Türkiye'deki Gezi olayları ile Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye'nin müzakere sürecine ilişkin yaptığı öneri Almanya'da tartışılıyor. Deutsche Welle tarafından yansıtılan yorumlarda Westerwelle'nin önerisinin toplantıda olumlu karşılandığı savunulurken Gezi göstericilerinin hayal kırıklığına uğratılmaması gerektiği vurgulanıyor.
-DEUTSCHE WELLE: "WESTERWELLE'NİN ORTA YOL ÖNERİSİ OLUMLU KARŞILANDI"-
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle ise, Türkiye ile yeni bir müzakere açılıp açılmayacağını tartışan AB ülkelerine Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'den bir "orta yol" önerisi geldiğini, önerinin olumlu karşılandığını belirtti. Westerwelle'nin, yeni bir müzakere başlığının açılmasına yeşil ışık yakılmasını ancak müzakerelere sonbahar aylarında resmen başlanmasını önerdiğine dikkat çeken DW, Avusturya'nın da desteklediği formüle göre, Avrupa Komisyonu'nun Ekim ayında yeni ilerleme raporunu açıklamasının ardından Türkiye ile "Bölgesel Politika' başlığının resmen müzakere edilmesine başlanması planlanıyor" dedi.
-NÜRNBERGER NACHRİCHTEN: "AVRUPA "HAYIR' DERSE TÜRKLERİN UMUDU KIRILACAK"-
Nürnberger Nachrichten gazetesi ise, "Şu anda ve önümüzdeki yıllarda ne Avrupa Birliği, Türkiye gibi bir ülkeyi üyeliğe kabul edecek durumda ne de Türkiye tamamen bir Avrupalı olarak işlemeyi becerebiliyor" yorumunu yaptı.
Aralarında Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle"nin de bulunduğu bir grup Avrupalı Dışişleri Bakanı, müzakerelerde hukuk devleti ve insan haklarına ilişkin 23 ve 24'üncü fasılların mümkün olduğu kadar çabuk açılmasından yana olduklarını belirten gazete şu uyarıda bulundu:
"Erdoğan'ın en kısa zamanda rengini belli etmesi lazım. Bu süreç, hem Brüksel ile Ankara arasında hem de Türkiye'de heyecan verici bir diyalog olabilir. Avrupa yeni müzakerelere 'hayır' dediği anda, otoriter başbakanlarından farklı bir toplum hayali kuran Türklerin de umudunu kıracaktır."
-LANDESZEİTUNG LÜNEBURG: "AYAKLANAN İNSANLAR AVRUPAİ DEĞERLERİN KÖKLEŞTİĞİNİ KANITLADI"-
Gezi Parkı olayları konusunda Alman iç siyasetindeki farklı görüşleri irdeleyen Landeszeitung Lüneburg gazetesi ise, bir yorumunda Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin "tam doğru" zamanda, polisin uyguladığı şiddetin, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde yeri olmadığını gösterdiğini savunan Hrıstiyan Sosyal Birlik'e zıt bir çizgi izlediğini belirtti.
Gazete, Türkiye'deki "ayaklanma tam tersini kanıtlıyor. Avrupa'nın kapısını çalan, her geçen gün daha fazla bir anti-Atatürk görünümü alan Erdoğan değil, aksine onun baskılarına başkaldıran ve her kesimden gelen insanlar. ve bu insanlar cesaretleriyle Avrupai değerlerin Türkiye'deki sivil toplumda ne denli kökleştiğini kanıtlamış oldu" görüşünü dile getirdi.
-SÜDWEST PRESSE: "SİVİL TOPLUM HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATILMAMALI"-
Südwest Presse, "Avrupa Birliği, Türkiye ile üyelik müzakerelerini sürdürecek, ama hemen değil. Ankara yeni bir faslın açılması için sonbahara kadar beklemek zorunda" dedikten sonra şu yorumu yaptı:
"Avrupa Birliği zor bir konumda. Bir yandan aşırı kibirli bir tavır sergileyen Başbakan Erdoğan'a düşünce özgürlüğünün TOMA'larla bastırılamayacağı mesajının verilmesi gerekiyor, diğer yandan da Türkiye'nin Avrupa yönünde açılımı için cesurca sokaklara dökülen sivil toplumun da hayal kırıklığına uğratılmaması gerekiyor."
-RHEİNPFALZ: "ANKARA İLE ÜYELİK MÜZAKERELERİ KESİLMEMELİ"-
AB projesi için yeni vizyonların tartışılması gerektiğini vurgulayan Rheinpfalz gazetesi, "Üzerinde tartışılması gereken noktalardan biri de Türkiye gibi yeni üyelerin kabul edilip edilmeyeceği. Eğer Türkiye gereken kriterleri yerine getirirse, bu İslam ve demokrasinin birbirleriyle bağdaşmayacağını savunanları yalancı çıkartacaktır. Ankara ile üyelik müzakerelerinin kesilmesi, bu nedenle yanlış olacaktır." - Ankara
Son Dakika › Dünya › Alman Basını Başlık Sorununu Tartışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?