Kangal Köpeği Uzmanından 'Kırma' Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Kangal Köpeği Uzmanından 'Kırma' Uyarısı

Kangal Köpeği Uzmanından \'Kırma\' Uyarısı

Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezi Sorumlusu Arif Pir, Kangal köpeği satın almak isteyenleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

12.05.2014 11:22  Güncelleme: 15:19

Kangal Araştırma ve Uygulama Dokümantasyon Merkezi Sorumlusu Arif Pir, internette ve bazı özel çiftliklerde kırma (melez) köpeklerin "Kangal" denilerek 20 bin liraya varan fiyatlara satıldığını iddia ederek, Kangal köpeği satın almak isteyenleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sivas'ın Kangal ilçesinde kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren merkezin sorumlusu Pir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin en önemli markası Kangal köpeğini dünyaya tanıtmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

"Halk Elinde Islah Projesi" kapsamında 120'den fazla Kangal köpeğini çipleyerek kayıt altına aldıklarını aktaran Pir, "Bu şekilde onların şecerelerini tutabiliyoruz. Hepsinin numaraları belli. Onlardan doğan yavruları, yavruların yavrularını kayıt altında tutarak takip edeceğiz." dedi.

Merkezlerinin dışında, Sivas'ın Ulaş ve Bursa'nın Karacabey ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı işletmelerde Kangal yetiştirildiğini belirten Pir, ayrıca birçok özel çiftlikte de Kangal yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.

Pir, özel çiftliklerden Kangal satın alırken dikkatli olunması gerektiğini dile getirerek, "Vatandaşlar, emin oldukları, güvendikleri çiftliklerden alabilirler, ama her yerden Kangal alınmaz." ifadesini kullandı.

İnternette ve bazı özel çiftliklerde 20 bin liraya varan fiyatlara, Kangal adı altında kırma köpeklerin satıldığını iddia eden Pir, "Çok aşırı, uçuk rakamlara satılıyor. Kangal, gerçekten değer, Türk değeri, Sivas yöresinde de olsa Türkiye'ye mal olmuş köpek ırkıdır. Vatandaşlara, Kangal'ı bildikleri yerden, devlet kurumlarından almalarını tavsiye ediyoruz. 20 bin lira verip de sahte Kangal alanlar çok." diye konuştu.

 KANGAL KÖPEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

Arif Pir, "Ağız ve kulaklar siyah, göğüs yapıları geniş olmalı. Patileri kuvvetli, kuyruk ise genelde simit şeklindedir ama her zaman olmayabilir. Boz dedikleri beyaz kremsi renklere sahiptir. 'Kangal'ın hasında çift tırnak olur' diye de bir şey yok. Çift tırnak olmayanlar da var. Vatandaşımız bu tırnak olayında da yanılıyor." şeklinde konuştu.

Kangal'ın bir diğer belirleyici özelliğinin ise sıcak havayı hiç sevmemesi olduğunu aktaran Pir, "Gece aktif olur, gündüz kafasına basıp gezseniz 'hav' demez." ifadesini kullandı.

Savaşçı bir ruha sahip olan Kangal'ın tamamıyla insan dostu olmasının bir diğer önemli özelliği olduğunu vurgulayan Pir, 10 yıldır merkezde görev yaptığını ve Kangal köpeğinin bir kişiye bile zarar verdiğine şahit olmadığını sözlerine ekledi. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kangal Köpeği Uzmanından 'Kırma' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement