Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev, Güney Gaz Koridoru çerçevesinde 20 ile 30 bin arasında yeni istihdam oluşturulmasının beklendiğini bildirdi.
Aliyev, Marmara Grubu Vakfı'nın düzenlediği, İpek Yolu'nun enerji kavramıyla birlikte ele alındığı ve 40 ülkeden üst düzey yöneticilerin katıldığı "18. Avrasya Ekonomi Zirvesi"ndeki konuşmasında, enerjinin Azerbaycan ekonomisinin ana sektörü olduğunu söyledi.
Azerbaycan'da 2014 yılında 2 milyar varil ham petrol çıkarıldığını, petrol üretiminin artmasının istikrarlı ve öngörülebilir olarak gelişmesine önem verdiklerini dile getiren Aliyev, doğalgaz üretim hacmini geliştirdiklerini kaydetti.
Doğalgaz üretimlerinin en önemli kısmının Şah Deniz Projesi dahilinde gerçekleştirildiğini vurgulayan Aliyev, bunun ikinci aşamasına geçtiklerini, ikinci aşamada ilave 16 milyar metreküp (bcm) hacminde bir üretim hacmi beklendiğini, bunun Türkiye ile Avrupa'ya ihraç edileceğini ifade etti.
Diğer bir kaynağın ise Fransız Total tarafından keşfedilen doğalgaz sahası olduğunu belirten Aliyev, buradaki üretimin 2021 yılında başlamasını beklediklerinin altını çizdi.
Azerbaycan gazının Avrupa'ya aktarılması için özellikle enerji sektöründe AB ile Azerbaycan arasındaki stratejik iş birliklerini geliştirdiklerini anlatan Aliyev, Ukrayna'daki olaylardan dolayı AB'nin enerji durumunun karmaşıklaştığını gözlemlediklerini söyledi.
AB'nin enerji talebinin 2030 senesinde yüzde 27 oranında artacağının beklendiğini bildiren Aliyev, AB'nin enerji ihtiyacının yüzde 50'sini dışarıdan ithal ettiğini, bunun da günlük 1 milyar avronun üzerinde bir maliyete denk geldiğini anlattı.
"Güney Gaz Koridoru'nun maliyeti 45 milyar dolar"
Bakan Aliyev, Güney Gaz Koridoru'nun maliyetinin 45 milyar dolar olacağını söyledi.
Şahdeniz 2'de ilave 26 kuyu açılacağı bilgisini veren Aliyev, bu kuyuların günde 5 milyon metreküp gaz üreteceğini, burasının en zengin yataklardan birisi olacağını kaydetti.
Aliyev, Güney Kafkasya Boru Hattının geliştirilerek yılda 25 milyar metreküplük (bcm) üretime ulaşılacağını vurguladı.
Nabucco projesinin gerçekleşmediğini, Şahdeniz 2 projesinin de sürekli ertelendiğine işaret eden Aliyev, bunların kendilerini mutlu etmediğini dile getirdi.
Güney Gaz Koridoru çerçevesinde 20 ile 30 bin arasında yeni istihdam oluşturulmasının beklendiği bilgisini veren Aliyev, sadece 10 bin kişilik istihdamın Azerbaycan ile Gürcistan'da gerçekleşeceğini ifade etti.
Bu projelerin sadece enerji güvenliği için değil, ülke ekonomilerinin daha fazla geliştirilmesi için de değerli olduğunu vurgulayan Aliyev, "Sayın Erdoğan'a söz verdiğimiz gibi proje 2019'da bitmiş olacak" diye konuştu.
"Makedonya Avrupa'ya açılan mükemmel bir kapıdır"
Makedonya Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Jerry Naumoff da, ülkesinin Avrupa ve Asya arasında bir kavşakta yer aldığını belirterek, "Makedonya Avrupa'ya açılan mükemmel bir kapıdır. Bütün Avrupa ülkeleri içinde işletme maliyeti en az olan ülke Makedonya'dır" dedi.
Makedonya'da vergi ve ücretlerin çok düşük olduğunu ifade eden Naumoff, buna karşın ülkesinde son derece eğitimli ve yetenekli bir genç nüfusun bulunduğunu aktardı.
Eski Yugoslavya'dan devraldıkları 400 adet boş fabrikalarının olduğunu aktaran Naumoff, yeni fabrika kurmak istemeyen yatırımcıların bu boş fabrikalardan birini alabileceklerini dile getirdi.
Naumoff, Avrupa'da devam eden ekonomik daralmadan ülke olarak çok fazla etkilenmediklerini dile getirerek, "İstikrarlı bir siyasi hayatımız var ve güvenli bir makroekonomik düzenle çalışıyoruz. Ufak bir ülkeyiz ama Avrupa'da her ülke ile serbest ticaret anlaşması yaptık. Türkiye ve Ukrayna dahil. Bizim için ufak proje diye bir şey yok. Ufak ve orta boylu işletmeler bize rahatlıkla gelebilirler" diye konuştu.
Afganistan Ekonomi Bakanı Hukum Khan Habibi ise Afganistan'da 10 yıllık ekonominin dönüşü programı başlatıldığını söyledi.
Barışın ticareti oluşturan en önemli varlık olduğunu bildiren Habibi, eğer barış bekleniyorsa adil bir ekonomik düzenin temellerinin atılması gerektiğini dile getirdi.
Karadağ Başbakan Yardımcısı Vujica Lazovic de bugün ülkelerin ölçeklerinin değil, yaptıkları atılımların önemli olduğunu kaydetti.
Bir ülke dönüşemezse ayakta kalmasının çok mümkün olmadığına işaret eden Lazovic, bugünün şirketlerinin yüzde 40'nın gelecek 10 yılda ayakta kalamayacağını, çünkü yeni teknolojilere ayak uyduracak kadar esnek olmadıklarını ifade etti.
Son Dakika › Ekonomi › 18. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?