AKP, Cemil İpekçi'yle Sosyalleşiyor - Son Dakika
Dünya

AKP, Cemil İpekçi'yle Sosyalleşiyor

AKP, Cemil İpekçi\'yle Sosyalleşiyor

Wall Street Journal'da, Türk Ekonomisine İlişkin "Müslüman Ülke Kaplanlara Katıldı" Başlıklı Bir Yazı Yayımlandı.

07.08.2008 02:16

Wall Street Journal’da, Türk ekonomisine ilişkin "Müslüman Ülke Kaplanlara Katıldı" başlıklı bir yazı yayımlandı. Gazete, ’açıkça gay olan Türk tasarımcı’ diye tanımladığı Cemil İpekçi’nin AKP’yle ilgili "Radikal İslamcı değiller. Muhafazakárlar, evet, ancak fanatik değiller. Bana bakın, benimle sosyalleşiyorlar" sözlerine yer vererek, erkek arkadaşıyla resmi davetlere katıldığını yazdı.

DÜNYANIN en çok satan iş gazetesi Wall Street Journal’da (WSJ), Türk ekonomisine ilişkin Andrew Higgins ve Farnaz Fassihi’nin kaleme aldığı ’Müslüman Ülke Kaplanlar’a Katıldı’ başlıklı geniş bir haber-analiz yayımlandı. WSJ, Türkiye’nin IMF ile yeni bir anlaşma yapmasının piyasadaki sinirleri yatıştırmaya katkıda bulunacağını belirtilirken, "Birçok yatırımcı şimdi Türkiye’nin, IMF ile yeni bir anlaşmaya varıp varamayacağını görmek için bekliyor. Şimşek de, Türkiye’nin IMF’nin parasına ihtiyacı olmadığını, 2002 yılında var olan 23.5 milyar doların yarısından fazlasını geri ödediğini söylüyor. Ancak yeni bir anlaşma, piyasadaki sinirleri yatıştırmaya yardımcı olur. Müzakereleri yürüten Şimşek, teknik görüşmelerinin bir ay içerisinde tamamlanacağını söylüyor" ifadesine yer verdi.

Siyasi İslam ve kapitalizm

AKP’nin ekonomi sicilinin, ’siyasi İslam ile kapitalizm’ arasındaki ilişkilerde ilgi çekici bir evrime vurgu yaptığı belirtilirken, son yüzyılda İslam’ın, sık sık kapitalizm karşıtı ayaklanmanın aracı olarak kullanıldığı, ancak AKP’nin ters istikamete gittiğini ve Türkiye’nin laik düzenine meydan okuma niyetinin olmadığını kaydedildi.

İslamcı gündem kaygısı

WSJ, AKP’nin iktidara geldiğinde IMF programını reddetmek yerine benimsediğine işaret eden gazete, bu çerçevede Mehmet Şimşek’in "Piyasada çok kuşku vardı" sözlerini de aktardı. Şimdi ise kuşkuların önemli ölçüde ortadan kalktığını belirten gazete, TÜSİAD Genel Sekreteri Haluk Tükel’in AKP’nin son altı yıldaki ekonomik politikasını mükemmel olarak nitelediğini ancak birçok TÜSİAD üyesinin, AKP’nin gizli bir İslamcı gündeminin olduğu konusunda hálá kaygılandığını söylediğine de dikkat çekti. Bu yöndeki kaygıların türban değişikliği nedeniyle bu yıl arttığını yazan gazete, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in AKP’nin nihai hedefinin "bir İslami teokrasi" olduğuna inandığını belirtirken Öymen’in "Kendilerini modern hayatı temsil ettikleri gibi sunuyorlar. Tam tersidir" sözlerini de aktardı.

WSJ ’açıkça gay olan Türk modacı’ diye tanımladığı Cemil İpekçi’nin bu iddiaları ’saçmalık’ olarak değerlendirdiğini belirterek, İpekçi’nin "Radikal İslamcı değiller. Muhafazakárlar, evet, ancak fanatik değiller. Bana bakın, benimle sosyalleşiyorlar" dediğini yazdı. Gazete, altın küpeler, frapan bileklik ve kolyeler takan Cemil İpekçi’nin erkek arkadaşıyla birlikte AKP’li bakanların düzenlediği devlet yemekleri ve partilere katıldığını anlattığını da aktardı. WSJ, devlete ait havayolu şirketi Türk Havayolları’nın dekoru yenilemesi için İpekçi’yle anlaştığını da hatırlattı.

Türban ekonomiye yardımcı olmadı

TÜRK ekonomisinin hemen hemen her açıdan daha güçlü olduğunu, büyümenin yüzde 6.5’i bulduğunu kaydeden WSJ, buna karşın Türkiye’nin hálá bazı zorluklarla karşı karşıya bulunduğuna işaret etti. Ekonomik büyümenin yavaşlamasına ve büyüyen cari açığına dikkat çekilen haberde türban sorununun yarattığı belirsizliğin yardımcı olmadığı da ifade edildi.

Şimşek: 1930’lardan kalan devletçi kafa bizi anlayamaz

WALL Street Journal’a (WSJ) konuşan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, "Biz daha çok rekabet, verimlilik ve yenilikten yanayız. 1930’lardan kalan devletçi ve içe dönük kafa yapısı olanlar ise, bunu anlayamaz" dedi. "İnanç, bir devlet meselesi değil, kişisel bir meseledir" ifadesini kullanan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, AKP’nin ekonomik politikasının başarısının çok kolay bir biçimde ölçüldüğünü belirterek "İnsanlar para kazanıyor" diye konuştu.

43 milyar dolarlık cari açık büyük sorun

WSJ, 2002 yılından bu yana ihracat ve yabancı yatırımlarda sağlanan büyümeye dikkat çekerken büyük bir düşüş göstermesine karşın enflasyonun bir sorun oluşturmayı sürdüğünü, büyümenin hala güçlü olsa da yavaşladığını kaydetti. WSJ, Türkiye’nin ekonomisinin hálá sorunları olduğunu, en büyüklerinden birini de 43 milyar dolar civarındaki cari açığının oluşturduğunu belirtti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya AKP, Cemil İpekçi'yle Sosyalleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement