İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Angelino Alfano, Libya'dan yola çıkan ve 500'e yakın mülteciyi taşıyan teknenin batmasının ardından Temsilciler Meclisi'nde bilgilendirmede bulundu. Alfano, Avrupa'nın tedbir almaması halinde bu tür trajedilerin yaşanmaya devam edeceğinin altını çizerek, denizden şimdiye kadar 111 cansız beden çıkarıldığını açıkladı. Kötü hava koşulları nedeniyle kayıp olan yaklaşık 200 kişinin aranmasına ise ara verildi.
Angelino Alfano, çoğunluğu Eritre ve Somalili 500'e yakın kişiyi taşıyan ve Libya'dan yola çıkan teknenin batmasının ardından 155 kişinin sağ çıkarıldığını, 111 cansız bedene ulaştıklarını, geri kalanların ise halen kayıp olduğunu söyledi. Bulunan cesetlerin yarısının kadınlara, 4'ünün ise yaşları 1 ila 6 arasında değişen çocuklara ait olduğu belirtildi. Gece ara verildikten sonra sabah tekrar başlanan arama çalışmaları, kötü hava koşulları nedeniyle bir süre sonra tekrar durduruldu. Kayıp bedenlerin çoğunun, denizin 47 metre derinine oturmuş olan teknenin altında sıkıştığı belirtiliyor.
İLAHİ GÜÇ BU KAZAYI İSTEDİ
Avrupa Birliği'ni (AB) kendilerini mülteci sorunuyla baş başa bıraktığını ifade eden Alfano, "Ümit ederim ki, Avrupa'nın gözünün açılması için ilahi güç bu trajediyi istemiş olsun" dedi. Ölüm ticaretiyle mücadele için entegre bir strateji geliştirmenin gerekliliğini vurgulayan Alfano, göç akınının başlangıç noktaları olan devletler ve onların polis birimleriyle işbirliği içinde olunması gerektiğinin altını çizdi. Bakan Alfano, hiçbir önlem alınmazsa Lampedusa Adası'nın başka trajedilere de sahne olacağını vurguladı. Schengen Anlaşması'yla çizilen Avrupa'nın sınırlarının korunmasının gerekliliğini hatırlatan Alfano, "Aksi halde Avrupa olmak ya da olmamayı tartışmalıyız" dedi. FRONTEX'İ SUÇLADI
Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı Frontex'in, Akdeniz'de gerektiği gibi kontrolör rolü oynayamadığını savunan Alfano, bunun layıkıyla yapılması halinde ise bunun gibi trajedilere bir kez daha sahne olmayacağını ifade etti. Alfano, Akdeniz'in sadece Afrika ile Sicilya değil, Avrupa ve Afrika arasında sınır bir deniz olduğunu belirterek, bu nedenle, bu sorunun sadece İtalya'ya mal edilemeyeceğinin altını tekrar çizdi.
YENİ BİR CHECKPOİNT CHARLİE'MİZ VAR
Alfano, 1961-1990 yılları arasında Doğu ve Batı Berlin arasında geçiş? noktası olarak kullanılmış olan Checkpoint Charlie'ye (Charlie Kontrol Noktası) atıfta bulunarak, "Artık Akdeniz'in göbeğinde de böyle bir noktamız var; o da Lampedusa'dır" dedi. Alfano, her yıl binlerce göçmenin ayak bastığı, İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın noktası olan Lampedusa Adası'nı Nobel Barış Ödülü'ne aday göstereceklerini belirterek, AB'den bu konuda destek istedi.
BOSSİ-FİNİ YASASI POLEMİĞİ
İktidarın büyük ortağı olan Demokrat Parti (PD) Genel Sekreteri Guglielmo Epifani, Avrupa'nın Akdeniz'de insan ticareti yapan suç örgütlerine yönelik daha sert tedbirler almaya davet etti. Epifani ayrıca, Silvio Berlusconi iktidarı döneminde çıkarılan göçmenlere yönelik 2002 tarihili Bossi-Fini Yasası'nın da değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Avrupa düzeyindeki en kısıtlayıcı yasalardan biri olan Bossi-Fini yasası, Geçici İkamet Merkezleri'nde (CPT) kimlik tespitinin ardından, göçmenlerin sınır dışı edilmesini öngörüyor. Bu düzenlemeye göre; çalışmak için ikamet izni gerekiyor, komşu ülkeler ile ikili anlaşmalar temelinde göçmenler, ülkenin kendi sınırları dışındaki sularda geri çevrilebiliyor. Ülkede bu konuda da bir polemik yaşanırken Alfano, "Yastayken böyle polemikler yaşamak hoş değil" dedi.
İŞİMİZ DAHA BİTMEDİ
Öte yandan, Sahil Güvenlik Komutanı Floriana Segreto, dün akşam arama kurtarma çalışmalarına son verdiklerinde ceset sayısının 111 olduğunu söyleyerek, "Yaşayan ve ölü olarak denizden toplam 266 kişi çıkarttık, ama işimiz hala bitmedi" dedi. Sık sık kaçak göçmen trajedisine sahne olan İtalya'da Cuma tüm gün ulusal yas ilan edilmişti. İtalya'nın talebi üzerine, Avrupa Komisyonu üyesi ülkelerin adalet ve içişleri bakanlarının ise Salı günü Lüksemburg'ta göçmen sorununu ele alacakları da belirtildi.
EÇ(SS) - Roma
Son Dakika › Dünya › 'Avrupa Tedbir Almazsa Bu Tür Trajediler Daha Çok Yaşanır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?