Bankalar Hızlanıyor - Son Dakika
Ekonomi

Bankalar Hızlanıyor

Bankalar Hızlanıyor

Ali Babacan ve Erdem Başçı'nın ısrar ettiği sıkı para-yüksek faiz politikası ekonomide üretici ve tüketiciyi zora sokarken, bankalar tarihi karlara imza attı.

11.09.2012 07:44

Ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası'nın cari açığa fren için uyguladığı sıkı para politikası ekonomiyi yavaşlatırken bankaları kâr rekortmeni yaptı. Sabah'ta yer alan haberde yüksek faizler ve vatandaştan alınan komisyonların giderek artması yılın ilk 7 ayında bankacılık sektörünün net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12.1 artırdı. Böylece bankalar ekonomideki büyüme oranının çok üzerinde gelir ve kârlılık artışına imza atmış oldu. Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikasının kaymağını yiyen Türk bankacılık sektörünün ocak-temmuz arasındaki kârı 13 milyar 402 milyon lira oldu. Aynı dönemde sektörün aktif büyüklüğü de yüzde 10.8 artışla, 1 trilyon 284 milyar liraya ulaştı.

FAİZ VE KOMİSYON KÂRI

Bankaların rekor kârı ağırlıklı olarak faiz ve yüksek komisyon ücretlerinden geldi. Söz konusu dönemde bankaların net faiz geliri önemli oranda artarak 28.8 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın temmuz ayında kredilerden alınan ücret ve komisyon gelirleri 2.1 milyar lira olan bankalar, bu gelirlerini 2012'nin aynı döneminde yüzde 16.2 artırarak 2.4 milyar TL'ye çıkardı. Yılın ilk 7 ayında bankacılık hizmet gelirleri de yüzde 11.5 artışla 7.6 milyar liradan 8.4 milyar liraya çıktı.

DÜNYADA BÖYLE KâR YOK

Türk bankalarının kârları yükselirken Avrupalı devlerin ise erimeye ediyor. Fransız banka Credit Agricole'ün ikinci çeyrek kârındaki yüzde 67'lik sert düşüş dikkat çekti. Bankanın ikinci çeyrek net kârı 111 milyon euro olarak açıklandı. Alman bankacılık devi Deutsche Bank'ın kârı da aynı dönemde hızla eridi. İkinci çeyrekte Euro Bölgesi krizinin müşteri aktivitesine zarar vermesi nedeniyle kurumun yatırım bankacılığında kârı yüzde 63 geriledi. İsviçre'nin en büyük bankası UBS AG de kâr erimesiyle karşı karşıya kalan finans kurumlarından. Yılın ikinci çeyreğinde UBS'in yatırım bankacılığı birimindeki zararla birlikte, kârı yüzde 58 düştü. İngiltere'nin kamuya ait en büyük bankası Royal Bank of Scotland da kâr erimesinden kurtulamadı. Derinleşen Avrupa borç krizinden dolayı bankanın piyasalardan elde ettiği gelirin azalmasının etkisi ile kârı ikinci çeyrekte yüzde 22 düştü. Bankanın faaliyet kârı 650 milyon sterline (1 milyar dolar) düştü. Öte yandan İtalyan bankacılık devi UniCredit'in de ikinci çeyrek kârı 169 milyon euro ile beklentilerin altında kaldı. Türk bankacılık sektörü geçtiğimiz yıllarda da aktif ve özkaynak kârlılığında dünyanın en iyileri arasına girmişti.

FAİZ YÜKSEK KALSIN İSTİYORLAR

Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkı para politikaları ile aşırı değerlenen TL ve yüksek faiz ihracatçılar ile sanayicileri zora sokarken, bankalar bundan yüksek getiri elde ediyor. Geçmişte Merkez Bankası Başkanı'na ağır eleştiriler yönelten sektör oyuncuları, başkan Erdem Başçı'nın faiz indirmemesinin ardından en büyük destekçi konumuna geldiler.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Bankalar Hızlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement