Aydınlı Obeziteye Karşı Yürüdü - Son Dakika
Yerel

Aydınlı Obeziteye Karşı Yürüdü

Aydınlı Obeziteye Karşı Yürüdü

Dünya Yürüyüş Günü etkinliklerİ kapsamında 'Aydın'da Hareket Var' sloganıyla obeziteye karşı yürüyüş düzenlendi.

03.10.2012 13:46

Aydın İl Halk Sağlığı Müdürlüğü,

Dünya Yürüyüş Günü etkinliklerİ kapsamında 'Aydın'da Hareket Var' sloganıyla obeziteye karşı yürüyüş düzenlendi.

Aydın İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe, Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Aydın İlk Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimi Halil Yürekli ve vatandaşlar katıldı.

Yüyüşe katılanların "obezite'ye dikkat" yazılı tşört giyerek başlanılan yürüyüş Sağlık Müdürlüğü önünden başlayarak Bey Camii önünden, İstasyon Bulvarı, Merkez Kipa yolu'ndan Kuvay-i Milliye Kozdibi Meydanı'nda son buldu.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinde birisi olan hareketsizliğin dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığına işaret eden Aydın İlk Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, "Dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcalamalarının yaklaşık yüzde 2'si ile ilişkilendirilmektedir. Fizik aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetinin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın beş günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerektiği belirtilmektedir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen 'Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması' yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71,9'unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir" dedi.

Fiziksel aktivitenin artırılmasının sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olduğuna işaret eden Okur, bu konuda disiplinli bir yaklaşım gerektirdiğine değinerek, "Bu nedenle toplumun obeziteyle mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenmeyi teşvik amacıyla 'Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat' programı hazırlanmıştır. Program aktivitelerinin yüzde 30'u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Programda özel günlerin kutlanması da yer almaktadır. Bu yüzden biz de bugün böyle bir etkinlik gerçekleştirdik" diye konuştu.

Yürüyüşe katılanlara teşekkür eden Okur, bundan sonra bu tür aktiviteleri daha sık yapacaklarını sözlerine ekledi. Yürüyüş sonunda sağlıklı yaşam için meyve tüketilmesine dikkat çekmek amacıyla katılımcılara elma dağıtıldı. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydınlı Obeziteye Karşı Yürüdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement