Türk Dünyası Yazarlar Birliği Meclis Toplantısı Eskişehir'de Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Türk Dünyası Yazarlar Birliği Meclis Toplantısı Eskişehir'de Yapıldı

Türk Dünyası Yazarlar Birliği Meclis Toplantısı Eskişehir\'de Yapıldı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında kurulan Türk Dünyası Yazarlar Birliği’nin Meclis Toplantısı, Eskişehir Valiliği Toplantı Salonu’nda yapıldı.

05.05.2014 18:21

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında kurulan Türk Dünyası Yazarlar Birliği'nin Meclis Toplantısı, Eskişehir Valiliği Toplantı Salonu'nda yapıldı.

Toplantıya, Vali Güngör Azim Tuna, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Türk Dünyası Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Omar Sultanov, Türk dünyası ülkelerinden yaklaşık 100'e yakın yazar ve yayınevi sahibi katıldı.

Türk dünyasından gelen kardeş kalemlere "Hoş geldiniz" diyen Vali Tuna, toplantı esnasında yaptığı konuşmasında, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkentliği misyonunu ellerinden geldiği kadar başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ortak dil ve ortak kültür unsurlarının gelecek nesillere taşınması konusunda Türk dünyasını teşkil eden edebiyatçılara çok iş düştüğünü belirten Vali Tuna, şöyle konuştu:

"Kültürümüzün geleceğe taşıyıcısı olan kitapları sizler üretiyor ve kayıt altına alıyorsunuz. Bu bakımdan Türk dünyasında yazarların ortak bir dil kullanması "dilde, fikirde, işte birlik" yolunu ebediyyen açık tutacaktır. Zira merhum İsmail Gaspıralı, Tercüman gazetesinde, ruhumuza da tercüman olmuş ve bütün dünya Türklüğünün anlayabileceği ortak bir yazı dili geliştirmeye çalışmış ve bunu da Osmanlı Türkçesini yani İstanbul Türkçesini bu manada ön plana çıkarmıştır. Özellikle ortak dilimizin ve kültürümüz geleceğe taşınması, gelecek nesillere aktarılması konusunda, büyük bir görev düşen yazarlarımıza ev sahipliği yapmaktan ve onların kalıcı olarak burada bir yazar evinde her zaman ağırlayacak bir altyapıyı oluşturmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Kültürümüzü geleceğe taşıyan siz saygıdeğer yazarlar, büyük bir misyon yükleniyorsunuz. Bunu belirtmek istiyorum. Bu bizim geleceğe ilişkin umudumuzu arttırmaktadır. Sizlerin bu yürekliliği, burada Eskişehir'de temelini attığımız bu birliktelikleri Türk Dünyası Yazarlar Birliği, Yazarlar Meclisi gibi oluşumlarla inşallah bundan sonra bu ideale ulaşma noktasında sağlam bir alt yapıya kavuşmuş oluyoruz. Bu yürekliliğiniz, geleceğe bakarken umudumuzu artırmaktadır."

Türk Dünyası Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rzayev de, yaptığı konuşmada, Türk dünyası usta yazarlarını bir araya getirmenin ihtiyaç olduğunu ve bu ihtiyacın sonucunda böyle bir birliğin kurulduğunu anlattı.

Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu ise, Eskişehir'in Türk Dünyası Kültür Başkentliği adına yaptığı etkinliklerle çıtayı çok yükselttiğini belirterek, Vali Tuna'ya ve ajans yönetimine teşekkür etti.

Türk dünyası coğrafyasının çok büyük olduğunu kaydeden Kırgızistan Yazarlar Birliği Başkanı Omar Sultanov da, 21. Yüzyıl dünyasında genç okuyucuların gönlüne girilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin çok güçlü ve büyük bir ülke olduğunu belirten Sultanov, "Türk dünyası ülkelerindeki insanlar Türkiye'ye her zaman güçlü bir ülke olarak bakıyorlar" dedi.

20. kuruluş yıldönümünü kutlayan TÜRKSOY'u, uluslararası etkili bir kuruluş olarak nitelendiren TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, "Eskişehir, 2013 yılında neredeyse TÜRKSOY'un 20 yılda elde ettiği birikimi katlayarak önemli faaliyetlere ev sahipliği yapmıştır" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından toplantıya ara verildi. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türk Dünyası Yazarlar Birliği Meclis Toplantısı Eskişehir'de Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement