Sinop'ta Ahilik Haftası Kutlamaları - Son Dakika
Yerel

Sinop'ta Ahilik Haftası Kutlamaları

Sinop\'ta Ahilik Haftası Kutlamaları

Yılın Ahisi seçilen Sinoplu esnaf Cihan Fethi Özekes'e Ahilik kaftanı, bir önceki yılın Ahisi 84 yaşındaki denizci Habeş Gümüş tarafından giydirildi.

24.09.2013 16:51

Yılın Ahisi seçilen Sinoplu esnaf Cihan Fethi Özekes'e Ahilik kaftanı, bir önceki yılın Ahisi 84 yaşındaki denizci Habeş Gümüş tarafından giydirildi.

Ahilik Haftası Sinop'ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 17-22 Eylül tarihlerini kapsayan Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı etkinlikleri Hükümet Meydanı'nda Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel'in Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Ardından Pervane Medresesi'nde tören düzenlendi. Programa; AK Parti Milletvekili Mehmet Ersoy, Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Valilik Yatırım Danışmanı Bakanlık Müşaviri Hayati Yaşar, AK Parti İl Başkanı Cengiz Tokmak, CHP İl Başkanı Mustafa Acun, Sinop Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Fevzi Tütüncü, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Gürsel Öz, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan AK Parti Milletvekili Mehmet Ersoy, Ahiliğin unutulmaya yüz tutmuş duyguları hatırlattığını söyledi. Ersoy; "Bakanlığımızın Ahilik Haftası'nı kutlanacak haftalar arasına almasını çok isabetli bir karar olarak görüyorum. Gerçekten bugün sadece esnaf ve sanatkarlarımızın değil toplumun her kesiminin, İslam kültürünün temelde, özünü yansıtan bu ahilik kültürüne bu duyguya ne kadar ihtiyacımızın olduğunu, dayanışmaya, kardeşliğe, karşılıklı saygı göstermeye, herkesin varlığına tahammül edebilme hukukuna, başta siyaset olmak üzere hayatımızın her alanında ne kadar ihtiyacımızın olduğunu her karşılaştığımız olayda bir kez daha anlıyor ve idrak ediyoruz. Bu anlamda Ahilik Haftası'nın bizim birey olarak, kişiler olarak birlikte tek vücut olarak büyük Türkiye olabileceğimiz gerçeğini hatırlatması adına önemi oldukça büyük. Bu sebeple ben böyle güzel bir geleneği yaşatmak, yaşatamasak da hatırlamak adına bu etkinliği kutlayan, organizasyonu düzenleyen Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğümüze, Esnaf Odaları Birliğimizin değerli başkanı ve değerli çalışma arkadaşlarına, oda başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

Daha sonra söz alan Vali Yavuz Selim Köşger ise tüm esnaflara hayırlı ve bereketli bir yıl diledi. Köşger; "Başta Ahi Evran olmak üzere ahirete intikal etmiş tüm esnafla Allah'tan rahmet diliyorum. Yaşayanlara sağlık ve uzun bir ömür diliyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Ahiliğin güzelliği ve iyiliği temsil ettiğini vurgulayan Vali Yavuz selim Köşger; "Bizler için ahilik güzel ahlak, iyi insanlığı, başkasını düşünen insanı, dayanışmayı, paylaşmayı simgeleyen bir unsurdur. Bu manada yıllarca suren bir imparatorluğun temelinde yine ahilik bulunmaktadır. Geçmişimizden bu güne gelen bir kültür haline gelmiştir. Bu kültürü devam ettirmek ve yaşatmakta bizlere düşüyor. Bu anlamda bugün bu organizasyonu tertipleyen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmalar sonrasında 2013 yılı Ahisi seçilen esnaf Cihan Fethi Özekes'e bir önceki yılın Ahisi 84 yaşındaki kaptan, denizci ve dalgıç Habeş Kaptan tarafından Ahilik kaftanı giydirilirken, Vali Köşger tarafından de kendisine plaket verildi. Tören sonrasında katılımcılara pilav ve tatlı ikramında bulunuldu. - SİNOP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sinop'ta Ahilik Haftası Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement