Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kooperatifçiliğin gelişmesi için çeşitli projeler yürüttüklerini belirterek, "Tarım satış kooperatiflerinin kuruluş ve işleyiş süreçlerini kolaylaştırarak, yeni alanlarda kooperatiflerin kurulmasına imkan sağlayacak projeler de geliştirmekteyiz." ifadesini kullandı.
Tüfenkci, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kooperatiflerin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın önemli araçlarından biri olduğunu belirtti.
Uyguladıkları politikalarla kooperatiflerin diğer işletme modellerinden farklılaştığını aktaran Tüfenkci, ayrıca yaratılan katma değerle toplumsal gelişmeye de önemli katkılar sağlandığına işaret etti.
Kooperatiflerin yaşanan ekonomik krizlerden dayanışma kültürüyle daha az etkilendiğini vurgulayan Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Birleşmiş Milletlerin tahminine göre; dünya genelinde 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı bulunmaktadır. Ekonominin her alanında faaliyet gösteren kooperatifler, dünya çapında 250 milyondan fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır. Dünya genelinde özellikle enerji, sigorta, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde önemli faaliyetlerde bulunan kooperatifler, sadece yerel bazda değil ulusal bazda da kalkınmaya katkı sağlamaktadır.
Ülkemizde tohumları Mithat Paşa tarafından atılan kooperatifler, bugün 56 bini aşan sayılarıyla 40'a yakın farklı türde faaliyet göstermektedir. 7 milyondan fazla insanımızın ortak olduğu bu kooperatifler, güç birliğinin, refahın ve gelişmişliğin ülkemizin en ücra köşelerine kadar ulaşmasına öncülük ediyorlar. Bugün, Türkiye'nin ilk 500 işletmesi arasına giren, faaliyet konusu ürünlerde ihracat şampiyonu olan, faaliyet gösterdiği bölgede önemli bir istihdam yaratan birçok başarılı kooperatifimiz ve kooperatif birliğimiz bulunmaktadır. Üretilen ürünlerin yerli olması ve üretim esnasında faaliyet gösterdikleri bölge insanına istihdam yaratılması nedeniyle kooperatifler, yerli malı üretimine de ciddi destek olmaktadırlar. Böylece yerli sermayeyi bir araya getiren kooperatifler aracılığıyla yerli malı ürünlerin üretilmesi ve kullanılması da teşvik edilmektedir."
Türk kooperatifçiliğini daha ileriye taşımak ve geleceğe hazırlamak amacıyla 2012'de uygulamaya alınan "Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı"nın yol gösterici belge niteliğinde olduğunu ifade eden Tüfenkci, söz konusu strateji kapsamında yer alan 36 faaliyetin tamamlanması için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.
Kadın işgücünün kooperatif çatısı altında ekonomiye kazandırılmasının öncelikleri arasında yer aldığına değinen Tüfenkci, şunları kaydetti:
"Bu doğrultuda Bakanlığımızca yurt genelinde eğitim ve bilgilendirme çalışmalarını hızla yürütmekteyiz. Bu çalışmaların neticesinde, 2012 yılından bu yana birçok ilde düzenlediğimiz ikişer günlük eğitimler neticesinde toplam bin 252 kişiye eğitim katılım belgesi verdik. Bugün aktif olarak faaliyet gösteren yaklaşık 120 kadın kooperatifinden yirmiye yakını bu yıl kurulmuştur.
Bakanlığımız öncülüğünde, Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOP-BİS), Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitimi Programı (KOOP-GEP), Kooperatifçilik Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri Destek Projesi (KOOP-TEZ), Kadın Kooperatifleri Tanıtım ve Kapasite Geliştirme Projesi (KADIN-KOOP), Kooperatif Girişimciliği Eğitim Projesi (KOOP-GİR), Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri İdari ve Mali Yapılarının Geliştirilmesi Projesi (BİRGEP 1), Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin Yeni Mevzuata Uyumu Eğitim Projesi (BİRGEP 2) gibi projeler başta olmak üzere kooperatifçiliğin gelişmesi için birçok değişik alanda faaliyet ve projeler yürütmekteyiz. Ayrıca, tarım satış kooperatiflerinin kuruluş ve işleyiş süreçlerini kolaylaştırarak yeni alanlarda bu tür kooperatiflerin kurulmasına imkan sağlayacak projeler de geliştirmekteyiz."
Son Dakika › Ekonomi › Bakan Tüfenkci'den Dünya Kooperatifçilik Günü Mesajı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?