Bodrum'da Sahil Güvenlik'ten Tıbbi Tahliye Tatbikatı
Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı, 112 Acil Servisi işbirliğiyle Muğla'nın Bodrum ilçesinde, tıbbi tahliye tatbikatı yaptı.
Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı, 112 Acil Servisi işbirliğiyle Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, tıbbi tahliye tatbikatı yaptı. Temsili olarak teknede düşüp kolunu kıran bir kişiye, ilk müdahale yapılıp, hastaneye sevki sağlandı.
Aydın'ın Didim ile Muğla'nın Fethiye ilçeleri arasındaki yaklaşık bin 400 kilometrelik kıyı şeridi ve Ege Denizi'ndeki Türk Arama Kurtarma Bölgesi'nden sorumlu olan Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı, tıbbi tahliye konusunda personelini eğitip, hazır halde kalmalarını sağlamak için tabikat düzenlendi. Bodrum Akvaryum Koyu'ndaki tatbikatta, renkli görüntüler oluştu. Temsili olarak günlük tur teknesinde düşüp, kolunu kıran bir kişi kurtarıldı.
Senaryo gereği, 158 Sahil Güvenlik ihbar hattından yardım istendi. Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Merkezi, İstanbul'daki Sağlık Bakanlığı'na bağlı Tele Sağlık Merkezi'yle tekne arasında iletişim sağladı. Tıbbi tahliye yapılmasına karar verilmesi üzerine, telsiz muhaberesiyle Bodrum Milta Marina'da konuşlu TCSG -1 Bot Komutanlığı harekete geçirilip, marinaya 112 Acil Servis ambulansı sevk edildi. 112 Acil Servis ekibi, Seyir Kıdemli Başçavuş Melih Geçgil komutasındaki TCSG -1 botu ile Akvaryum Koyu'na intikal etti. Sahil Güvenlik botunu marinadan çıkışı ve hızlı bir şekilde yol alması sahildekileri heyecanlandırdı. Koyda bulunan diğer teknelerdeki vatandaşlar ne olup bittiğini anlamaya çalıştı. Tur teknesine ulaşan sağlık görevlileri, ilk müdahalesini yaptığı yaralıyı sahil güvenlik botuna alarak karaya taşıdı. Burada bekleyen kara ambulansına nakledilen yaralı hastaneye kaldırıldı.
"91 KİŞİNİN TAHLİYESİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİLDİ"
Faaliyetleri hakkında bilgi veren Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanı Deniz Yarbay Mete Çağlar, "Denizlerde birinci önceliğimiz can emniyeti olduğundan, Türkiye Cumhuriyeti'nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini gözeterek arama kurtarma faaliyetli icra etmek önemli görevlerimiz arasındadır. Arama kurtarma merkezimiz 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vermektedir" dedi. Denizde meydana gelebilecek herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda uzaktan tıbbi destek hizmetinin Tele Sağlık Hizmetleri Baştabipliği tarafından verildiğini anlatan Yarbay Çağlar, şunları söyledi:
"Aynı zamanda bu hasta veya yaralının uygun sağlık merkezine sevk edilmesi işlemi yine bu merkez tarafından koordine edilmektedir. Tıbbi tahliye yapılması gerektiği durumda, olay hakkında bilgilendirilen 112 acil sağlık personeli sahil güvenlik gemilerine intikal etmekte tıbbı tahliye faaliyeti tarafımızdan icra edilmektedir. Bu kapsamda 2013 yılında Ege Denizi'nde 86 ayrı faaliyette toplam 91 kişinin tahliyesi başarılı bir şekilde gerçekleştirildi."
Tıbbi tahliyenin deniz ambulansları ile yapılamadığı durumlarda sahil güvenlik birimlerinin bu görevi üstlendiği belirtildi.