954 Taşeron İşçi Kadroya Alındı - Son Dakika
Ekonomi

954 Taşeron İşçi Kadroya Alındı

954 Taşeron İşçi Kadroya Alındı

SEDAŞ, TES-İŞ ile imzalanan toplu iş sözleşmesi neticesinde yüklenici firmalardan alınan hizmetler artık SEDAŞ bünyesinde gerçekleşecek.954 taşeron işçisine kadro anlamına gelen sözleşme ile Türkiye'de de bir ilke imza atılmış oldu.

31.05.2013 14:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEDAŞ, TES-İŞ ile imzalanan toplu iş sözleşmesi neticesinde yüklenici firmalardan alınan hizmetler artık SEDAŞ bünyesinde gerçekleşecek. 954 taşeron işçisine kadro anlamına gelen sözleşme ile Türkiye'de de bir ilke imza atılmış oldu. Neredeyse çalışanlarının yarısı taşeron işçilerden oluşan SEDAŞ'ta, artık tüm çalışanlar kadrolu olarak hizmet verecek. Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla maaşlarında yüzde 30'luk bir artış sağlanmış oldu. Elektrik dağıtımında bu zamana kadar arıza, bakım onarım, endeks okuma, açma kesme işlemlerini taşeron firmalardan hizmet alım yoluyla sürdüren SEDAŞ, 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle bu işlemleri kendi bünyesinde yapılandıracak ve bundan sonra 954 yüklenici firma çalışanı SEDAŞ'ta kadrolu olarak çalışmaya başlayacak. Yeni yapılanma ile ilgili Elmas Otel'de SEDAŞ ve TES-İŞ Sendikası yetkililerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ Dağıtım Direktörü Yunus Bekircan, TES-İş Genel Sekreteri Mustafa Şahin, TES-İŞ Genel Mali Sekreteri Sedat Çokol, TES-İŞ Adapazarı Şubesi Başkanı İrfan Kabaloğlu, sendika temsilcileri ile SEDAŞ üst yönetimi hazır bulundu. Toplantının açılış konuşmasını yapan TES-İŞ Adapazarı Şubesi Başkanı İrfan Kabaloğlu, şunları söyledi: "Burada 3'üncü toplu iş görüşmesi imza töreninin yanı sıra çok önemli bir konu daha var. Bugüne kadar dışarıdan hizmet alımı yolu ile çalışan 954 taşeron işçisi kadroya alınıyor. SEDAŞ, taşeronları şirketin kendi bünyesine alması önemli bir milattır. Türkiye'de ilk defa böyle bir şey oluyor. Bu şirketin çalışma kalitesini

daha da yukarılara çekecektir."

Daha önce sendikanın Adapazarı Şubesi Başkanlığı görevini yapan ve şimdi TES-İŞ Genel Mali Sekreteri olan Sedat Çokol ise, SEDAŞ'a daha önce olduğu gibi bundan sonra da sahip çıkmaya devam edeceklerini söyledi.

Çokol, toplu görüşmeler başlarken yaptığı konuşmada söylediği SEDAŞ'a sahip çıkıyorum kelimesinin Adapazarı'nda gündemi değiştirdiğini belirterek

sözlerini şöyle sürdürdü: "O zaman söyledim bugün de söylüyorum. Burası bizim ekmek yediğimiz yer. SEDAŞ bu şehir için çok önemli. Taşeron çalışılması beni her zaman rahatsız etmiştir ve hep bunun mücadelesini verdim. İrfan başkanımız bunu gerçekleştirdi kendisine teşekkür ediyorum. Türkiye'de bu bir ilk. Bu yüzden SEDAŞ'a sahip çıkıyoruz. SEDAŞ'a hükümetin de sahip çıkması lazım. Hülleyle İş Kanunu değiştirmeye gerek yok. Örnek burada taşeron işçi kalmasın. Arkadaşlarımız bundan sonra çok daha verimli çalışacaklardır."

TES-İŞ Genel Sekreteri Mustafa Şahin de, toplu iş görüşmelerinde emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi: "Benim buradaki sözleşmeye katkım olmadı ama görüyoruz ki arkadaşlarımız bizleri aratmamışlar. Kamu sözleşmeleri ile ilgileniyoruz. Taşeron işçilerin sıkıntılarını hepimiz biliyoruz. Taşeron işçi demek kölelik sistemi demektir. Buradan hükümete

sesleniyorum. Taşeron işçilik olmazsa, 4/C'li çalışan olmazsa, emeklilik baskısı olmasa hiçbir özelleştirmeden korkmayız. Kazanılmış haklar elden alınmasa yeni alınacak elemanların yasal ve sendikal hakları sağlansa özelleştirmeden korkmayız." Şahin,

hükümetin özelleştirme çalışmaları sırasında işçi haklarını koruması halinde özelleştirmelere karşı çıkmadıklarını ifade etti.

Basın toplantısında konuşan SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, yüklenici firmalardan alınan hizmetlerin SEDAŞ bünyesinde yürütülecek olmasından ve başarılı bir sözleşme süreci sonunda imza aşamasına gelmiş olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Yeni yapılanma içerisindeki bu önemli değişimin, SEDAŞ'ın bölgedeki faaliyetlerinin başarısını daha da artıracağını söyleyen Güven, sözlerine şöyle devam etti: "Yüklenici firmaların şirket bünyesine alınmasıyla mevcut önceliklerimizin ve gelecek hedeflerimizin daha iyi karşılanacağına inanıyorum. Şirketimizin imajı ve kurumsal itibarı açısından da değerlendirildiğinde bu yeni yapılanma, çalışanların sahada SEDAŞ'ı temsil etmesi nedeniyle oldukça önemli."

SEDAŞ olarak hizmet kalitesine verdikleri öneme her fırsatta değinen ve bu alandaki çalışmalarını sadece yeni yapılanma ile değil, gerçekleştirdikleri önemli yatırımlarla da desteklediklerini belirten SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, şunları söyledi: "Yaptığımız çalışmalarla çevremize artı değer katıyor ve bu anlamda her yıl büyük yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Gebze illerini kapsayan görev bölgemizde 2011 ile 2015 yılları arasında 380 milyon TL tutarında yatırım yapacağız. 2013 yılında daha önce 83 milyon TL olarak açıkladığımız yatırım tutarımızı 101 milyon TL'ye çıkardık. Bu miktarın önemli bir kısmı SCADA ve OSOS projeleri için ayrıldı. Bu projelerimizle ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Taşeron işçi çalıştırmaktan kaynaklanan verimsizliğin artık sona ereceğini ve işçilerin alacakları eğitimlerle daha verimli çalışacaklarını anlatan Güven, bunun alan çalışmalarında da kendini hissettireceğini söyledi. Güven ayrıca, sendika temsilcilerinin SEDAŞ'a bakış açılarını ve yapılan işlere karşı koydukları olumlu tavrın SEDAŞ'ın iyi işler ortaya koyduğunun örneklerinden biri olduğunu anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından SEDAŞ ve TES-İŞ arasında yapılan 3. Toplu İş Görüşmesi imzalandı. İki yıl geçerli olacak sözleşmeye göre, 1 Temmuz'dan itibaren kadroya alınacak arıza bakım onarımda çalışan taşeron işçilerin herşey dahil giydirilmiş ücreti 1.650 TL olacak. Açma kesme ve okuma endeksinde çalışan taşeron işçilerin aldığı ücret

1.450 TL'ye çıkacak. Sosyal haklarda yüzde 8'lik bir zam yapılan sözleşmelerin yaklaşık 70 gün içinde sonuca bağlandığı bildirildi.

İmzalanan sözleşmenin ardından SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven ve TES-İş Genel Sekreteri Mustafa Şahin karşılıklı birbirlerine çiçek takdim etti. - SAKARYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 954 Taşeron İşçi Kadroya Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement