Alçak Koltuk Krizi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Alçak Koltuk Krizi

Alçak Koltuk Krizi
13.01.2010 02:26

İsrail - Türkiye İlişkilerinde One Minute Krizinden Sonra İki Ülke Dün Başlayan Yeni Bir Kriz Sürecine Girdi.

İsrail- Türkiye ilişkilerinde, Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yapılan muameleyle yeni bir kriz patladı.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon, Çelikkol'u makamına davet edip, kendisininkinden alçak bir koltukta oturttu. Ardından da İsrailli gazetecilere dönüp, İbranice, "Görüyorsunuz, o bizden aşağıda oturuyor, biz yüksekteyiz ve burada sadece İsrail bayrağı var" dedi. Bu muameleye Türkiye'nin tepkisi çok sert oldu.

TRT Türk muhabiri Fatih Er, Türkiye-İsrail arasında patlak veren 'alçak koltuk' krizini Kudüs'te taraflarla görüşecek Hürriyet için yazdı. Fatih Er'in gözlemleri şöyle:

Davos'ta Başbakan Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez arasında yaşanan "One minute" krizinin birinci yıldönümünde tansiyon düştü derken bu kez Türkiye-İsrail ekseninde "alçak koltuk" krizi patlak verdi.

'Kurtlar Vadisi Pusu'nun son bölümünde, İsrail gizli servisi Mossad'a bağlı ajanların çocuk kaçırırken gösterilmesi, İsrail hükümetini kızdırmıştı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile Ankara'daki ortak basın toplantısında İsrail'i eleştirmesinin ardından Tel Aviv düğmeye bastı.

Bakanlığa çağırdı koridorda bekletti

Aşırı sağcı siyasetçi Avigdor Lieberman'ın yönettiği İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Türkler İsrail'e vaaz verecek son kişilerdir" ifadesini de içeren sert açıklamasından sonra, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u önceki gün makamı yerine meclisteki bürosuna çağırdı.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, diziden duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, siyasi yorumculara göre Çelikkol'u ağırlamasında "diplomatik nezaket sınırlarını" da aştı. Türk Büyükelçi önce bir koridorda bekletildi, ardından küçük bir odaya alındı ve Ayalon'un oturduğundan çok daha alçak bir koltuk tahsis edildi. Çelikkol'a hiçbir ikramda bulunulmaması da dikkat çekti.

Buradaki mesaj şu: Biz daha yüksekteyiz

Bakanlık tarafından bu görüşmeye özel olarak davet edilen İsrailli gazeteciler, fotoğraf çekimi için ikilinin tokalaşmasını istediğinde ise Ayalon, Türk Büyükelçi'nin yanında İbranice şu yanıtı verdi: "Hayır, tokalaşmayacağız. Buradaki önemli mesaj şudur: Görüyorsunuz, bizden aşağıda oturuyor, biz yüksekteyiz ve önüne tek bir bayrak koyduk (İsrail bayrağı). Ayrıca gülmüyoruz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Alçak Koltuk Krizi - Son Dakika


Advertisement