Güney Kıbrıs Sandık Başında - Son Dakika
Dünya

Güney Kıbrıs Sandık Başında

Güney Kıbrıs Sandık Başında

Güney Kıbrıs'ta Rum Yönetimi Başkanlığı için saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'e kadar devam edecek.

17.02.2013 15:11

Güney Kıbrıs'ta Rum Yönetimi Başkanlığı için saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'e kadar devam edecek.

DİSİ'nin başkan adayı Nikos Anastasiadis'in favori olarak gösterildiği seçimlerde, adaylardan birinin aldığı oy yüzde 50'yi geçmezse, seçim, en çok oy alan iki aday arasında bir hafta sonra tekrarlanacak. Kadınların ilk kez aday olduğu ve bu kadar çok adayın ilk kez katıldığı seçimlerde başkanlık için Anastasiadis'in yanı sıra, AKEL'den Stavros Malas, Rum Ulusal Halk Cephesi'nden (ELAM) Yorgos Haralambus, Birleşik Demokratlar Partisi'nden (EDİ) Praksula Andoniadu ve bağımsız adaylar Yorgos Lillikas, Makaria Andri Stilianu, Lakis Yoannu, Kostas Kiriaku, Andreas Evstratiu, Lukas Stavru ve Solon Grigoriu yarışıyor. AKEL'in adayı olarak Şubat 2008'de yapılan başkanlık seçimini kazanan ve görevi Tasos Papadopulos'tan devralan şimdiki Başkan Dimitris Hristofyas ise bu seçimlerde yeniden aday olmadı.

604 KIBRISLI TÜRK SEÇMEN

Toplam 11 adayın yarıştığı seçimlerde 545 bin 180 seçmen oy kullanabilecek. 268 bin 621'i erkek, 276 bin 559'i ise kadın olan kayıtlı seçmenler arasında 604 Kıbrıslı Türk bulunuyor. Bir önceki seçimlerde 516 bin 441 Rum, 600 de Kıbrıslı Türk seçmen vardı. 40'ı yurt dışında, 1002'si ise, yurt içinde toplam 1042 sandığın kurulduğu seçimlerde KKTC'de oturan Rum ve Maronitler ise Güney Kıbrıs'ın KKTC'ye açılan sınır kapıları önünden Rum Kızılhaçı'na ait araçlarla alınıp oy kullanacakları merkeze taşınacak. İsteyenler, bu seçim merkezlerine Kızılhaç araçları yerine kendi olanaklarıyla gidebilecek. Yurt dışında 14 bin 427 seçmeni bulunan Güney Kıbrıs, çoğunluğu İngiltere'de olmak üzere Yunanistan'ın çeşitli kentlerinde, Berlin, Viyana, Budapeşte, Brüksel, New York, Doha, Paris, Prag, Sofya ve Riyad'ta seçim merkezleri kurdu.

ANASTASİADİS: BUGÜN HALK YAŞAMIYLA İLGİLİ KARAR VERECEK

Güney Kıbrıs'ta bugün yapılan başkanlık seçiminin en güçlü adayı olan DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis, bugünkü başkanlık seçiminde Rum halkının yaşamıyla ilgili karar vereceğini söyledi. Anastasiadis, Kıbrıs konusunda "Bu cennet adada, çözüm şansı var" dedi. Anastasiadis, oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, halkın, önündeki en kritik seçimi göz önünde bulundurarak karar vereceğini ve "Ulusal Kurtuluş Hükümeti"nin, ekonomik problemleri, her "Kıbrıslı" vatandaşın meşgul olduğu sorunları ve şüphesiz Kıbrıs sorununu doğrudan göğüsleyebilip göğüsleyemeyeceğini belirleyeceğini söyledi. Saat 09: 30'da, Limasol'daki Lanitio Ortaokulu'na, oyunu kullanmaya ailesiyle birlikte gelen ve büyük bir kalabalığın coşkuyla, sloganlar eşliğinde karşıladığı Anastasiadis, halkın partileri ve ideolojileri değil, memleketi en iyi şekilde yönetebilecek olanı seçmesini dilediğini söyledi. Yarından itibaren solcu, sağcı, sosyalist, merkezci veya herhangi bir renk ile ideolojinin kalmayacağını kaydeden Anastasiadis, amaçlarının devleti daha çağdaş hale getirmek, vatandaşın siyasilere olan güvenini sağlamak ve hepsinden de önce, güçleri birleştirerek memleketin daha önce hiç karşılaşmadığı bu ekonomik krizi göğüslemek olduğunu belirtti.

Kıbrıslı Türk gazetecilere de İngilizce açıklama yapan Anastasiadis, bu cennet adada çözüm şansı bulunduğunu ve bir AB ülkesi olan Kıbrıs'ta, Kıbrıslı Türkler ile Rumların aynı haklardan eşit faydalanabilmesi gerektiğini söyledi.

Rum lider Dimitris Hristofyas ise, oyunu kulandıktan sonra uyaptığı açıklamada, "Bu seçimin önemi benim için son olasıdır. Bundan sonra sıradan bir vatandaş olarak yoluma devam edeceğim. Faşizime karşı mücadelemiz devam edecek. Bu topraklarda Rum Türk Maronit Ermeni özgür yaşayana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

MALAS: TARİHİ BİR GÜN

AKEL'in adayı Stavros Malas eşi ile oy kullanmaya gelirken bugün yeni bir sayfa açılacağını belirterek Kıbrıs için hayırlı olmasını diledi.Bağımsız aday Yorgos Lillikas ise eşi ve oğlu ile birlikte oy kullanmaya geldi. Lililikas, "Tarihin en önemli günlerinden birini yaşıyoruz" diyerek sonucun hayırlı olmasını diledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Güney Kıbrıs Sandık Başında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement