Cildiye Uzmanından 'Kurdeşen' Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Cildiye Uzmanından 'Kurdeşen' Uyarısı

Cildiye Uzmanından \'Kurdeşen\' Uyarısı

Cildiye Uzmanı Dr. Erhan Ayhan uzun süren kaşıntının sistematik bir hastalığın habercisi olabileceğini uyarısında bulundu.

24.02.2016 16:21

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Erhan Ayhan uzun süren kaşıntının sistematik bir hastalığın habercisi olabileceğini belirterek, Ürtiker (Kurdeşen) şiddetli kaşıntı ile seyreden deride keskin sınırlı kızarıklık ve kabarıklardan oluşan bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Erhan Ayhan deri hastalıkları konusunda vatandaşı uyardı.

Ürtiker (Kurdeşen) hastalığının ihmale gelmeyeceğini belirten Cildiye Uzmanı Dr. Erhan Ayhan, "Ürtiker (Kurdeşen) şiddetli kaşıntı ile seyreden deride keskin sınırlı kızarıklık ve kabarıklıklardan oluşan bir hastalıktır. Altı haftadan kısa sürenlere akut, uzun sürenlere kronik ürtiker denilmektedir. Hastalığı ortaya çıkaran nedenler arasında sıcak, soğuk, basınç, egzersiz, güneş ışığı ve stres yer almaktadır. Diğer nedenler ise bakteriyel, viral, fungal ve parazitik infeksiyonlar, ağrı kesici ve antibiyotikler, yiyecekler (balık, yumurta, peynir, çikolata, kuru yemişler, domates gibi), polenler yer almaktadır" dedi.

'Toplumun yüzde 2-3'ünü etkiliyor'

Kronik ürtiker'in toplumun yüzde 2 ile 3'ünü etkilediğini belirten Cildiye Uzmanı Dr. Erhan Ayan, "Akut ürtiker (kurdeşen) hayat boyunca toplumun %15-20'sini, kronik ürtiker ise%2-3'ünü etkilemektedir. Erkek ile kadınlar arasında akut ürtikerde fark yokken, kronik ürtikerli hastaların %80'i kadındır. Akut ürtiker her yaş grubunda görülürken kronik ürtiker ise 40-50 yaşların ortaya çıkmaktadır. Akut ürtikerin genellikle altta yatan bir nedeni bulunamazken, kronik ürtikerde bazen tiroid hastalıkları, bağ doku hastalıkları ve romatizmal hastalıklarla ilişkili çıkabilmektedir" diye konuştu.

Ürtikerli hastalarda D ve B12 vitaminlerinin bazen eksik olduğunu hatırlatan Cildiye Uzmanı Dr. Erhan Ayhan, "Yapılan son çalışmalarda ürtikerin %0-75 gibi değişen oranlarda bağırsak parazitleri ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Buna yönelik verilen tedavilerden hastaların fayda gördüğü saptanmıştır. Bunu dışında ürtikerli hastalarda D vitamini, demir ve vitamin B12 seviyelerinin düşük olduğu ve bunlara yönelik tedavilerin hastaların semptomlarını azalttığı ve yaşam kalitelerini yükselttiği görülmüştür" dedi.

İnsanların beşte birini hayatının bir döneminde ürtiker hastalığını geçirdiğini belirten Cildiye Uzmanı Dr. Erhan Ayhan, "Sonuç olarak insanların beşte biri hayatının bir döneminde ürtiker hastalığını geçirmektedir. Hastalık özellikle nefes darlığı yaptığında acile başvurulmalıdır. Bununla beraber hastalığın seyri genellikle 6 hafta sürmektedir. Bu süre antihistaminiklerle atlatılabilir. Ancak bu süre aşıldığında hastalık kronikleşmektedir ve ayrıntılı tetkikler yapılmalıdır. Ayrıca hastalık döneminde acı, baharatlı ,ekşi, turşu gibi yiyecekler ile salisilat, benzoat, nitrat gibi koruyucu madde içeren market ürünlerinden uzak durulmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Cildiye Uzmanından 'Kurdeşen' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement