İngiltere parlamentosu yalan haberlerle ilgili soruşturma başlatıyor. Kürtür, Medya ve Spor Komitesi tarafından yürütülecek soruşturma, "demokrasiyi hedef alan yalan haberlerin halkı geleneksel haber kaynaklarından soğuttuğuna dair iddialar" üzerine yoğunlaşacak.
"Fake news" (Yalan haber) uzmanı, gazeteci Anne Applebaum, tek işi yalan haber üretmek olan ağların faaliyete geçtiğinin altını çiziyor:
"Burada sadece uydurulmuş ya da yalan haberlerden bahsetmiyoruz, bunlar her zaman vardı. Şu anda söz konusu olan bazı grupların, bazı ülkelerin ya da siyasi partilerin yalan haber üretmek için networklar kurmuş olmaları. Haberi yayına sokan internet sitelerine, aynı haberi kullanan kardeş siteler eşlik ediyor, sosyal medya kampanyası da üretilen yalan haberi tekrar ediyor."
Yalan haberle mücadele yaklaşan genel seçimler öncesi Almanya'nın da gündeminde. Özellikle Facebook üzerinden yayınlanan yalan haberler ülkedeki göçmenleri ve Başbakan Angela Merkel'i hedef alıyor.
Yılbaşında yaklaşık bin kişinin Dortmund'un en eski kilisesini ateşe verdiğini iddia eden haber, sosyal medyada yoğun ilgi görmüş ve yetkilileri olası bir provokasyona karşı önlem almaya zorlamıştı.
Gazeteci David Schraven sosyal ağlardaki yalan haberlerin tespit edilmesi için Facebook ile entegre bir sistem üzerinde çalıştıklarını belirtiyor:
"Haberleri inceleyip, yalan olup olmadığını kontrol ediyoruz. Eğer söz konusu haber Facebook'ta görünürse, ufak bir pencere açılıyor ve bu haberin gerçekliğinin tartışmalı olduğuna dair insanları bilgilendiriyor."
Facebook'un uygulamaya soktuğu yeni araçlar, yalan haberlere karşı okuyucuyu uyarmayı hedefliyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, Rusya merkezli yalan haber kaynaklarının Donald Trump'ın lehinde kampanya yürüttüğü iddia edilmişti.
Auteur:
Tags: Gepost: 31 januari 2017
Son Dakika › Dünya › İngiltere ve Almanya Yalan Haberlere Savaş Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?