CHP'li Baydar Üniversiteleri Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

CHP'li Baydar Üniversiteleri Değerlendirdi

CHP\'li Baydar Üniversiteleri Değerlendirdi

CHP Aydın Milletvekili Prof.Dr.Metin Lütfi Baydar, TBMM'de Aydınlar ilçesinin adının Tillo ve Nevşehir Üniversitesinin adının da Nevşehir Hacı Bektaş Veli olarak değiştirilmesi konusunu değerlendirdi.

01.11.2013 10:42

CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, TBMM'de Aydınlar ilçesinin adının Tillo ve Nevşehir Üniversitesinin adının da Nevşehir Hacı Bektaş Veli olarak değiştirilmesi konusunu değerlendirdi.

TBMM'de CHP Grubu adına söz alan CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, yaptığı açıklamada; "Nevşehir Üniversitesine, Nevşehir Hacı Bektaş Veli adı verilmesi geç kalınmış olsa da güzel bir karardır. Ancak, Hacı Bektaş Veli'nin düşünceleri üzerine yüksek lisans ve doktora programları yapacak Alevi-Bektaşi kültürünün yazılı dokümantasyonunu geliştirecek, üniversite bünyesi içerisinde Hacı Bektaş Veli, Alevi-Bektaşi kültürü araştırma enstitüsü de kurulmalıdır. Bunun ne derece önemli olduğu, bu üniversitenin kendisini geliştirmesi için ve onun yanı sıra Türkiye'de eksik olan Alevi-Bektaşi kültürünün yazılı dokümantasyonunun oluşturulması için de önemli olduğu Komisyonumuza katılan rektör tarafından da ifade edildi. Bu sayede Anadolu'nun engin zenginliğini içinde barındıran Hacı Bektaş Veli'yi daha iyi anlatabilecek ve adını taşıyan üniversite bünyesinde kültürel ve tarihi mirasımızın köklerine inme olanağı bulacağız. Nasıl ki İstanbul'da yapılan kazı çalışmaları bizi şu anda sekiz bin beş yüz yıl öncesine götürdüyse, üniversitemizle birlikte derinliklerinde zenginliklerimizi çıkartıp insanlarımızın kalplerine sunacağız" dedi.

"ÜNİVERSİTE SORUNLARI DEVAM EDİYOR"

Üniversitelerdeki sorunların devam etmekte olduğunu savunan Baydar, "Üniversitelerimizin kalite sorunu, akademik, idari ve mali özerklik problemleri hala ortada iken ve de daha da önemlisi, 12 Eylül darbesinin ürünü olan YÖK Yasası devam ederken, ülkemizin geleceğini mevcut üniversite yapısına bağlamak ve buna bağlı olarak bir gelişme beklemek pek uygun gelmemektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak YÖK konusundaki önerimizi yinelemek istiyorum: Var olan yapı derhal yok edilmelidir. YÖK, Milli Eğitim Bakanlığı ya da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında bir genel müdürlük olarak ulusal insan gücü kaynakları planlaması yapan, bu bağlamda üniversitelerin eğitim ve araştırma faaliyetlerinde yön çizmesine katkı sağlayan, üniversiteler hakkında ulusal veri toplayan ve yıllık raporlar halinde bu verileri paylaşan bir birim olmalıdır. Üniversiteler özgür düşünce ortamlarıdır, farklı seslerin yaşayabileceği, akademik özgürlük ortamında doğrunun bulunacağı yerlerdir. Özgürlük ortamına sahip çıkmak isteyen iki düşünce vardır: Bunlardan birisi sadece kendisi gibi düşünen, Almanya'da, İtalya'da, İspanya'da örnekleri görülmüş zavallı rejimlerin uyguladığı, aklına ipotek koyacağı insanlar yetiştirmek isteyen anlayışa sahipken, diğeri de insanları olduğu gibi kabul eden, farklılıklarımızı zenginliğimiz sayan bir anlayışa sahiptir. İşte, aradaki bu düşünce farkı üniversitelerin işlerliğine yansımaktadır" diye konuştu.

2023 hedeflerinde Türkiye'nin ihtiyacı olan insan gücüne ait bir çalışma bulunmadığını öne süren Baydar, şunları söyledi: "Her yerde lise benzeri üniversiteler açmak ülkemizi 2023 hedefine ulaştırmayı bırakın, kıyısından köşesinden bile geçirmeyecektir. Tek tip yerine bölgesel sorunlara çözüm üretecek, belirli alanlara yoğunlaşmış tematik üniversitelerin açılması ülkemizin kurtarıcısı olacaktır. Modern üniversite olmak mali, akademik, idari özerkliği gerektirir. Üniversiteler kendi amaçlarını kendileri belirledikten sonra bu amaçlara nasıl, hangi yöntem ve araçlarla ve hangi kaynaklarla erişeceğini de kendileri belirlemelidir. Yatırım kararları, herkesin takdir edeceği üzere Ankara'da değil, bölgenin ve üniversitelerin öncelikleriyle şekillenmelidir. Üniversiteler, öncelikleri kuşkusuz ulusal strateji belgelerini dikkate alarak belirleyecek akla ve güce sahiptirler. Böylelikle, harcanan her kuruşun neden ve neye harcandığı üzerinde tartışmalar en aza indirgenebilecektir. AR-GE ve inovasyon olmayan üniversitede kaliteyi, üretimimizin ve ihracatımızın yüksek teknoloji olmasını sağlayamazsınız. Üniversitelerin bütçedeki payını artırmadan da AR-GE ve inovasyon yapamazsınız. AR-GE ve inovasyon için de sanat ve kültür eğitimini almış, hayal gücü olan, hayal eden, hayal kuran ve hayatı sorgulayan bir gençliğe ihtiyaç bulunmaktadır. Biat eden gençlikle, size biat etmesini istediğiniz gençlikle AR-GE ve inovasyonda yeterli bir yol katetmeniz mümkün değildir.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitemizin hayırlı olmasını dilerim" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel CHP'li Baydar Üniversiteleri Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement