Çukurova'daki İstihdam Yüzde 22 Arttı - Son Dakika
Yerel

Çukurova'daki İstihdam Yüzde 22 Arttı

Çukurova\'daki İstihdam Yüzde 22 Arttı

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2009 - 2011 yılları arasında yürütülen mali destek programları kapsamında 166 milyon TL'lik bir kaynağın, 'kalkınma hamlesi' kapsamında kullandırıldığı bildirildi.

27.03.2012 11:04

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) tarafından 2009 - 2011 yılları arasında yürütülen mali destek programları kapsamında 166 milyon TL'lik bir kaynağın, 'kalkınma hamlesi' kapsamında kullandırıldığı bildirildi. Hayata geçirilen projelerle 2 bin 100 kişiye istihdam sağlanırken, firmaların cirosunun yüzde 25, ihracatının da yüzde 17 arttığı kaydedildi.

ÇKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Güzeloğlu, ajansın; kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yerel potansiyeli harekete geçirerek kaynakları etkin ve yerinde kullanılması, bölgenin imkan ve potan­siyelini yatırımcılara tanıtılmasının yanında ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve poli­tikalarla uyumlu olarak bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasını gerçekleştirmek ve rekabet gücünü artırmak amacıyla kurulduğunu hatırlattı.

Aynı zamanda da Mersin Valiliği görevini de yürütülen Güzeloğlu, ÇKA'nın 2006 yılından beri hizmetini sürdürdüğüne dikkat çekerek, "Yerel paydaşların aktif katılımı ile hazırlanan '2010-2013 Çukurova Bölge Planı' ile bölgenin önümüzdeki dönemine ilişkin hedef ve stratejileri belirleyen ajansımız, yürütmekte olduğu mali destek programları ile yerel düzeyde proje üretme ve uygulama kapasitesini arttırıyor" dedi.

"SON 2 YILDA 166 MİLYON TL'LİK KAYNAK KULLANDIRILDI"

2009 ile 2011 yılları arasında yürütülen mali destek programları kapsamında to­plam bin 715 proje başvurusu aldıklarını dile getiren Güzeloğlu, değerlendirme süreci sonunda başarılı bulunan 315 proje sa­hibiyle sözleşme imzaladığını vurguladı. Desteklenen projelerin 148'inin KOBİ'ler tarafından uygulanan iktisadi kalkınma programı kapsamındaki projeler olduğunu, geriye kalan 117 projenin sosyal kalkınma, 42 projenin küçük ölçekli altyapı ve 8 projenin de kırsal kalkınma alanında olduğu bilgisini de veren Güzeloğlu, sözleşmeye bağlanan projelerde ajans desteğinin 66 milyon TL olduğunu, 100 milyon TL'lik proje sahiplerinin eş finansman katkısı da hesaba katıldığında yaklaşık 166 milyon TL büyüklüğünde bir kaynağın harekete geçirildiği yorumunu yaptı.

"FİRMALARDAKİ İSTİHDAM ARTIŞI YÜZDE 22'YE ULAŞTI"

2011 yılı mali destek programları kapsamında ise 27 milyon TL destek sağlanacağını ifade eden Vali Güzeloğlu, "İktisadi kalkınma alanında uygulanan projeler neticesinde bölgede faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin üretim kapasitesi ile ihracatı artırılarak rekabet gücü yükselmiş, bölge istihdamına da önemli katkılar sağlanmıştır. Bu alanda uygulanan projeler ile yaklaşık 2 bin 100 kişilik istihdam oluşturulurken, firmaların ortalama ciro artışı yüzde 25, istihdam artışı yüzde 22 ve ihracat artışı da yüzde 17 oldu. Projelerle 250 yeni makine bölge sanayisine kazandırılırken, bölgede üretimi olmayan bir adet makinenin de prototipi yapıldı. Sosyal kalkınma mali destek programları dahilinde yürütülen projelerde ise verilen mesleki eğitimlerde büyük bölümü işsiz gençlerden oluşan yaklaşık 4 bin kişiye meslek edindirme kursları verildi. Ayrıca projeler kapsamında bölge halkından yaklaşık 20 bin kişiye tarım, doğa, çevre, sağlık, turizm ve ihracat alanlarında bilgilendirme ve bilinçlendirme eğitimleri verildi" diye konuştu.

"LİMAN ŞEHİRLERİ PROJESİ ÇUKUROVA BÖLGESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT"

ÇKA'nın, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında imzalanan; 'Kısmi Hibe Destek Yardım Projelerinin Desteklenmesine İlişkin İşbirliği Protokolü' çerçevesinde KKTC'de hibe projelerinin yürütülmesi konusunda teknik yardım ve gözetimde bulunduğuna işaret eden Hasan Güzeloğlu, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Böylece Türkiye'de uluslararası alanda teknik yardım ve işbirliği konusunda Kalkınma Bakanlığı tarafından görevlendirilen ilk ajans ÇKA oldu. Ajansımızın katılım sağladığı diğer önemli projeyse, OECD Bölge­sel Gelişme Politikaları Komitesi tarafından 2010 yılında başlatılan; 'Liman Şehirleri Projesi'dir. Kentsel gelişmede limanların rolünü ortaya çıkarmayı hedefleyen bu OECD projesine ajansımız, Mersin Limanı vaka çalışması ile katkı sağlıyor. Çalışma neticesinde yayınlanacak olan OECD raporu, Mersin limanı ve Çukurova Bölgesi'nin dünya arenasında daha fazla tanınması için büyük önem taşıyor."

"BÖLGE KALKINMASINDA ÖNEMLİ BİR MİSYON ÜSTLENİYORUZ"

ÇKA Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte İtalya'ya gerçekleştirilen ziyaretle birlikte

Emilia-Romagna Bölgesi ile Çukurova Bölgesi arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi yolunda önemli girişimlerde bulunulduklarını ve bölgeler arasında kurulacak olan kurumsal ve teknik işbirliğinin temelleri atıldığını anlatan Güzeloğlu, bölge planı ve mali destek programları uygulamaları dışında ÇKA'nın, 2011 yılında bölgemizle ilgili yatırım destek, tanıtım ve araştırma çalışmalarına devam edip, kurumsallaşma çalışmalarını da büyük ölçüde tamamladığını söyledi. Güzeloğlu, bölge kalkınması için ÇKA tarafından 2011 yılında gerçekleştirilen ve bu faaliyet raporu ile özetlenen tüm bu çalışmaların önümüzdeki dönemde artan bir ivme ile devam edeceğini vurguladı.

"2023 TÜRKİYE VİZYONUNDA ÇUKUROVA ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK"

Vali Güzeloğlu, "Türkiye'nin bölgesel kalkınma ve gelişme anlamında en önemli ve zengin dinamiklere sahip Çukurova Bölgesi'nin, '2023 Türkiye vizyonu' bağlamında yapacağı katkı ve kazanımlarda kalkınma ajansımızın önemli bir rol oynayacağını özellikle vurgulamak isterim. Ülke olarak temel hedef ve önceliğimiz olan bölgesinde ve küresel ölçekte lider ve 2023 hedeflemesinde ilk on büyük ekonomi arasında olmak çerçevesinde Çukurova Bölgesi'nin kalkınma ajansımızla daha güçlü ve yüksek katma değer oluşturacağına inanıyorum" ifadesini kullandı. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çukurova'daki İstihdam Yüzde 22 Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement