"2. E Ticaret Konferansı ve Fuarı..." - Son Dakika
Ekonomi

"2. E Ticaret Konferansı ve Fuarı..."

BKM Genel Müdürü Canko."Türkiye sahip olduğu güçlü ödeme sistemleri, gelişmiş bankacılık ürünleri, güvenlik altyapısı ve yaygın internet kullanımı gibi avantajlar sayesinde e ticaret'te büyük başarılar yakalıyor".

31.05.2013 12:03

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, e-ticaretin Türkiye'de hızla geliştiğini belirterek, "Türkiye sahip olduğu güçlü ödeme sistemleri, gelişmiş bankacılık ürünleri, güvenlik altyapısı ve yaygın internet kullanımı gibi avantajlar sayesinde e-ticarette büyük başarılar yakalıyor" dedi.

BKM Genel Müdürü Canko, "E-ticaret'te Yeni Kanallar ve Trendler" ana teması ile bu yıl ikincisi düzenlenen E-Ticaret Konferansının açılış konuşmasında, internet kullanımının artması ile internetin alışverişlerde kullanımının yaygınlaşmasına değindi. Canko, Türkiye'de nüfusun yaklaşık yarısı internet kullanırken, internet kullanıcılarının yaklaşık 5'te 1'inin internetten alışveriş yaptığını kaydetti.

"2009-2012 yılları arasında dünyada internetten ödeme hacmi artarken, aynı dönemde Türkiye'de internetten kartlı ödeme hacmi yüzde 41 büyüme gösterdi" diyen Canko, bugün Türkiye'de yılda 150 milyona yakın internetten kartlı ödeme yapıldığını ifade etti.

Canko, mevcut kredi kartlarının üçte birinden fazlasının sanal POS'larda kullanıldığını belirterek, toplam 56 milyon kredi kartının yaklaşık 20 milyonu ile internetten ödeme yapıldığını söyledi. 2010 yılında her 100 liralık kartlı işlemin yaklaşık 6 lirasının internetten gerçekleştiğini, 2013 yılında bu rakamın 8 liranın üzerine çıktığını kaydeden Canko, ortalama işlem tutarının da 171 liradan 197 liraya yükseldiğini vurguladı.

İnternetten ödemelerin artması ile bazı sektörlerdeki alışverişin büyük oranda sanal yolla gerçekleştiğini belirten Canko, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnternetten ödemelerin en yoğun yapıldığı seyahat ve taşımacılık, giyim, elektronik gibi sektörlerde kartlı işlemler hızla artıyor. Türkiye'de 2012 yılında; 7,5 milyar lira seyahat ödemesi, 750 milyon lira giyim alışverişi, 4,1 milyar lira elektronik eşya alımı internetten yapıldı. Türkiye'de internetten kartlı ödemeler içerisinde vergiler gibi kamu ödemelerinden dolayı hizmet sektörü en yüksek paya sahip. Hizmet ödemelerini seyahat, havayolu ve elektronik alışverişleri izliyor.Giyim ve market alışverişleri ise hızla artıyor ve yakın gelecekte daha büyük pay sahibi olacaktır."

BKM Genel Müdürü Canko, bankacılık sektörü adına, uzun yıllardır e-ticaretin gelişimine yatırım yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini belirterek,

"Chip&PIN"e geçişle kartlı işlemlerde sağladıkları güvenliği "3D Secure" ile sanal işlemlere taşıdıkları bilgisini verdi.

En büyük çabayı e-ticaretin tanıtımı ve internetten yapılan alışverişlerin artması için gösterdiklerini belirten Canko, "Dünya'da ilk ve tek olarak tasarladığımız ulusal dijital cüzdanımız 'BKM Express' ile internetten hızlı ve güvenli alışverişi pazarın gelişimine sunduk" dedi.

Soner Canko, ödeme sistemleri alanındaki çalışmaları tüm taraflara eşit mesafede açık iletişimle sürdürmeye, bilgi paylaşımını desteklemeye ve e-ticaret sektörünün gelişimini arttıracak iletişim faaliyetlerine devam edeceklerini sözlerine ekledi.

-"Küresel markalarımızın birkaçının e-ticaret alanında olacağına inanıyorum"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ise Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında 10 küresel markaya sahip olma hedefi bulunduğunu anımsatarak, bu hedeflerin gerçekleşeceğine inandıklarını söyledi.

Altunyaldız, "Özellikle yoğunlaşmış alanlarda marka oluşturmak daha zordur. E ticaret ise yeni bir alan. Son derece iyi de gittiğimiz bir alan. 2023 yılında 10 küresel markaya sahip olma hedefimiz var, inanıyorum ki bu markaların birkaçı e-ticaret alanında olacak" dedi.

Altunyaldız, küresel çevrelerde 2016'da 4,2 trilyon dolar büyüklüğünde bir internet ekonomisine ulaşılacağı tahminleri bulunduğunu belirterek, internetten harcamaların toplam ekonomi içindeki payının da dünya genelinde arttığına işaret etti.

Dünyanın en büyük perakende şirketinin Wal Mart olduğunu, ancak amazon.com'un Wal Mart sitesinden 30 kat daha fazla tercih edildiğini ifade eden Altunyaldız, "Wal Mart gibi klasik perakende şirketleri hayatlarına devam edecekler. Ancak bu taraftan gelen e ticaret sektörü paylarını mütemadiyen artırmaya devam edecek. Gelişmeler onu gösteriyor" diye konuştu.

Günümüzde bütün şirketlerin gelişen e-ticaret paradigmasını doğru okuması gerektiğine işaret eden Altunyaldız, mevcut şirket yapılarının hızla e-ticaret departmanları kurduğunu ya da sadece e-ticaret yapması planlanan şirketler kurduğunu söyledi.

Çeşitli araştırmalardan internet kullanımına ilişkin veriler paylaşan Altunyaldız, 2016 yılında dünyada internet kullanıcı sayısının 3 milyarı aşmasının beklendiğini dile getirerek, "Bizim de içinde bulunduğumuz G20 ülkeleri içerisinde 2016'da 800 milyon internet kullanıcısı bekleniyor. Esas üzerinde durmak istediğim rakam, 2016'da 4,2 trilyon dolar civarında bir internet ekonomisi tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak sektör temsilcileri ve diğer ilgili paydaşlarla fikir alışverişlerinde bulunduklarını belirten Altunyaldız, sektörü nitelikli bir yasal alt yapıya ulaştırmayı ve sektörün dinamizminde daha fazla yararlanmayı hedeflediklerini aktardı.

-"Tüketiciyle ürün arasında duygusal bir bağ olmadan satın alma işi gerçekten zor."

Colbenson site içi arama uzmanlarının Operasyon Direktörü John Tomlinson ise alışverişin sadece ucuz olanı almak olmadığını belirterek, "Tüketiciyle ürün arasında duygusal bir bağ olmadan satın alma işi gerçekten zor. Sonuçta bizler makine değiliz ki şurada ucuzluk var ondan alayım, burada şu ürün daha ucuz onu alalım" dedi.

Tomlinson, e-ticaret alanında iş yapan girişimci ve iş adamlarının da insan tercihlerini doğru okuması gerektiğini, bunun ardından satışlarını artırabilir duruma geleceğini söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi '2. E Ticaret Konferansı ve Fuarı...' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement