Öznur ve Özkan Gazetecilerin Sorunlarını Anlattı - Son Dakika
Yerel

Öznur ve Özkan Gazetecilerin Sorunlarını Anlattı

Öznur ve Özkan Gazetecilerin Sorunlarını Anlattı

Urfalı Gazeteciler Şahin Öznur ile Hüseyin Özkan, Amerika'nın Turkey Setimes adlı internet haber sitesine bölgedeki gazetecilerin sorunlarını anlattı.

26.12.2013 11:11

SES Türkiye Haber Ajansı'ndan (Turkey Setimes) Nigel Wentworth imzasıyla yayımlanan haberde, Güneydoğu'da görev yapan gazetecilerin yeni bir örgütlenmeye giderek karşılaştıkları sıkıntıları aşmanın yollarını aradıkları ele alındı. Güneydoğu'daki gazetecilerden alınan görüşler arasında Gazete İpekyol Yazı İşleri Müdürü Şahin Öznur ile Hüseyin Özkan'ın da konuşmalarına yer verildi. ABD merkezli haber ajansı, konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi: "Gazetecilik, bölgedeki en tehlikeli mesleklerden biri. Gazetecileri Koruma Komitesi'ne göre 1990'lardan bu yana Türkiye'de öldürülen 24 gazetecinin çoğunluğu güneydoğuda yer alıyordu. Avrupa Gazeteciler Federasyonu'na göre şu anda 60 gazeteci hapiste. Hükümet gazetecilerin hapiste olmalarının veya haklarında dava açılmasının nedeninin suç niteliğindeki faaliyetleri olduğu, gazetecilik mesleği olmadığında ısrarcı. Türkiye'de çeşitli gazeteci cemiyetleri var, bunlardan birçoğu Ankara ve İstanbul'da yer alıyor."

Gazetecilerin yeniden örgütlenmek amacıyla Diyarbakır'da Özgür Gazeteciler Cemiyeti adı altında toplanmaya başladığını duyuran ajans, Cemiyet Başkanı Hayrettin Çelik'in "Bu gelenekten gelen çok sayıda arkadaşımızı kaybettik. 1990'lardan bu yana birçok arkadaşımız hapishaneye düştü. Özgür basın için mücadele eden ve özgür basına hizmet eden, haberleri özgür bir ruhla sunan arkadaşlarımızı aynı çatı altında toplamak için yola çıktık" şeklindeki görüşünü aktardı.

Çelik, gazeteciler arasında dayanışmanın basın özgürlüğünü ve mesleki standartları geliştireceğini de kaydederek, "Örneğin Başbakan Urfa'ya geliyor. Ziyaretini haber yapmak isteyenlerin sarı basın kartı göstermesi gerekiyor. Bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz. Başbakanla ilgili haber yapmak için böyle bir koşul olmamalı" açıklamasını yaptı.

ÖZNUR: ÖZGÜRCE GAZETECİLİK YAPMAK İSTİYORUM
Yeni gazeteciler cemiyetinin, Diyarbakır dışındaki illerde de organize olacağına değinen ajans, Gazete İpekyol'dan Şahin Öznur'un da görüşüne başvurdu. Öznur, SES Türkiye'ye yaptığı açıklamada gazeteciliği "ahlaki" ve "kamusal" bir meslek olarak tarif etti ve "Ben bir gazeteciyim ve ülkemde gazeteciler üzerinde ciddi bir baskı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle gazeteciler cemiyeti ilgimi çekiyor" dedi.
Öznur, baskının ve oto-sansürün etkilerini açıklarken "Kurumların rutin görevleri bile haber konusu oluyor. Kimse özgürce faaliyet gösteremiyor" dedi ve ekledi: "Bu nedenle Özgür Gazeteciler Cemiyeti'nin üyesi olmak istiyorum."

Yine Gazete İpekyol'dan görüşüne başvurulan diğer bir isim olan Hüseyin Özkan ise, gazeteciler cemiyetinin basın özgürlüğü için güçlü bir tavır olabileceğini belirtti.

ÖZKAN: HABERİN ARAŞTIRMA GEREĞİ DUYULMUYOR
Özkan, SES Türkiye'ye yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar, mesleğim nedeniyle beni savunacak ve işimi özgürce yapmamı mümkün kılacak bir grup bulamadım" dedi.

Özkan, yeni cemiyetin bağımsızlığı temsil ettiğini ve tüm bilgilere sağlıklı bir şüphecilikle yaklaşılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Özkan, "İster polisten, valilikten isterse başka bir kurumdan gelsin, bilgi servis ediliyor, ancak bazı meslektaşlarımız bu bilgileri inceleme gerekliliğini anlamıyor. Örneğin, belediyenin kanalizasyon sistemi üzerinde çalışması bir haber olarak değerlendiriliyor, ancak bu belediyenin asli görevi. Yapmazlarsa haber değeri olur" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Öznur ve Özkan Gazetecilerin Sorunlarını Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement