimini önlemek, kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabetin seyrinde gelişebilecek bozuklukları önlemek veya geciktirmektir" ifadesini kullandı. - Bayburt

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 14 Kasım 2014 Dünya Diyabet Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement