Bozkurt Belediye Başkanı Çelik, 'Enerjide Yol Ayrımı' Çalıştayına Katıldı - Son Dakika
Yerel

Bozkurt Belediye Başkanı Çelik, 'Enerjide Yol Ayrımı' Çalıştayına Katıldı

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği (EMARÇEB) tarafından Büyükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen, ‘Enerjide Yol Ayrımı’ çalıştayına katıldı.

30.11.2022 14:57  Güncelleme: 15:05

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği (EMARÇEB) tarafından Büyükçekmece Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen, 'Enerjide Yol Ayrımı' çalıştayına katıldı.

'Enerjide Yol Ayrımı' çalıştayında konuşan Başkan Çelik, çiftçinin elektrik maliyetini düşürmek için Bozkurt'ta yaşama geçirilen projeleri anlattı. Bozkurt, şunları söyledi:

"BÖYLE PROJELERE BAŞLAYABİLMEK İÇİN MÜCADELE RUHU LAZIM"

"Bizim yenilenebilir enerji ile tanışmamız 2014 yılında Türkiye'nin güneş haritasını görmemiz ile başladı. Bozkurt harita üzerinde ışıl ışıl parlıyordu. Ben o dönemlerde güneş enerji sistemlerinin, güneşi çok alan yerlerde etkili olacağını düşünüyordum. Bu durumun böyle olmadığını anladım ve bizim için bir enerji yolculuğu başladı. O zamanlarda 1 megavatlık enerji üretimi için 20 bin metrekarelik bir alan kurulması gerekiyordu. İlk olarak Belediyemize ait olan tarım alanlarının imarını gerçekleştirerek enerji sahası olarak belirledik. 1 megavatlık bir santral 1 milyon 200 bin Euro'ya yapılıyordu. O dönem içerisinde Belediyemizin bütçesi 4,5 milyon Türk lirasıydı. Böyle bir para bulmak, böyle çılgın projelere başlayabilmek için bizim gibi mücadele ruhu lazım. Biz bu projeye başladık ve bitirdik.

"VATANDAŞIN SORUNU NE İSE ONU ÇÖZEN YEREL YÖNETİCİ MODELİNE GEÇTİK"

Biz Bozkurt'ta tarım yapan bir Belediyedeyiz ve bölgem tarım ve hayvancılık bölgesi.  42 hektarlık arazinin 20 bin hektarlık kısmı orman bölgesi, 15 bin hektarlık alanımız tarım arazisi ve sadece burada sadece 10'da 1'lik bir arazide sulu tarım yapılabiliyor. Çiftçimizin o kadar fazla elektrik gideri var ki, tarımsal sulamada elektriği kullanamıyorlar. Sulu tarım yapıldığında yılda üç ürün alınırken bizim tarımsal üretim yapan çiftçimiz tek ürün almaya mahkum oluyordu. Bizim bu sorunu bir an önce çözmemiz gerekiyordu. Çünkü artık yerel yöneticilerin eski dönemlerde olduğu gibi yol yapan, kanalizasyon yapan ve park bahçe yapan yerel yöneticilik anlayışından ayrılmamız gerekiyordu ve ayrıldık. Vatandaşımızın gündemi ne ise vatandaşın sorunu ne ise onu çözen yerel yönetici modeline geçtik hepimiz. Biz de bu sorunu çözmeliyiz dedik ve yola çıktık. Bu sorunu çözebilmek adına 1 buçuk sene çalıştık."

Bozkurt Belediye Başkanı Çelik, \'Enerjide Yol Ayrımı\' Çalıştayına Katıldı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Bozkurt Belediye Başkanı Çelik, 'Enerjide Yol Ayrımı' Çalıştayına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement