AB Bakanı Çelik - Fransa'daki Tesettür Mayosu Yasağı - Son Dakika
Güncel

AB Bakanı Çelik - Fransa'daki Tesettür Mayosu Yasağı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Hiç kimse, Türkiye'ye 'Şu terör örgütüyle mücadele edin, bu terör örgütüyle etmeyin' diyemez. Kendileri için DAEŞ tehlikeli, PYD tehlikeli olmayabilir.

01.09.2016 11:05

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Hiç kimse, Türkiye'ye 'Şu terör örgütüyle mücadele edin, bu terör örgütüyle etmeyin' diyemez. Kendileri için DAEŞ tehlikeli, PYD tehlikeli olmayabilir. Bizim için PYD, DAEŞ gibi tehlike bir örgüt." dedi.

Bakan Çelik, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

Fransa'daki tesettür mayosu yasağı

Bakan Çelik, Fransa'da son dönemde gündemde olan tesettür mayosu tartışmalarına ilişkin olarak da bu konudaki tartışmaları çok yakından takip ettiklerini, bunun, modernleşme, islamofobi ve laiklik-din ilişkisinde yeni kırılmalara işaret ettiğini belirtti.

Çelik, "Hiç kimsenin bu çağda, bir kadının başına polis dikerek o kıyafet müdahalesini yapmasının söz konusu olmaması gerekir. Fransa gibi eşitlik ve özgürlükler ülkesinde bunun söz konusu olması ise son derece ürkütücüdür." diye konuştu.

Bu yasağın yeni bir islamofobiye işaret ettiğine dikkati çeken Çelik, bunu "liberal islamofobi" olarak tanımladı ve "liberal islamofobinin" modern kültüre uymayan şeyleri dışladığını söyledi. Çelik, "Müslüman kimliğini ve diğer kimlikleri alt kültür olarak değerlendirip dışlayıcı bir yaklaşım uyguluyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Burada kültürel ve ideolojik ırkçılıktan bahsedildiğini ifade eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir tür totaliter modernleşme anlayışıyla başkalarına kendi kafalarındaki tek tipçi uygarlık projesini yüksek bir değer olarak dayatabileceklerini düşünüyorlar.

Bu liberal islamofobi, klasik islamofobiden daha tehlikeli. Çünkü klasik islamofobi daha çok kendisini aşırı sağcıların ya da dini fanatiklerin üsluplarından gösteren bir şey. Bu ise kendisini eşitlik, kardeşlik, modernlik gibi değerlerin arkasına saklanarak gösteren bir şey."

Laikliğin bu şekilde uygulanmasının Fransa'nın içinde bile ciddi tartışmalara neden olduğunu kaydeden Çelik, "Neyse ki mahkeme bu kararı verdi ama mahkemenin bu kararı vermesi toplumdaki tartışmaları durdurmuyor." diye konuştu.

Fransız entelektüelleri ve siyasetçileri içinden de buna direnmeye çalışanlar olduğu kadar üst düzeyde destek verenlerin bulunduğunu ifade eden Çelik, "Bu liberal islamofobi, kültürel ırkçılık dediğimiz şey, AB değerlerini de tehdit edebilecek şekilde yükselişe geçiyor." uyarısında bulundu.

Fransız devriminin değerlerinin başkentinde bu tartışmaların yapılması karşısında herkesin çok derin düşünmesi gerektiğini söyleyen Çelik, şu ifadeleri kullandı:

"Bunlar o kadar tehlikeli işlerdir ki; bunlara birazcık yer açtığınız, yol verdiğiniz zaman bunlar ana akım siyasetleri yutarlar. Bu liberal islamofobi dediğimiz şeyin, maalesef Avrupa'da pek çok yerde giderek ivmesini yükselttiğini görüyoruz. Bununla ilgili hassasiyetlerimizi tabii ki dile getirmeye devam edeceğiz."

(sürecek)

AB Bakanı Çelik - Fransa\'daki Tesettür Mayosu Yasağı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı Çelik - Fransa'daki Tesettür Mayosu Yasağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement