21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Geliş, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelme sebeplerinin ülkeye duyulan güven, siyasi istikrar ve hukuki altyapının sağlamlığı olduğunu söyledi.

07.05.2015 15:14

Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Geliş, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelme sebeplerinin ülkeye duyulan güven, siyasi istikrar ve hukuki altyapının sağlamlığı olduğunu söyledi.

Geliş, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu, İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen 21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı- ICCI-2015'in "Türk Enerji Özel Sektörünün Dünyadaki Yatırım Kapasitesi" konulu özel oturumunda konuştu.

Türkiye'ye yeni gelen ve gelmek isteyen yabancı şirketler olduğunu ve Türkiye'nin potansiyeliyle dikkati çeken bir ülke olduğunu vurgulayan Geliş, "1856 yılında Türkiye'de ilk ofisini kurmuş bir şirket olarak yabancı mı yoksa yabancı kökenli Türk şirketi miyiz bilemiyorum. Yıllar evvel buraya geldiğimizde hem Türkiye hem de etraftaki ülkelere bakarak potansiyel olduğunu, ülkenin köprü pozisyonunu gördük, değerlendirdik ve burada kaldık. Bir ülkeye yatırım yaparken, ekonomi, iş gücü, politik ortam, stratejik ortam, altyapı olanakları, hukuk sistemi gibi unsurlara odaklanıyoruz" dedi.

Türkiye'de 2002-2014 yıllarında gayri safi milli hasılanın iyi bir oranda olduğuna dikkati çeken Geliş, "Cari açık vardır, düşen büyüme vardır ve yüksek kur problemleri vardır ama Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıllarda büyüyeceğini görüyoruz. Genç nüfus da çok önemli bir avantaj, yolda 600 binden fazla üniversitesi mezunu olması da bizim için çok önemli. İstikrarlı politik ortam da bizim önem verdiğimiz bir husus" ifadelerini kullandı.

Geliş, Türkiye'ye duyulan güven, siyasi istikrar ve hukuki altyapının sağlamlığının yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çektiğini ve Türkiye'nin büyümesi için enerjiye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Politikaları ve Strateji Daire Başkanı Öztürk Selvitop da Türkiye'nin Avrupa'da hızla büyüyen bir ekonomisi olduğunu ve 2009'da Avrupa'da ekonomik kriz yaşanırken Türkiye'nin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğine işaret etti.

Selvitop, Türkiye'nin enerji sektöründe yatırım ihtiyacının kayda değer seviyelerde olduğunu belirterek, "Hidrokarbon anlamında ciddi potansiyelimiz var ama maalesef ne petrol ne de doğalgazımız var. Kömürümüz var ama kalorisi düşük ve kükürt oranı yüksek, dolayısıyla yatırımcılarımız bu kömürü bu şekilde ekonomiye kazandırmak için isteksiz. Ciddi anlamda yenilenebilir potansiyelimiz var ve nükleerden de elektrik üretimine başlayacağız. Bundan sonra güneş enerjisinde de daha hızlı gideceğiz. Doğalgaza bağımlıyız ve gazımız yok. Bunu düşürmek için yerli ve yenilenebilir kaynaklara yöneleceğiz. Doğalgazda da kaynak ülke ve güzergah çeşitlendirmesine gitmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Enerji sektörünün siyasi gelişmelerden olumlu ya da olumsuz etkilenebildiğini anlatan Selvitop, serbest piyasa koşullarına tam işlerlik kazandırmak ve yatırım ortamının iyileştirilmesini sağlamak istediklerini de kaydetti.

TURCAS Petrol Elektrik ve Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay ise bazı ülkelerde elektrik dağıtım işlerinin Türk özel şirketleri tarafından üstlenildiğini ve sondaj, petrol arama gibi teknolojilerde de Türk şirketlerinin ilerleyebileceğini belirtti.

Akbay, sermaye birikiminin gelişim için önemli olduğunu, katma değerli işler yapılması gerektiğine dikkati çekerek, "Aslında taahhüt bunları yapma sanatıdır. Peki katma değer nerede? Teknolojide ve büyük işlerin sürümünden kazanmada. Yetkinlikleriniz o kadar yüksek olacak ki verimli iş çıkartacaksınız. Daha hızlı, daha bütçeli işler yaparsanız uluslararası rekabet de artar. Özellikle insan yetiştirmeye yönelmemiz gerekiyor. Belli bir süre sonra bu durum teknoloji yatırımına dönüyor. Japonya, teknolojik gelişimini hızlı yapıp, orta gelir tuzağına hiç uğramadan hızlıca gelişmiştir. Kore 35 yıllık bir süreçten geçti ve orta gelir tuzağından kurtuldu. Biz 30'lu yıllardayız. Bir sonraki adımı atmak için katma değerli iş yapıp sermayeyi biriktirmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 21. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement