Gelibolu'da "Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Gelibolu'da "Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı" Konferansı

Gelibolu\'da "Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı" Konferansı

Çanakkale Diş Hekimleri Odası Tarafından Gelibolu İlçesi'nde "Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı" Konulu Konferans Düzenlendi.

08.06.2007 15:36

Çanakkale Diş Hekimleri Odası tarafından Gelibolu İlçesi'nde "Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı" konulu konferans düzenlendi.

Konferansta konuşan Çanakkale Diş hekimleri Odası Gelibolu temsilcisi Şerife Şekeroğlu, hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği inancının yanlış olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Hamilelik sırasında ağız sağlığında bazı değişikliklerin olacağı bir gerçektir. En önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artış olup, bu durum da dişler üzerindeki plak birikiminin artması ile bağlantılıdır. Eğer plak uzaklaştırılmazsa diş eti iltihabına neden olur. Bu durum 'hamilelik gingivitisi' adını alır. Diş eti kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalıdır. Bu tablo daha çok ikinci üç aylık dönemde hamile kadınların çoğunluğunu farklı şiddette etkiler. Eğer gingivitis zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse periodontitise ilerleyebilir. Hamile kadınlarda aynı zamanda 'hamilelik tümörü' geliştirme riski de vardır. Bunlar diş eti büyümelerinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabı lezyonlardır. Genellikle kendi haline bırakmakla beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini engelliyorsa diş hekimi tarafından alınmalıdır".

Şekeroğlu, diş eti iltihabının dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebileceğini, her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra düşlerin fırçalanması ve her gün tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işleminin de yapılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız, su veya anti-plaque ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Diş hekimine daha sıklıkla gidilmesi de etkin plak kontrolünü sağlayarak gingivtis gelişimini önler. Plak kontrolünün sağlanması aynı zamanda dişeti irritasyonunu ve hamilelik timörlerinin oluşma riskini de azaltır"

Şekeroğlu, hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa diş hekimine gidilmesi gerektiğini belirtti. Bu arada Çanakkale Diş Hekimleri Odası'na kayıtlı Gelibolu'da faaliyet gösteren gönüllü diş hekimleri Hüsnü Şekeroğlu, Hakan Şen, İbrahim Nalbant, Yakup Tunç ve Ebru Sabırtabak tarafından hamile bayanların diş taşı temizliği ve ağız bakımlarının ücretsiz olarak yapılacağı kaydedildi.

(ST-AÖ-MŞ)

08.06.2007 15:23 TSİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gelibolu'da 'Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement