Edirne Yerel Tarih Grubu'ndan Balkan Şehitliği'ne Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Edirne Yerel Tarih Grubu'ndan Balkan Şehitliği'ne Ziyaret

Edirne Yerel Tarih Grubu\'ndan Balkan Şehitliği\'ne Ziyaret

Edirne Yerel Tarih Grubu Üyeleri, Sarayiçi'ndeki Balkan Şehitliği'ne bir gezi düzenledi.

25.03.2013 11:22

Edirne Yerel Tarih Grubu Üyeleri, Sarayiçi'ndeki Balkan Şehitliği'ne bir gezi düzenledi. Balkan Savaşı yıllarında yaşanan acıların şiir ve marşlarla anlatıldığı etkinlik sonunda katılımcılara; Balkan Savaşı yılları sırasında askerlerin yemek listesinde bulunan tahin helvası, ekmek ve üzüm hoşafı ikram edildi.

Pazar günü Mimar Sinan Heykeli önünde toplanan katılımcılar, Balkan Şehitliği'ne yürüdü. Burada temsili bir anma töreni yapan katılımcılar adına günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Cengiz Bulut, Türk ulusunun geçmişte birçok parlak zaferleri olduğu kadar unutmaması gereken bir o kadar da felaket günleri olduğunu kaydetti. 1829 Rus işgalinin, 1877-1878 Rusya savaşının ve Balkan savaşlarının bunlardan birkaçı olduğunu ifade eden Bulut, "1912-1913 yıllarında cereyan eden Balkan Savaşı, Türk milletinin Avrupa'dan ve Balkanlardan sökülüp atılmasının son perdesidir ve tam bir insanlık faciasının yaşandığı savaştır" dedi.

Bulut daha sonra, Balkan Savaşı'nı ilan eden Bulgaristan Kralının halkına 18 Ekim 1912 tarihinde okuduğu manifestosunu katılımcılara okudu.

Cengiz Bulut'un konuşmasının ardından grup üyelerinden Murat Özden Uluç ise yaptığı araştırmalarda Balkan Savaşı ve öncesinde müzik ve bestelenen marşlar hakkında bilgi verdi. Grup üyelerinden Şener Kulalar ise Balkan Şehitliği'nin yapım aşamaları ve bu alanda şehit olmuş bir askerin cebinden çıkan şiiri okudu.

Konuşmaların ardından şehitlikte dua eden katılımcılara daha sonra Balkan Savaşı döneminde askerlerin yemek listesinde yer alan tahin helvası, ekmek ve üzüm hoşafı ikram edildi.

(ORA)

25.03.2013 11: 02: 34

TSI

NNNN - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Edirne Yerel Tarih Grubu'ndan Balkan Şehitliği'ne Ziyaret - Son Dakika


Advertisement