Uluslararası Öğrencilerimize Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında uluslararası öğrenci yoğunluğu bakımından ilk üçte yer alan Ardahan Üniversitesi’nde (ARÜ) uluslararası öğrencileri bilgilendirmek için düzenlenen toplantıların ikincisi gerçekleştirildi.
Türkiye'deki devlet üniversiteleri arasında uluslararası öğrenci yoğunluğu bakımından ilk üçte yer alan Ardahan Üniversitesi'nde (ARÜ) uluslararası öğrencileri bilgilendirmek için düzenlenen toplantıların ikincisi gerçekleştirildi. Bilgilendirme toplantısı ARÜ, Ardahan Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirildi. 25 Kasım 2015 Çarşamba günü yapılan toplantı ile uluslararası öğrencilere, Türkiye'de yapmaları gereken işlemler ve karşılaşabilecekleri olası sorunlar hakkında izleyecekleri yollar hakkında detaylı bilgiler verildi.
ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Vekili Prof. Dr. Orhan Söylemez, ARÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Havva Vanlı, Ardahan Valiliği İl Göç İdaresi Müdürü Hikmet Andiç, İl Emniyet Müdürlüğü Komiser Yardımcısı İhsan Önalmaz, İl Sağlık Müdürlüğü personeli Paramedik Bayram Şeker, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü personeli Selami İşler ve uluslararası öğrenciler katıldı. Toplantının açış konuşması Rektör Vekili Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından yapıldı. Prof. Dr. Söylemez, Rektör Prof. Dr. Korkmaz'ın tüm katılımcılara göndermiş olduğu selamlarını ileterek konuşmasına başladı. Toplantının ikinci kez yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Söylemez sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Yaptığımız toplantılarda uluslararası öğrencilerimizin güvenlik, sağlık hizmetleri ve sosyal güvenlikleri konusunda hakları, hangi konularda nelerden faydalanabilecekleri ile sorumluluklarını anlatmaya çalışıyoruz."
ARÜ, DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA İLK ÜÇTE
Kalkınma Bakanlığı tarafından yayınlanan rapordaki verileri hatırlatan Prof. Dr. Söylemez, "Ardahan Üniversitesi Türkiye'deki devlet üniversiteleri içinde kendi öğrenci sayısı ve uluslararası öğrenci sayıları karşılaştırıldığında yüzde 4.5-5 civarında bir oranı yakalayarak devlet üniversiteleri arasında 3. sırada bulunmaktadır. 8 yıllık bir üniversite olarak bu başarıyı şimdiden yakalamış bulunuyoruz. Sizlerin burada bulunmanız bizlerin gurur kaynağı olmaktadır. Çünkü 8 ülkeden öğrenci arkadaşlarımız var. Ardahan Üniversitesi'nde toplam 249 uluslararası öğrencimiz aktif olarak eğitim görmektedir." dedi. Yurt dışında eğitim gördüğünü ve öğrencilerin karşılaşabileceği sorunları tahmin edebildiğini ifade eden Prof. Dr. Söylemez, sorunların olabildiğince hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulduğunu belirtti.
Prof. Dr. Söylemez'in konuşmasını tamamlamasının ardından sözü Göç İdaresi Ardahan İl Müdürü Hikmet Andiç aldı. Andiç, önceki yıllarda yabancılar şube müdürlüğünün yapmış oldukları iş ve işlemlerin artık göç müdürlükleri tarafından yapıldığını ifade etti. Üniversiteye kayıt yapan öğrenciler ile iletişimde olduklarını belirten Andiç, öğrencilerin kendi haklarını bilemelerini ve sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini söyledi. Andiç, "Yükseköğrenim gören arkadaşlar 4 yıl boyunca oturma işlemleri ile ilgili izinleri bizden alabilirler." dedi.
İl Sağlık Müdürlüğü'nden Paramedik Bayram Şeker ise uluslararası statüde eğitim görmekten olan öğrencilerin sağlık hizmetleri konusundaki haklarından nasıl faydalanabilecekleri ve nelere dikkat etmeleri hususunda bilgilendirmelerde bulundu. Paramedik Bayram Şeker, "Türkiye'de bulunan uluslararası öğrenciler ve vatandaşlar Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı'na ait bütün kurumlardan ücretsiz bir şekilde faydalanabilmektedirler." dedi.
Ardahan Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Komiser Yardımcısı İhsan Önalmaz yabancı uyruklu vatandaşların güvenliklerinin sağlanmasında yapılan çalışmaları anlattı. İhsan Önalmaz, yabancı uyruklu vatandaşların ülke içerisinde rahat bir şekilde dolaşabilmeleri için kendilerine beyaz kimlik verildiğini belirtti. Önalmaz, başka bir ülkeden Türkiye'ye giriş yapan kişilerin vize, ikamet işlemleri, çalışma izinleri konularında bilgi verdi. Önalmaz, "Türkiye'ye eğitim almak için gelen öğrencilerin çalışmak kaydıyla çalışma izni alabilirler. Ancak ön lisans ve lisans öğrencilerinin çalışma hakkı 2 yıldan sonra başlamaktadır. Yasalara uymayanlar hakkında cezalar uygulanmaktadır.' dedi.
Ardahan Sosyal Güvenlik Müdürlüğü personeli Selami İşler, önceden zorunlu halde olan genel sağlık sigortası primlerinin artık isteğe bağlı yapıldığını söyledi. İşler, "Öğrenciler okula ilk kayıt yaptırdığı günden itibaren 3 ay içerisinde kurumumuza başvurmaları gerekmektedir. Başvurmamaları halinde okudukları dönem boyunca sosyal güvenlik haklarından faydalanamayacaklardır." diye konuştu. Öğrencilerden gelen sorulara cevap veren Selami İşler, prim borçlanmalarına ilişkin yasal düzenlemelerin bakanlık tarafından çalışmaların başladığını ve yakın bir tarihte sonuçlanacağını belirtti.
Konuşmaların ardından uluslararası öğrenciler merak ettikleri konular hakkında, konuşmacılara çeşitli sorular sorarak bilgiler aldı. Soru-cevap kısmının tamamlanması ile bilgilendirme toplantısı sonlandırıldı. - ARDAHAN