Organ Bağışı Haftası - Son Dakika
Yerel

Organ Bağışı Haftası

Organ Bağışı Haftası

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Metin Karakök, 3 ile 9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası'nda yaptığı açıklamada organ bağışının önemine dikkat çekti.

04.11.2013 15:15

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Metin Karakök, 3 ile 9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası'nda yaptığı açıklamada organ bağışının önemine dikkat çekti. Karakök, "Bir insanı kurtaran tüm insanlığı kurtarmış ve bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibi olur felsefesiyle hareket ediyor ve bu bağlamda organ bekleyen binlerce hasta adına ve bir gün hepimizin ihtiyaç duyabileceği organ bağışı konusunda desteklerinizi bekliyoruz" dedi.

Organ bağışı hakkında bilgi veren Gaziantep İl Sağlık Müdürü Karakök, "Organ bağışı, bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir. Organ nakli ise vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı bir vericiden veya ölüden alınan sağlam ve aynı görevi üslenecek bir organın nakledilmesi işlemidir. 18 yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir" diye konuştu.

Organ bağışının yetersiz olması sebebiyle nakil sayılarının da yetersiz kaldığını belirten Gaziantep İl Sağlık Müdürü Karakök, " Türkiye'de birçok devlet ve üniversite hastanesinde yeterli donanıma sahip nakil merkezleri ve deneyimli bilim adamları olduğu halde, organ bağışının yetersiz olması sebebiyle nakil sayıları yetersiz kalmaktadır. Oysaki organlarını bağışlayan bir kişi birçok insana yaşama şansı verebilir. Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği, organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Çok tabiidir ki, insanın ölümünden sonra organlarının bağışlanmasını isteyip istemediğine karar vermesi, bunu ailesi ile paylaşması zordur çünkü hiç kimse bir gün öleceğini düşünmek istemez. Ancak, biliyoruz ki güzel ülkemizin güzel insanlarının, genlerinde ve geleneklerinde taşıdığı o yardımseverlik duygusunun bu korkunun üstesinden gelebileceğine hiç kuşku yoktur. Söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup, organ bağışı ve nakli sayılarının artırılması Sağlık Bakanlığı'nın öncelikli hedeflerindendir" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Organ Bağışı Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement