Türk Medeni Kanunu'nda boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak iki dava halinde görülmektedir. Boşanma davaları genel olarak evlilik birliğinin yasal olarak sona ermesidir. Karşılıklı sevgi, saygı ile başlayan evlilik birliği çeşitli olumsuz nedenlerden dolayı çiftlerin aynı evi paylaşamayacakları bir duruma gelir ve çiftler evliliklerini sürdürmeme kararı alırlar.
Boşanma davalarında taraflar açtığı ya da açılan davada kendini haklı gösterecek delilleri mahkemeye sunmaktadır. Genel olarak boşanma davalarında birtakım delillere başvurulabilmektedir. Bunlar ise;
*Tanık İfadeleri
* Kolluk tarafından yapılacak tarafların ekonomik sosyal durum araştırmaları
* Tarafları eşler olan başkaca mahkeme dosyaları
* İçeriği dava ile ilgili olmak kaydıyla her türlü fatura, makbuz, fotoğraf, video çekimi, mektup, günlük
* Taraflara ait banka Banka, kredi kartı kayıtları, telefon kayıtları, otoyol giriş-çıkış, pasaport giriş-çıkış kayıtları olarak sıralanabilir.
Mahkeme taraflara delil ve tanık listelerini sunmak için bir müddet tanır. Bu süre zarfında taraflar tanıklarını bildirirler. Ayrıca mahkeme araştırılması istenen hususları araştırır ve tanık beyanlarını tespit eder. Diğer yandan boşanma davalarında son zamanlarda herkesin oldukça kullandığı Facebook, Msn, Skype, E-Mail kayıtları da delil niteliği taşımaktadır. Buralardaki kayıtlar boşanma davalarında delil olarak sunulabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise içeriğin boşanma nedeni sayılıp sayılmayacağıdır. Eğer e-mail içeriğinde ya da facebooktaki hesabın aksi bir durum varsa ve ihanet anlaşılıyorsa bu delil mahkemede kullanılabilmektedir.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Boşanma Davalarında Hangi Delillere Başvurulabilir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?