Aydın'da Gebelere ve Otizmli Çocuklara Özel Terapi Uygulanacak - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Gebelere ve Otizmli Çocuklara Özel Terapi Uygulanacak

Aydın\'da Gebelere ve Otizmli Çocuklara Özel Terapi Uygulanacak

Aydın’ın Efeler ilçesinde Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Gebe Eğitim ve Destek Merkezi ile Otizm ve Aile Destek Merkezi’nin açılışı yapıldı.

28.06.2014 12:13

Aydın'ın Efeler ilçesinde Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Gebe Eğitim ve Destek Merkezi ile Otizm ve Aile Destek Merkezi'nin açılışı yapıldı.

Açılışa Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, AK Parti Aydın Milletvekili Semiha Öyüş, Efeler Kaymakamı İzzetin Sevgili, Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, Aydın Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay, Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları ve davetliler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, tüm gebelerin doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerine ilişkin bilgi sahibi olmalarını ve bilinçli doğum yapmalarını amaçladıklarını kaydetti. Dünyaya bir bebek getirmenin bir anne için doğal bir olay olduğunu anımsatan Okur, "Eğer bir kadın doğuma hazırlanmazsa ve doğum eylemi sırasında olacaklardan önceden haberdar olmazsa, ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Oysa eğitilmiş ve güncel bilgi ile donatılmış anne adayı için doğum son derece mutlu bir olaydır ve kişinin kendine güvenini arttırır. Bu merkezde hedefimiz; aile hekimi veya toplum sağlığı merkezleri tarafından tespit edilip yönlendirilen riskli her gebeye gebelik haftasına göre randevu vererek; iki oturumda bilgilendirme danışmanlık, diyetisyen eşliğinde gebelik döneminde beslenme eğitimleri ve psikolojik destek vermeyi planlıyoruz" dedi.

"88 DE BİR GİBİ YÜKSEK BİR ORANDA GÖRÜLMEKTEDİR"

Merkezin diğer parçası olan Otizm ve Aile Destek Merkezi hakkında da bilgiler veren Okur, otizm hakkında bilinmeyenleri dile getirdi. Otizmin sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu olduğunu işaret eden Okur, "Otizm spektrum bozukluğu, özel eğitim alanında gelişimsel yetersizlik kategorisi içinde, tıp alanında ise nörolojik bozukluk kategorisi içinde sınıflandırılmaktadır. Özel eğitim alanında en yaygın gelişimsel yetersizlik otizmdir. 88 de bir gibi yüksek bir oranda görülmektedir. Otizm tanısı olan çocuklar her 3 alanda değişik derecelerde sorun yaşarlar. Bunlar sosyal etkileşimde bozulma, dil gelişiminde önemli gecikme ve sapma, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanlarıdır. Ayrıca göz kontağı kurma ve taklit etme normalde bebekliğin ilk iki yılında doğal olarak gelişir. Ancak otizmi olan çocuklar da yine bu iki alanda da sorunlar yaşar" diye konuştu.

"OTİZM YAŞAM BOYU SÜREN BİR BOZUKLUKTUR"

Otizmin genellikle yaşamın ilk iki yılında ortaya çıktığını öne süren Okur, "Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün temel görevi halka koruyucu sağlık hizmetlerinin sunulmasıdır. Bu hizmetler kapsamında aile sağlığı merkezlerimizdeki aile hekimlerimiz ve aile sağlığı elemanlarımızca çocuğun gelişimi izlenmekte ve desteklenmektedir. Otizm yaşam boyu süren bir bozukluktur. Ancak erken tanı konması ve erken tedaviye başlanması ile, bireyin olumlu yönde gelişmesi, topluma uyum sağlanmasının kolaylaştırılması, dolayısıyla bu çocuklarımızın topluma kazandırılması saplanacaktır" ifadelerini kullandı.

Açılış, protokol üyelerinin kurdele kesimi ve Gebe Eğitim ve Destek Merkezi ile Otizm ve Aile Destek Merkezi'ni gezmesi ile devam etti ve program kokteylle son buldu - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Gebelere ve Otizmli Çocuklara Özel Terapi Uygulanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement