600 Yıllık Kızak Yarışından Renkli Görüntüler - Son Dakika
Güncel

600 Yıllık Kızak Yarışından Renkli Görüntüler

600 Yıllık Kızak Yarışından Renkli Görüntüler

Kastamonu'nun Ağlı İlçesi'nde geçmişi 600 yıl öncesine dayanan, ancak son yıllarda yeterli kar yağmadığı için yapılamayan tarihi kızak yarışları, bu yıl bol yağan kar nedeniyle renkli görüntülere sahne oldu.

08.03.2012 16:12

Kastamonu'nun Ağlı İlçesi'nde geçmişi 600 yıl öncesine dayanan, ancak son yıllarda yeterli kar yağmadığı için yapılamayan tarihi kızak yarışları, bu yıl bol yağan kar nedeniyle renkli görüntülere sahne oldu. Yarış sonunda dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi.Ağlı Belediye Başkanlığı ve Kaymakamlığı tarafından organize edilen yarışlarda, köylüler yöresel adıyla kayık dedikleri kızaklarla daha önceden hazırlanan parkurda kayarak en uzak mesafeye gitmek için mücadele etti. Yıllar öncesinde yağan kar nedeniyle ulaşım aracı olarak kullanılan kayıklar zamanla eğlence ve yarış aracı haline geldi. Ağlı'nın kışın en büyük sosyal etkinliklerinden biri olan tarihi yarışlar son olarak 2006 yılında yapıldı. Küresel ısınmaya bağlı olarak yeterli miktar kar yağmadığı için 6 yıldır yapılamayan tarihi yarışlarda 13 yarışmacı parkurda zor anlar yaşadı. Her birinin ayrı bir efsanesi olan tarihi kayıklarla yapılan yarışlarda kar ve buzdan oluşan piste yarışmacılar hünerlerini sergiledi.Hazırlanan parkurda, kayık adı verilen kızağın üzerine yatan yarışmacılar, yaklaşık 120 kilometre hızla inerek karşı rampada en uzak mesafeye gitmek için çalışıyor. Dünya Kış Olimpiyatları'nında atası olarak kabul edilen tarihi yarışlarda bu sene fermansız ismini verdiği kayıkla Ali Osman Dikmen birinci olurken, Cengiz Özkan ikinci ve Erdoğan Karaş üçüncü oldu. Yarışmada dereceye girenlere terpit komitesi tarafından ödülleri verildi. Yarışma sonunda birinci olan Ali Osman Dikmen, koç sahibi olurken ikinci Cengiz Özkan hindi ve üçüncü Erdoğan Karaş ise horoz ile ödüllendirildi.

Kastamonu Vali Yardımcısı Atilla Kantay, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Erdoğan Akbıyık, Ağlı Kaymakamı Serdar Karal ve Ağlı Belediye Başkanı Muharrem Dinç'in yanı sıra yüzlerce kişinin ilgiyle izlediği yarışlar nefes kesen görüntülere sahne oldu.Sabahın erken saatlerinde başlayan yarışlarda zeminin buz tutması için güneş doğmadan yapıldığı belirtildi. Sabahın erken saatlerinde yapılan tarihi kayık yarışlarının gelecek yıllarda da yeterli kar yağması halinde tekrarının yapılacağı açıkladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 600 Yıllık Kızak Yarışından Renkli Görüntüler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement