Gümüşhane'de Engelliler Haftası - Son Dakika
Yerel

Gümüşhane'de Engelliler Haftası

Gümüşhane\'de Engelliler Haftası

Gümüşhane'de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Engelliler Haftası programı düzenlendi.

16.05.2013 17:15

Gümüşhane'de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan Engelliler Haftası programı düzenlendi.

Halk Eğitimi Merkezi salonunda düzenlenen programa Vali Dr. Yusuf Mayda, Garnizon Komutanı Albay Serhat Önder, Belediye Başkan Yardımcısı Şevki Aşkın, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Murat Akbulut, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, engelli öğrenci ve aileleri katıldı.

Burada yaptığı konuşmada engelli bireylerin toplumun özel fertleri olduğunun her zaman göz önünde tutulması gerektiğini ifade eden Vali Dr. Yusuf Mayda, devletin ve hükümetin bu anlamda çok ileri adımlar attığını, bakımları ve destek noktasında özel düzenlemeler yaptığını söyledi.

Toplumun bütün fertlerine ulaşmak ve kamu hizmetlerini yetiştirmek açısından her türlü gayretler ve fedakarlıklar yapıldığını ve hiçbir harcamadan geri durulmadığını vurgulayan Vali Mayda, "Bunları yapmış olmakla görevimizi de tamamen tamamladığımızı ifade edemeyiz. Engelli kardeşlerimizin toplumsal sürece dahil olmaları da zarurettir. Bu anlamda da özellikle 2012, 2013 yılları içerisinde kamu kuruluşlarında bulunan engelli kadroları hızla doldurulmaya başlanmıştır. İlimizde de bu doğrultuda atamalar yapılmış ve engelli kardeşlerimiz memur sıfatlarıyla görevlerine başlamışlardır.

Rehabilitasyon ve eğitim merkezleri engelli kardeşlerimizin eğitimi anlamında her türlü gayreti göstermektedirler. Engelli kardeşlerimizin toplumsal hayata, üretim sürecine tam katılmaları anlamında da yasal düzenlemeler uluslararası normlar göz önünde tutularak yapılmıştır. Bütün kamu kuruluşlarımız, belediyelerimiz engelli kardeşlerimizin kamu hizmetlerinden diğer vatandaşlar nasıl faydalanıyorsa aynı ölçüde faydalanabilmesi için gerekli tedbirleri alacaklardır. Özellikle kaldırımların, toplu taşıma araçlarının ve tüm kamu binalarının engellilerimizin rahatça kullanabilecekleri şekilde düzenlenmesi bir zorunluktur. Bu alanda ihmali olan görevlilerle ilgili de zaten yasal işlemler yapılacaktır." dedi.

Devletin engellilere karşı gösterdiği bu hassasiyetini tüm vatandaşların da göstermelerini dileyen Vali Mayda, şöyle konuştu: "Bütün işyerlerimizde bu anlamda engelli müşterilerine yönelik hizmetlerinin kalitesini yükseltmek ve toplumumuzun bütün fertlerine bu hizmeti sunmakla mükelleftir. Bu anlamda da Gümüşhanelilerin duyarlı davranacağına inanıyorum."

Gümüşhane Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Murat Akbulut ise yaptığı konuşmada bakanlık olarak 'kimsesizlerin kimi' olma anlayışı ile yola çıktıklarını belirterek, son yıllarda atılan büyük adımlarla ve toplumun tüm kesimleriyle yapılan çalışmalarla Türkiye'de istihdamdan eğitime, bakım hizmetlerinden sosyal yardımlara kadar engellilerin ihtiyaç duyduğu her alanda önemli mesafeler kat ettiklerini söyledi.

Gümüşhane'de bin 170 kişiye evde bakım hizmeti verildiğini ve 2013 yılında ödenen toplam miktarın 3 milyon 974 bin 415 lira olduğunu ifade eden Akbulut, "Özel ve resmi kurum ve kuruluşlarca engellilere sağlanan indirimli ya da ücretsiz hizmetlerden faydalanmalarını sağlamak üzere 2013 yılında 29 engellimize toplamda ise 118 engellimize Engelli Kimlik Kartı verilmiştir. İl Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren Gümüşhane Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 37 engellimize bakım ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir. Ayrıca Bakanlığımız tarafından toplu yaşam yerlerinden daha küçük yaşam yerleri olan ev ortamlarında engellilerimize hizmet verilmesi için "Umut Evi"

projesi başlatılmış ve bu

kapsamda ilimizde de 1 umut evi açılarak

5 engellimize hizmet verilmektedir. İl genelinde faaliyet gösteren özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde yaklaşık 500 engellimize eğitim ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir. İl ve ilçe Soyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 2022 Sayılı yasaya göre toplam 1952 engellimize engelli aylığı verilmektedir." dedi.

Konuşmaların ardından resmi ve özel rehabilitasyon merkezi öğrencilerinin hazırladığı halk oyunları ve skeç gösterilerinin yanısıra yine öğrenciler tarafından seslendirilen türkü ve taklitler izleyenlere zevkli anlar yaşattı.

Programın sonunda ise rehabilitasyon merkezi öğrencileri tarafından hazırlanan el emeği, göz nuru eserlerden oluşan serginin açılışı yapıldı. Sergi açılışında öğrencilerin yaptığı çeşitli eserler protokol üyelerine hediye edildi. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gümüşhane'de Engelliler Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement