ABD ve İrlanda Vurdu, Dolar 1.62'yi Gördü - Son Dakika
Ekonomi

ABD ve İrlanda Vurdu, Dolar 1.62'yi Gördü

ABD ve İrlanda Vurdu, Dolar 1.62\'yi Gördü

İrlanda'nın Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) Yardım İsteyebileceği Haberi ve ABD'de Perakendeki Satışlardaki Düşüşü Gösteren Veri Piyasaların Tadını Kaçırdı.

15.01.2009 01:33

İRLANDA’nın Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) yardım isteyebileceği haberi ve ABD’de perakendeki satışlardaki düşüşü gösteren veri piyasaların tadını kaçırdı.

ABD’de Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı mevsimsel olarak uyarlanmış verilere göre, aralık ayında perakende satışlar yüzde 2.7 geriledi. Böylece, geçen yıl ekimden bu yana en büyük düşüş kaydedildi. Bu veriyle global borsalardaki satış hızlandı. Avrupa borsalarının düşüşü yüzde 5’e dayandı.

İMKB yüzde 4 düştü

Yurtdışını takip eden ve güne iyimser başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise gün sonunda yüzde 4.03 değer kaybıyla 25.055 puandan kapanış yaptı. Güne 1.58 liraya gerileyerek başlayan dolar ise İrlanda’nın açıklaması ve ABD verisinin ardından hızla yükseldi. Euro/Dolar paritesi de 1.31’li seviyelere gerilemesine paralel, dolar gün içinde 1.62 liraya dayandı ve serbest piyasada 1.6180 liradan tamamladı.

Wall Street’te sert iniş

Güne Nortel Network’ün ’iflasın ertelenmesi’ talebinin ardından yüzde 2’lik düşüşle moralsiz başlayan Wall Street’te dün Dow Jones endeksi yüzde 2.94, Nasdaq endeksi de yüzde 3.27 oranında geriledi. Bu olumsuzluğa, Citibank’ın küçüleceği söylentileri ve Avrupa’da Deutchebank’ın 3.9 milyar Euro zarar açıklaması ve işsizliğin artmasıyla yaşanan umutsuzluk eklenince Dow Jones dün yüzde 2.94 kayıpla 8 bin 200 puandan Nasdaq endeksi de 3.27 kayıpla 1489 puandan günü tamamladı.

Obama’nın Bakanı ’hizmetçi’ye takıldı

ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın Hazine Bakanı adayı Timothy Geithner’ın bakanlığı riske girdi. Evinde çalışma izni bitmesine rağmen 3 ay bir yardımcı çalıştırmakla suçlanan Geithner’in sosyal sigorta ve sağlık vergisini de iki kez ödemediği iddia ediliyor. Senatonun Finans Komitesi’nin sorularını yanıtlayan Geithner’i savunan Barack Obama oldu. Obama’nın Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, "Geithner dürüst hatalar yaptı. Durumun farkına varınca sorunları giderme yoluna gitti" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi ABD ve İrlanda Vurdu, Dolar 1.62'yi Gördü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement