Çam Kese Böceklerine Calosomalı Önlem - Son Dakika
Yerel

Çam Kese Böceklerine Calosomalı Önlem

Çam Kese Böceklerine Calosomalı Önlem

Fethiye'nin Kemer Orman İşletme Müdürlüğü'nde laboratuar ortamında üreten "Calosoma Sycophanta" böcekleri, çam kese böceğiyle mücadele için ormanlara bırakılıyor.

26.03.2012 10:05

Fethiye'nin Kemer Orman İşletme Müdürlüğü'nde laboratuar ortamında üreten "Calosoma Sycophanta" böcekleri, çam kese böceğiyle mücadele için ormanlara bırakılıyor.

Çam ağaçlarının büyümesini engelleyip kurumasına neden olduğu iddia edilen Çam Kese böceklerini adeta terminatör gibi bulup yiyen "calosoma sycophanta" türü böcekler Fethiye'nin Kemer Orman İşletme Müdürlüğünde laboratuar ortamında üretilip başta İzmir olmak üzere Ege Bölgesi ormanlarına gönderiliyor.

Çam kese böceğinin çam ağaçlarının büyümesine engel olduğu, bu yüzden Fethiye'de de üretildiği belirtilip üretilen bu böceklerin Ege Ormanlarındaki tahribatı önlemek için Orman İşletme Müdürlükleri tarafından ormanlara salındığı belirtildi. Kemer Orman İşletme Müdürlüğünde Laboratuar ortamında calosoma sycophanta türü binlerce böcek üretilip Önce İzmir orman Bölge Müdürlüğüne oradan da diğer Ege Orman İşletme Müdürlüklerine gönderiliyor.

Kemer Orman İşletme Müdürü Eşref Şen, çam kese böceğinin çamların büyümesine engel olduğunu belirterek, böceğin ağacın sürgününü engellenmesine rağmen kurutmadığını kaydetti. Çam kese böceğiyle zirai ilaçla mücadelenin zor ve maddi tutarının yüksek olduğunu söyleyen Eşref Şen, biyolojik mücadele için gerekli böcek üretimini laboratuar ortamında sıfır maliyetle yaptıklarını dile getirdi. Şen, "Doğada toprak altında yaşayan calosoma türü böcekler hayatlarını çam kese böceğini yiyerek sürdürüyor. Laboratuar ortamında ürettiğimiz böcekleri doğaya bırakıyoruz. Böylece doğaya zarar vermeden biyolojik mücadele yapıyoruz. İlaçla mücadele yüzde 100 başarı alınmıyor. En çevreci mücadele biyolojik mücadele. Biyolojik mücadele yöntemiyle hem doğayı koruyoruz hem de ekosistem zinciri halkasını kırmıyoruz" dedi.

Calosoma erginlerinin günlük ortalama 7 adet çam kese böceği larvası yediğini ve yılda 40 gün aktif bir şekilde çalıştığını söyleyen Eşref Şen, bir toprak altı böceğinin yıllık 280 çam kese böceği yediğini belirterek, 4 yılda ise bu rakamın bin 120 olduğunu belirterek, "Biz Ürettiğimiz böcekleri İzmir'e gönderiyoruz. Oradan da tüm Ege ormanlarının korunması için diğer illere gönderiliyor" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çam Kese Böceklerine Calosomalı Önlem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement