ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tarımsal üretim amacıyla kurulan hazine arazilerine getirilen düzenlemeyle 3 milyar 400 milyon metrekare hazine arazisinin, ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar çiftçilere kiralanacağını açıkladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Tarımsal üretim amacıyla kurulan hazine arazilerine getirilen düzenlemeyle çiftçilere kolaylıklar sağlanıyor. Tarımsal üretim amacıyla 31 Aralık 2017 tarihinden önce en az 3 yıl süreyle kullanılan hazine arazileri, çiftçilik yapan kişilere 10 yıla kadar kiralanacak. Konu ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ortak basın toplantısı düzenlendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, çalışmanın, 218 bin çiftçiyi aileleri ile birlikte ise yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendirdiğini söyledi. Çalışmanın öneminin, çiftçilerin mülkiyet sahibi olma noktasında bu arazileri kiralayıp, ardından bedeliyle satın alabildiği olduğunu belirten Kurum, çalışmanın detaylarıyla ilgili şunları söyledi:
"Bu arazilerin büyüklüğüne baktığımızda yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare araziyi ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanı'mızın talimatı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak bu biz 100 günlük eylem planımıza koymuştuk. Konu, tarım arazilerini çiftçilerimize doğrudan ecrimisil bedelinin yarısı, burası çok önemli. Şu anda ecrimisil bedeli ile burada kiralama işlemleri yapılıyor. Bunun yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlıyoruz. Kiralama yapılabilmesi için 31 Aralık 2017 tarihinden önce bu arazilerin 3 yıl süreyle kullanılmış olması gerekiyor. Bunun tespitinin bakanlığımızca yapılması gerekiyor ve başvuru tarihi itibariyle arazilerin filen kullanımında devam etmesi gerekiyor. Ayrıca bu arazilerin ecrimisil borcunun da olmaması gerekiyor. Kira bedeli nasıl hesaplanacak. Mevcuttaki ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden. Buda çok önemli. Şu anda ecrimisil bedeli 10 lira ise bunun yarısı üzerinden kiralama yapabileceğiz. Peki kira bedelini nasıl ödeyecek? Kiranın yüzde 25'ini peşin, kalanını 2 taksitle ödeyebilecek. Bunu ister hasat dönemlerinde isterse yılsonunda tek seferde ödeyebilecek. Bu başvuruları Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri bünyesindeki milli emlak müdürlüklerimize yapacaklar. Bu başvuruların son tarihi 19 Kasım 2018."
'ÇİFTÇİLERİMİZE BU ARAZİLERİ SATABİLECEĞİZ'
"Bu düzenlemeden 218 bin çiftçimiz yaralanacak" diyen Bakan Kurum, şöyle devam etti:
"Yaşadıkları uyuşmazlıkları bu düzenleme ile birlikte inşallah ortadan kaldıracağız ve çiftçilerimiz arazilerini daha verimli bir şekilde kullanabilecekler. Bir diğer müjdemiz ise kira sözleşmesi sonunda çiftçilerimize bu arazileri satabileceğiz. 10 yıl kiralayacaklar, kira bedeli sonunda çiftçilerimiz isterlerse kira bedelini uzatabildiğimiz gibi bu arazileri doğrudan kendilerine satışlarını da gerçekleştirebileceğiz. Çevre Şehircilik Bakanlığı olarak biz hazineye ait atıl arazilerin mera vasfında gözüken ancak mera olmayan atıl ancak kullanılmayan ekonomiye kazandırılması gereken tüm arazileri size açıklıyor olacağız. Gerçekten çiftçimizin, sanayicimizin önünü açmak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak biz bu çalışmaları ilgili bakanlıklarla yapıp süreç içerisinde 10 gün de bir bu kiralanma, satış işlemlerini sizlerle paylaşacağız."
BAKAN PAKDEMİRLİ: DEVLET ARTIK VATANDAŞI İLE MALINI MÜLKÜNÜ PAYLAŞIYOR
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ise projenin, 218 bin çiftçiyi ilgilendirdiğini söyledi. Projenin çok değerli olduğunu vurgulayan Pakdemirli, "Tabi yeni hükümet sisteminin de bir getirisi olması gerekiyor. Burada bakanlıklar arasında hızlı koordinasyon bizim için çok önemli. Bununda bir neticesi olarak inşallah bakanlık arasında bu projeler daha çok rastlıyor olacağız. Sayın bakanımızın da söylediği gibi 3 milyar 400 milyon metrekare. Bu arazilerin yaklaşık 100 bin hektarı sulu tarım, 200 bin hektarı kuru tarım ve 40 bin hektarında dikili ve örtü altı tarım yapılıyor. Bu toplam bizim tarım arazilerimizin yüzde 5'i demek. Yani az bir proje değil. Devlet artık vatandaşı ile malını mülkünü paylaşıyor. Yeni sistemin bir artısı olarak algılamak lazım. İnşallah hazineye ait sözleşmesiz kullanılan tarım arazileri bundan sonra kayıt altına alınmış olacak. Çiftçi kardeşlerimiz kira bedelini ödeyerek artık gönül rahatlığı ile tarım arazilerini ekip biçecek" diye konuştu.
Bakan Pakdemirli, kiralama işleminin sonunda çiftçilerin, çiftçi kayıt sistemine kaydolacaklarını ve desteklerden faydalanabileceğini kaydetti.
- Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Kurum: Hazineye Ait Tarım Arazilerinin 10 Yıla Kadar Çiftçilere Kiralanmasını Sağlıyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?