Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye'nin 1974 Barış Harekatı ile ilgili olarak 90 milyon euro tutarında tazminat ödemesine hükmetmesini sert dille eleştirerek, kararın "zamanlanması açısından tahlisiz" dedi. Bakan Davutoğlu ödemeyi yapmayı gerekli görmediklerini söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in gelecek hafta Kıbrıs'a yapacağı ziyareti için "son derece önemli" nitelemesini yapan Ahmet Davutoğlu, yarın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonla görüşeceğini açıkladı.
Türkiye'yi ziyaret eden Afrika ülkelerinden Liberya'nın Dışişleri Bakanı Nfaguan ile Bakanlıkta ortak bir basın toplantısı düzenleyen Ahmet Davutoğlu, "Kararı, dayandığı mesnet, uygulanan yöntem ve devletlerarası hukuk bağlamında Türkiye'nin tanımadığı bir devleti muhatap alması noktasında kesinlikle bağlayıcı da görmüyoruz, bu ödemeyi de bu anlamda yapmayı gerekli görmüyoruz" dedi.
AİHM'in kayıp şahısların tümüyle, KKTC'deki Türklerle ilgili de bir karar vermesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Bu kararı zamanlama açısından iyi niyetli bulmuyoruz. Zamanlama bakımından talihsizdir. Kapsamlı barış görüşmelerine büyük darbe vurmuştur" tepkisini gösterdi.
-BİDEN'İN KIBRIS ZİYARETİ "SON DERECE ÖNEMLİ"-
Davutoğlu, Kıbrıs'ta bir çözüm bulunması için masaya "iyi niyet" ile gelinmesi gereğinin altını çizdiği açıklamaları sırasında bu bağlamda ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in gelecek hafta adaya yapacağı ziyareti "son derece önemli" olarak niteledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in geçen yıl Ankara'ya yaptığı ilk ziyaret sırasında Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması konusunu ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, AB ile Rusya dâhil BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerini de bilgilendirdiklerini anlattı.
-"ULUSLARARASI AKTÖRLERİN GÖSTERDİĞİ İLGİ ÇOK OLUMLU"-
Ahmet Davutoğlu, "Şimdi ortaya çıkan yeni momentumda uluslararası aktörlerin, katkıda bulunabilecek uluslararası aktörlerin gösterdikleri ilgi çok olumlu. Dolayısıyla bu açıdan Sayın Biden'in adaya yapacağı ziyareti önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz" dedi. Davutoğlu şöyle devam etti:
" Uzun bir süreden sonra ABD'nin Kıbrıs sorununa bu bağlamda Kıbrıs'a ilgi göstermesine olumlu bakıyoruz. Her konuda Türkiye ve KKTC bütün açık yürekle konuşmaya hazır ama Kıbrıs'ın çözüm parametreleri belli, çok uzun bir müktesebatı oluşmuş, geniş bir müzakere platformu vardır bu çerçevede iyi niyetle yapılacak ki, Sayın Biden'in ziyareti bu çerçevede önemli bir adım olarak görüyoruz. Her girişimi, her ziyareti, taraflara eşit muamelede bulunacak her ziyareti tabii ki çok önemli adımlar olarak değerlendiririz. Yarın sabah Sayın Kerry ile bir telefon görüşmem olacak daha sonra Londra'da birlikte olacağız."
Bütün bunları olumlu gelişmeler olarak niteleyen Davutoğlu, ABD başta olmak üzere, BM Güvenlik Konseyi'nin tüm üyelerinin yapılabileceği tüm katkıların sadece Kıbrıs'a değil, Doğu Akdeniz'e de kalıcı bir barış getireceğini ümit ettiklerini de söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna ile ilgili AGİT Uluslararası Özel Gözlemci Misyonu Başkanı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Türk diplomasisine "büyük katkıda" bulunmuş olarak Büyükelçi Apakan'ı bu görev için Türkiye'nin önerdiğini belirterek Apakan'ın seçilmesini "Aslında Türkiye'nin itibarının, objektifliğinin ne kadar üst düzey olduğunun açık göstergesi" olarak niteledi.
Büyükelçi Apakan'ı misyon başkanı olarak başarılarından dolay kutlayan Davutoğlu, Türkiye'nin bu çabalara katkıyı sürdüreceğini vurguladı.
Son Dakika › Dünya › 'AİHM Kararı Zamanlama Bakımından Talihsiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.