İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, Expo Alanını Beğendi - Son Dakika
Yerel

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, Expo Alanını Beğendi

İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, Expo Alanını Beğendi

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı'nı yer olarak mükemmel bulurken, "Bu alan ile İzmir EXPO'su çok şey kazanır" dedi.

06.01.2013 13:45

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı'nı yer olarak mükemmel bulurken, "Bu alan ile İzmir EXPO'su çok şey kazanır" dedi.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da İzmir'de düzenlenebilecek olan EXPO sayesinde İsveç'in de yat limanı, hızlı tren gibi yatırımlardan pay alabileceğini belirterek, "İzmir'de EXPO düzenlenirse iki ülke için de 'Kazan kazan' durumu söz konusu" diye konuştu.

Büyükelçiler Konferansı'na katılmak için İzmir'e gelen İsveç Dışişleri Bakanı ve Eski Başbakanı Carl Bildt, 9 yaşındaki oğlu Gustave ve beraberindeki heyet ile birlikte ilk olarak İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. İZTO'nun tarihi günlerinden birini yaşadığını kaydeden Başkan Demirtaş, "2009 yılında AB Dönüm Başkanlığı yapan Bildt, bu süreçte Türkiye'nin yanında tavır alarak Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'i kızdırmıştı. Yaptığı konuşmada Türkiye'nin jeopolitik açıdan üyeliği desteklediğini ve güçlü ülkelere ihtiyaçları olduğu vurgulamıştı" dedi.

Dışişleri Bakanı Bildt de, Ankara yerine İzmir'e gelmeyi tercih ettiğini söyledi. İzmir'deki ekonomik gelişmeleri yakından takip ettiğini açıklayan Bildt, "Diğer yandan İzmir'i de merak ediyordum. Körfez ve coğrafi olanaklar açısından çok önemli bir bölgede bulunması ve Türkiye'nin de dinamik bir ülke olması gelecek dünya ülkeleri için vaad etmekte" şeklinde konuştu.

İzmir Ticaret Odası'nın kentin meselelerine olan ilgisine dikkat çeken Bildt, İsveç'te odaların gönüllü kuruşular olarak etkin faaliyetler yaptığını belirterek, ülkesine dönünce İsveç'teki Odalara İTO ile işbirliği yapmalarını önereceğini söyledi.

"İKİ ÜLKE İÇİN DE KAZAN - KAZAN"

Bildt daha sonra İZTO'nun düzenlediği gezi ile ilk önce Agora'yı gezdi, ardından Alsancak Limanı'na geçti. Burada konuk bakana liman ile ilgili bir sunum yaparken, Bildt özellikle limanın şu anki konumu, genişlediği zaman ne kadar büyüklüğe kavuşacağı, İzmir ihracatındaki payı ve Türkiye'deki sıralaması gibi konularda bilgi alması dikkat çekti. Bildt daha sonra da Bayraklı'da yeni yapılan iş merkezlerini, inşaatları ve İnciraltı'ndaki EXPO alanını inceledi.

Öğle yemeğini İzmir Konağı'nda İZTO Başkanı Demirtaş ile birlikte yiyen Bildt, daha önce Prens Charles, Romano Prodi gibi isimleri ağırlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi'ni (İEÜ) ziyaret etti. Üniversite ziyareti sırasında İEÜ Mütevelli Heyet Başkanlığı odasından İnciraltı'ndaki EXPO alanını panoramik olarak da gören ve Demirtaş'dan bilgi alan Bildt, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu alan çok mükemmel bir alan. İzmir EXPO'su bu alan ile çok şeyler kazanabilir. İzmir'in EXPO adaylığı yakından değerlendireceğiz" dedi. Demirtaş, İzmir Körfezi'ne yapılacak olan marinaların yerlerini gösterirken, "Bu marinaları da Ayvalık, Bodrum gibi ülkemizdeki pek çok marinayı yapan İsveçli firmalar yapar. Ama diğer aday ülkeler olan St. Paulo ve Ekatirinburg gibi kentlerde bu marinaları yapamazsınız" dedi. Demirtaş, gerek EXPO 2020 ile yapılacak olan gerekse Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda planladığı otoyol, hızlı tren, tüneller gibi projeler hakkında bilgi verirken İsveç Dışişleri Bakanı Bildt özellikle hızlı tren ile yakından ilgilenirken, ülke olarak hızlı tren projeleri ve imalatları olduğunu söyledi. Demirtaş da, "Gördüğünüz gibi İzmir'in EXPO adaylığı İsveç'e de çok şey kazandırabilir. İsveç, hızlı tren, marina yatırımlardan pay alabilir. İki taraf için de bir 'Kazan - kazan' durumu söz konusu. İzmir'in EXPO projesi ve adaylığı bir dünya kardeşlik projesi."

İZMİR'İ ÇOK BEĞENEN BİLDT'E ÜNİVERSİTEDEN KONFERANS DAVETİ

Bildt, gezisi sonunda İzmir'i çok beğendiğini belirtirken, kentin ve özellikle limanın konumundan çok etkilendiğini söyledi. Demirtaş ile üniversitedeki görüşmesi sırasında İzmir'in tarihi ve bugünü hakkında sorular soran Bildt, ayrıca Türkiye'nin makro ekonomik ilişkileri ve özellikle Yunanistan ile ilişkileri, Yunanistan'ın ekonomik durumunun yansımaları hakkında bilgi aldı. Bildt, İEÜ'nin de konumu ve eğitim sistemini çok beğendiğini söyledi. Bildt'e üniversite hakkında bilgi veren İZTO Başkanı ve İEÜ Mütevelli Heyet Başkanı Ekrem Demirtaş, üniversitenin daha önce Prens Charles, Romana Prodi gibi önemli isimleri ağırladığını belirterek, "Sizi de 14 Nisan'da 2013'eki 13. Kuruluş Yıldönümümüz töreninde bir konferans vermek üzere davet ediyorum" dedi.

Bildt, davetten memnuniyet duyduğunu programı çerçevesinde değerlendirmeye çalışacağını ifade etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, Expo Alanını Beğendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement