Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "İran ile imzalanan eğitim alanında işbirliği anlaşmasında karşılıklı iyi niyete bağlı ve yapılacak her faaliyetin ülkemiz kanunlarına uygun olması gerektiği madde 1'de belirtilmiş olup, ülkemiz çıkarlarına ters olabilecek hiçbir maddesi yoktur" açıklaması yaptı.
MEB, İran ile yapılan eğitimde işbirliği anlaşmasında, Türkiye'nin çıkarlarına ters olabilecek hiçbir maddenin bulunmadığı savundu. Konuyla ilgili Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada MEB ile İran Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan eğitim alanında işbirliği anlaşmasına ilişkin haberler hatırlatılarak, "Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nın 19 Haziran 2012'de Tahran'da imzalandığı belirtildi.
KARŞILIKLI İYİ NİYETE BAĞLI
Anlaşmanın istendiği zaman sonlandırılabildiğine, istenilen kısımlarının gerek görüldüğünde değiştirilebildiğine ve uygulamaların karşılıklı mutabakata dayandığına dikkat çekilen açıklamada, "Anlaşmada, karşılıklı iyi niyete bağlı ve yapılacak her faaliyetin ülkemiz kanunlarına uygun olması gerektiği madde 1'de belirtilmiş olup, ülkemiz çıkarlarına ters olabilecek hiçbir maddesi yoktur" denildi..
"Bu çerçevede yapılan standart iş birliği anlaşmaları Dışişleri Bakanlığı'nın da uygun görüşü ile imzalanmakta olup, 50 ülke ile de benzer anlaşmalar imzalanmıştır" ifadesini yer aldığı açıklamada şöyle denildi:
"Anlaşma çerçevesince liselerin internetle birbirine bağlanacağına vurgu yapılan haberlerde, madde 8'e gönderme yapılmaktadır ki, bu maddede esasında UNESCO'nun 1953'ten beri devam eden Ortak Okullar Projesi (ASPnet) referans alınmaktadır. Bu madde salt bilgi paylaşımını değil kültürlerarası diyalog, anlayış ve barışın teşvikini hedeflemektedir.
Özetle anlaşma birçok faaliyeti öngörmekle birlikte bir faaliyet yapılacağı zaman bu faaliyetin karşılıklı isteklilik ve iyi niyet esasına bağlı olacağını öngörmekte, planlanan faaliyeti çıkarlar açısından kontrol etme fırsatını taraflara vermektedir.
Ayrıca, mutabakat zaptının hiçbir maddesinde ortak üniversite kurma gibi bir faaliyet planlanmamıştır. Kaldı ki bu anlaşmanın bir yıl önce imzalanmasına rağmen, bu günlerde gündeme getirilmesi oldukça manidardır."
ANLAŞMADA NELER VAR?
Milli Eğitim eski Bakanı Dinçer döneminde İran ile imzalanan 'Eğitim Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı' 2013 Ocak ayından itibaren yürürlüğe girdi. Her yıl kendini otomatik yenileyecek anlaşma, öğretmen, uzman, öğrenci değişimlerini öngörüyor.
19 Haziran 2012'de İran'ın başkenti Tahran'da imzalanan anlaşma, geniş kapsamı ve okul dışı eğitim faaliyetleri kapsamasıyla dikkat çekiyor. Anaokulu seviyesine uzanan faaliyetler öngören anlaşmada öğretmen, uzman, öğrenci değişimlerinin yanı sıra taraflar birbirlerini bölgesel ve uluslararası alanda düzenledikleri eğitim çalışmalarına, sanat festivallerine, konferanslar, seminerler, bilimsel ve sportif etkinlikler ile öğrenci olimpiyatlarına davet etmeyi, bu tür etkinliklere katılımda gerekli kolaylığı sağlamayı taahhüt ediyor.
Anlaşmada Türkiye ile İran'ın internet üzerinden karşılıklı 10 liseyi birbirine bağlayarak, bilgi paylaşımında bulunması ve Van'da ortak üniversite kurma çalışmaları da devam ediyor. 18 maddelik anlaşmada mutabakat zaptının uygulanmasını izlemek amacıyla 3 kişiden oluşan ortak bir komisyon kurulması da yer alıyor.
Uluslararası bir anlaşma
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, katıldığı bir etkinlikte "İran'la yapılan eğitim anlaşması hakkında neler söyleyeceksiniz" sorusu üzerine şunları kaydetti: "İran'la imzalanan anlaşmanın diğer eğitim işbirliği anlaşmasından hiçbir farkı yok. Bu anlaşmalar standart hükümler içerir. Uluslararası bir anlaşmadır. Orada da Türkiye'yi rahatsız edecek, Türk milli eğitimini rahatsız edecek hiçbir hüküm yoktur."
Bugün
Son Dakika › Eğitim › MEB'den İran Savunması! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?