KCK/TM Tutuklamalarını Protesto Ettiler - Son Dakika
Yerel

KCK/TM Tutuklamalarını Protesto Ettiler

KCK/TM Tutuklamalarını Protesto Ettiler

Batman'da Sivil Toplum Örgütleri Aralarında Belediye Başkanlarınında Tutuklanmasını Birinci Yıldönümünde Demir Parmaklıklar Arkasından Yaptığı Basın Açıklamasıyla Protesto Etti.

23.12.2010 16:28

BATMAN'da sivil toplum örgütleri PKK'nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) soruşturmasında aralarında belediye başkanlarınında tutuklanmasını birinci yıldönümünde demir parmaklıklar arkasından yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

KCK/TM soruşturmasında aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 104 kişinin tutuklanmasını protesto etmek için Batman Belediyesi önünde BDP'liler ve 80 sivil toplum örgütü üyesi biraraya geldi. Tutuklula arasında bulunan Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay'ın 'Halkın iradesi tutsak edilemez' yazılı fotoğrafının asılmasının ardından belediye önüne demir parmaklık konuldu.Batman Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şemsettin Gülmüş, grup adına basın açıklamasını demir parmaklıklar arkasından okudu. Yarın belediye önünde çadır kurulacağını belirten Gülmüş, "24 Aralık 2009 tarihinde, halkın iradesiyle seçilen Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay ve diğer siyasi şahsiyetlerin tutukluluk süreleri birinci yılını doldururken, yakıcılığını her geçen gün daha da hissettiren Kürt sorunundaki çözümsüzlük, sivil toplum örgütlerinde kaygılara yol açmaktadır. Bu çözümsüzlüğün önündeki en büyük engellerin 12 Eylül darbe Anayasası ve bundan kaynaklı anadil yasakları, siyasi partiler yasası, seçim yasası ve benzeri anti demokratik yasalar olduğu, ülkemiz demokrasi dinamiklerinin en somut belirlemelerindendir" dedi.

Gülmüş, tutukluların serbest bırakılmasını isterken, mahkemede kürtçe savunma yapmalarının meşru, doğal ve insanı bir hak olduğu inancını taşıdıklarını söyledi. Gülmüş, şöyle dedi:"Bir yıldır tutuklu bulunan siyasi şahsiyetlerin, mahkemelerdeki anadilde savunma tercihlerinin "Kürtçe'nin tutanaklara bilinmeyen bir dil olarak geçirilmesi ve tutuklulara, birer rehin muamelesi yapılmasının, insan hakları ve everensel hukuk ilkeleri bağlamında, kabul görmeyen uygulamalar olduğu düşüncesindeyiz. Batman sivil toplum kuruluşları olarak, özgürlükçü, tam demokratik, tüm farklılıkları kucaklayan ve çağdaş bir Anayasanın ivedilikle yaşama geçirilerek, anadilde eğitim hakkı, seçim barajının düşürülmesi gibi toplumsal beklentilerin güvence altına alınmasını temel bir hak ve özgürlük olarak görmekteyiz. Ateş, düştüğü yeri yakar gibi bencilce bir yaklaşımın insanı olmadığını düşünen biz sivil demokratik bileşenler, ateşin bir gün herkesi yakabileceği varsayımından hareketle kaygılarımızı kamuoyuyla paylaşırken, halkın iradesiyle seçilen Sayın Nejdet Atalay ve diğer siyasi tutukluların serbest bırakılmalarının, barışa gidilen yolda bir dönüm noktası olacağını ehemmiyetle vurgulamayı görev

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel KCK/TM Tutuklamalarını Protesto Ettiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement