'20. İbero-Amerika Zirvesi'nden Darbelere Karşı Birlik Kararı Çıktı - Son Dakika
Dünya

'20. İbero-Amerika Zirvesi'nden Darbelere Karşı Birlik Kararı Çıktı

\'20. İbero-Amerika Zirvesi\'nden Darbelere Karşı Birlik Kararı Çıktı

Latin Amerika ve İber Yarımdası Ülkelerinin Devlet ve Hükümet Başkanlarını Biraraya Getiren '20.İbero-Amerika Zirvesi', Arjantin'in Mar Del Plata Kenti'nde Yapıldı.

05.12.2010 12:51

Latin Amerika ve İber Yarımdası ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getiren 2'0.İbero-Amerika Zirvesi' Arjantin'in Mar del Plata kenti'nde yapıldı.

İspanya Devlet Başkanı Jose Luis Zapatero'nun ülkesindeki grev nedeniyle katılamadığı zirvede 17 ülkenin devlet başkanı hazır bulundu. Daha önceki Güney Amerika Ortak Pazarı Mercosur ve Güney Amerika Uluslar Birliği Unasur toplantılarnıda kabul edilen kararlar Zirve'nin de onayından geçti. Zirve'den, Latin Amerika'da okur yazar oranının %100'e yükseltilmesi ve darbelere karşı birlik kararı çıktı.

27 Ekim'de ölen Arjantin eski başkanı Nestor Kirchner için bir anma töreninin yapıldığı zirvede, 1 Ocak 2011'de görevini Dilma Roussef'e devredecek Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ya da özel bir uğurlama programı düzenlendi.

2021 YILINA KADAR EĞİTİME 100 MİLYAR DÓLAR HARCANACAK

Ana teması 'Eğitim hedefleri 2021' olan 20.zirve sonucunda tüm Güney Amerika'yı kapsayacak mega eğitim projesi kabul edildi. Herkes için eşit eğitim hedefleyen projeye göre, 2021 yılına kadar Güney Amerika ülkeleri eğitim için 100 milyar dolar harcayacak.

Dört aşama olarak düşünülen projenin ilk hedefi bölgede okur yazarlık oranını ve temel eğitimi %100'e çıkarmak. Diğer hedefler ise , temel eğitimi 12 yıla çıkarmak, eğitimin önkoşulu olarak çocukların sağlığının devlet tarafından korunması ve güncellenmiş yazılımlar ve teknolojiyle eğitim kalitesini artırmak olarak belirlendi.

DARBELERE KARŞI DEMOKRATİK BİRLİK

Öte yandan, zirvede bir araya gelen İbero-Amerika ülkeleri dışışleri bakanları tarafından üye ülkelerdeki anayasal düzeni ve hukukun üstünlüğünü tehdit durumlarına yanıt verecek siyasi mekanizmaların kurulması kararlaştırıldı.

'Latin Amerika'da demokrasinin ve anayasal düzenini koruma bildirgesi' adı altındaki taslak, geçen yıl Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın hükümet darbesi sonucu iktidardan uzaklaştırılması Eylül ayında Ekvator Devlet Başkanı Rafael Correa'ya karşı düzenlenen darbe girişimi olayların bir daha yaşanmaması için tüm Latin Amerika ülkelerinin birlikte hareket etmesini öngörüyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya '20. İbero-Amerika Zirvesi'nden Darbelere Karşı Birlik Kararı Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement